Bananen Scones

Deel met vrienden en familie

Bananen Scones combineren al het lekkers van bananenbrood met de klassieke scones. Heerlijk met ‘clotted cream’ of gewoon een lik goede boter. Ideaal recept als je (over)rijpe bananen hebt, maar weer eens wat anders wilt dan bananenbrood!

Pssst, ik kan je uit ervaring vertellen dat deze bananen scones ook heerlijk zijn met chocolate chips erin.

Bananen Scones

Wij zijn thuis gek op bananenbrood, maar soms wil je eens iets anders. Deze bananen scones zijn daar perfect voor! Ze zijn minder droog dan gewone scones, maar niet zo smeuïg als bananenbrood. Ideaal voor een paasbrunch met een beetje boter en honing, of als toetje met een bolletje ijs. Wij combineren ze graag met andere paasrecepten, zoals een luchtige paasstol, romige quiche of een frisse aspergesalade!

Scones met bananen

Scones met banaan

Banaan in scones is niet alleen een slimme manier om rijpe bananen te gebruiken, maar het heeft ook een groot effect op de structuur en smaak. De banaan zorgt voor natuurlijke zoetheid, waardoor je minder suiker hoeft toe te voegen. Daarnaast maakt het het deeg zachter en iets smeuïger dan bij gewone scones, zonder dat het zwaar wordt zoals bananenbrood. Het resultaat? Luchtige scones met een lichte bananensmaak!

IJskoude ingrediënten

Bij het maken van scones, met of zonder banaan, is het belangrijk dat je ingrediënten goed koud zijn—vooral de boter. Koude boter smelt pas in de oven, waardoor kleine luchtzakjes ontstaan die zorgen voor de kenmerkende luchtige, kruimelige structuur. Als de boter al zacht is voordat de scones de oven in gaan, krijg je een dichter, cake-achtig resultaat. Dit geldt trouwens ook voor quichedeeg.

Op warme dagen leg ik de boter vaak een halfuur in de vriezer voor extra stevigheid als ik bananen scones wil maken. Naast koude ingrediënten is het ook belangrijk om het deeg niet teveel te mengen. Door overmixen activeer je de gluten, wat ze taaier kan maken, in plaats van lekker luchtig en bros.

Banaan Scones met Vanilleglazuur

Bananen Scones combineren al het lekkers van bananenbrood met de klassieke scones. Heerlijk met 'clotted cream' of gewoon een lik goede boter. Ideaal recept als je (over)rijpe bananen hebt, maar weer eens wat anders wilt dan bananenbrood!
Servings 8 scones
Voorbereidingstijd 15 minuten
20 minuten
Totale tijd 35 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 220 gr rijpe bananen ongeveer 2 grote bananen
  • 30 gr Griekse yoghurt
  • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 325 gr bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1.5 theelepel kaneel
  • 0.25 theelepel kardemom
  • 0.5 theelepel zout
  • 75 gr roomboter ijskoud
  • 125 gr walnoten grof gehakt

Voor bovenop

  • 45 ml melk
  • grove suiker

Vanilleglazuur

  • 1 eetlepel boter gesmolten
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 theelepel melk
  • 1 theelepel vanille-extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de droge ingrediënten in de keukenmachine en pulseer kort, zodat alles goed met elkaar mengt.
    325 gr bloem, 2 theelepels bakpoeder, 1.5 theelepel kaneel, 0.25 theelepel kardemom, 0.5 theelepel zout
  • Snijd de ijskoude boter in kleine blokjes en voeg deze toe aan de keukenmachine. Pulseer kort, totdat het mengsel op grof zand lijkt.
    75 gr roomboter
  • Prak in een losse kom de banaan en meng dit met de overige (natte) ingrediënten - de suiker mag er ook bij!
    220 gr rijpe bananen, 30 gr Griekse yoghurt, 75 gr lichtbruine basterdsuiker, 1 groot ei, 1 theelepel vanille-extract
  • Giet dit mengsel bij de rest in de keukenmachine en pulseer kort tot het nét begint samen te komen. Voeg de walnoten toe en pulseer nog een paar keer tot je deeg bij elkaar komt. Overmix het niet!
    125 gr walnoten
  • Bestrooi je werkblad ruim met bloem en druk het deeg uit tot een schijf van 2 cm dik. Snijd in 8 driehoeken of gebruik een uitsteekring voor ronde scones.
    Is het warm? Dan kun je eventueel je scones nog een half uurtje in de koelkast leggen.
  • Smeer de bovenkant van je scones in met een dun laagje melk en bestrooi met grof suiker.
    45 ml melk, grove suiker
  • Bak de scones 20-25 minuten, of tot ze goudbruin en stevig zijn. Laat ze afkoelen terwijl je de glaze maakt.
  • Meng poedersuiker met gesmolten boter en vanille-extract en voeg beetje bij beetje de melk toe, tot je de gewenste dikte hebt!
    1 eetlepel boter, 50 gr poedersuiker, 1 theelepel melk, 1 theelepel vanille-extract
  • Versier de bananen scones met je glazuur.
Author: Mariska
Gang: brunch, ontbijt, Zoetigheid
Keuken: Amerikaans, Engels
Trefwoord: banaan, paasrecept, scones

Pin dit recept voor Bananen Scones!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan een foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Bananen Scones met vanille glazuur

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close