Bananencake met dulce de leche en roomkaas

De combinatie van luchtige bananencake met zoete dulce de leche en roomkaas is hemels. Helemaal optioneel (maar wel ontzettend lekker): maak het af met wat gehakte pinda’s! Of je hem nou vierkant of rond bakt, iedereen zal genieten van deze heerlijke cake!

De combinatie met roomkaas en dulce de leche maakt deze cake helemaal af, maar eerlijk is eerlijk, ook zonder die aankleding is het een heerlijke cake.

Bananencake roomkaas karamel

Bananencake

Bananencake is wat anders dan bananenbrood. Waar bananenbrood vaak wordt gezien als gezond alternatief is dit gewoon een cake of zelfs een taartje. De combinatie van gewone bloem, suiker, boter en melk maakt het een cake. Een heerlijke zoete cake, mét bananensmaak. Waar bananenbrood vaak een wat bruine kleur heeft is deze bananencake lichtgeel. Ook hoeven de bananen voor deze cake niet helemaal bruin te zijn, wat bij een brood juist weer wel heel lekker is.

Bananencake met karamel en roomkaas

Dulce de leche

Dulce de leche is een heerlijke karamelsaus op basis van gecondenseerde melk. Het is ontzettend populair in Latijns-Amerika, maar inmiddels kennen we het in Nederland ook. Je maakt dulce de leche heel makkelijk zelf, je vindt het recept hier.

Dulce de leche is heel zoet en om het geheel niet té zoet te maken houden we de roomkaas neutraal. Ben jij een ontzettende zoetekauw? Dan kun je roomkaas gerust aanzoeten met een paar lepels poedersuiker.

Bananenbrood met dulce de leche en roomkaas

De combinatie van luchtige bananencake met zoete dulce de leche en roomkaas is hemels. Helemaal optioneel (maar wel ontzettend lekker): maak het af met wat gehakte pinda's! Of je hem nou vierkant of rond bakt, iedereen zal genieten van deze heerlijke cake!
Porties 16 porties
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur

Equipment

  • Bakvorm (die van mij was 28 x 17 cm)

Ingrediënten

  • 200 gr banaan (ongeveer 1 middelgrote banaan)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 250 gr kristalsuiker
  • 1 snuf zout
  • 130 gr roomboter kamertemparatuur
  • 3 eieren kamertemparatuur
  • 300 gr bloem
  • 15 gr bakpoeder (1 zakje)
  • 250 ml melk

Om af te maken

  • 200 gr roomkaas
  • 1 portie dulce de leche
  • 1 banaan in plakjes
  • 1 handje gezoute pinda's gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Vet je vorm licht in en bedek eventueel met bakpapier.
  • Prak de banaan en meng dit met een eetlepel citroensap. Zet opzij.
  • Klop met een elektrische mixer de suiker met de boter luchtig.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix dit romig en luchtig.
  • Voeg de bloem en bakpoeder toe en mix kort door. Giet beetje bij beetje melk toe, mix samen. Voeg als laatst het banaan-mengsel toe, mix dit tot een glad beslag.
  • Giet in je vorm en bak in 45-60 minuten goudbruin een gaar. Een prikker moet er schoon uitkomen. Gaat je cake wat hard, maar is 'ie nog niet gaar? Dek hem dan af met een bakpapiertje.
  • Laat de cake 10 minuten afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Laat goed afkoelen op een koelrek.
  • Roer de roomkaas los en verdeel deze over de afgekoelde taart. Versier met stukjes banaan, dulce de leche en gehakte pinda's.

Notities

De dulce de leche trekt een beetje in de roomkaas als deze langer staat. Wil je het dus van tevoren maken, dan wordt het mooier als je dulce de leche en de stukjes banaan pas vlak voor het serveren op de taart doet!
Auteur: Mariska
Gang: Dessert
Keuken: Westers
Trefwoord: bananenbrood, cupcake, hartige taart

Pin deze Bananencake met dulce de leche en roomkaas!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Bananencake met roomkaas en dulce

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close