Botercrème, vaak ook wel frosting genoemd, geeft je cupcake en taartjes net even wat extra’s. Een fijn basisrecept om in je collectie te hebben, met een duidelijke uitleg hoe je er je eigen smaak aan kunt geven.
Botercrème kun je op heel veel zoete baksels gebruiken. Bijvoorbeeld om een taart mee aan te smeren, bovenop een cupcake te smeren, maar ook als vulling tussen de lagen van een taart. Ook handig om te maskeren dat je cake net even droger uitgevallen is dan de bedoeling was.
Je ziet botercrème vaak voorbij komen in Amerikaanse recepten, waar ze het vaak aanduiden als frosting. In Amerika heb je veel opties voor kant-en-klare frosting; dit is in Nederland (nog) wel wat anders. Gelukkig is het heel makkelijk zelf te maken, met een beetje hulp van een elektrische mixer.
Meestal wordt een botercrème met vanille gemaakt, maar je kunt in principe elke smaak toevoegen. Deze smaken zijn grofweg in zes categorieën in te delen. Ik zal bij elke een aantal voorbeelden geven, natuurlijk zijn er nog veel meer te bedenken.
- Extract – vanille (uiteraard), pepermunt, sinaasappel
- Citrusvruchten – de rasp en/of het sap van limoen, citroen, sinaasappel en mandarijnen
- Specerijen – kaneel, pumkpin spice, kardemom, nootmuskaat, koffie
- Verse Kruiden – fijn gehakte rozemarijn, tijm, dragon of basilicum
- Jam – aardbeien-, kersen-, pruimen- of abrikozenjam
- Drank – rum, likeur, limoncello
Bij al deze opties geldt: eerst een klein beetje toevoegen, proeven en dan eventueel meer toevoegen!
Mocht je het leuk vinden om na dit recept te experimenteren met andere boter crème recepten, probeer dan ook eens de Russische frosting op basis van gecondenseerde melk.
Pin dit Basisrecept botercrème (frosting)
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden. Win-Win als je het mij vraagt.