Basis focaccia recept

Deel met vrienden en familie

Zin om brood te bakken? Dan heb ik hier een heerlijk simpel focaccia recept voor je. In iets meer dan een uur heb je een vers brood uit de oven op tafel staan!

Focaccia recept

Zelf brood bakken

Het is een gekke tijd. Waar ik een paar weken terug ‘naar de supermarkt gaan’, zeker als jonge moeder, een klein uitje vond,  vermijd ik dat nu zoveel mogelijk. De lol is er vanaf: ik voel mij constant opgejaagd en irriteer mezelf enorm aan mensen die zich niet aan de afstandsregels houden.
Toen ik dus wel allemaal beleg in huis had, maar geen brood meer, besloot ik zelf aan de slag te gaan voor de lunch. Voor alleen een brood krijg je mij momenteel echt de supermarkt niet in. Een focaccia is simpel te maken en relatief snel klaar.

Geen gist in huis? Probeer dan eens een soda brood. Geen zin of kracht om te kneden, ook daar hebben we een broodrecept voor!

Focaccia brood maken

Ingrediënten Focaccia

250 gr bloem
250 gr ’00 bloem’ (ligt ook wel in de schappen als pizza-bloem)
7 gram instant gist
300 ml lauw-warm water
2 eetlepels suiker
2 theelepels zout
olijfolie
toppings, zoals rozemarijn, tomaatjes, olijven, gepofte knoflook, etc.

Bereiding

  1. Meng water met de eetlepels suiker en gist goed door elkaar. Laat dit een minuut of twee staan, tot het begint te schuimen. Meng ondertussen de droge ingrediënten (bloem en zout) alvast door elkaar.
  2. Voeg het gistpapje toe en meng tot je een stevig, maar plakkerig deeg krijgt. Kneed dit goed door met de deeghaak van je machine of met de hand op een bebloemd werkblad. Met de hand ben je ongeveer 10 minuten bezig, met de machine veel sneller.
  3. Vorm een bol en smeer deze in met een dun laagje olie. Laat 30 minuten rijzen op een warme plek, of tot het deeg verdubbeld is in omvang.
  4. Rol of duw (dit doe ik meestal) het deeg in de gewenste vorm. Druk er met je vingers gaatjes in en besprenkel met olijfolie. Verdeel je toppings over je brood. Ga je voor tomaatjes net zoals ik, duw ze dan goed in het deeg. Laat nogmaals 30 minuten rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Heb je een pizza-steen? Verwarm deze dan mee! Hier bakt de focaccia nog beter op.
  6. Bak de focaccia in het midden van de oven in 13-16 minuten mooi goudbruin.

Heerlijk als brood voor de lunch, als borrelhapje of als voorgerecht bij je Italiaanse diner!

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close