Basisrecept botercrème (Amerikaanse frosting)

Deel met vrienden en familie

Botercrème, vaak ook wel frosting genoemd, geeft je cupcake en taartjes net even wat extra’s. Een fijn basisrecept om in je collectie te hebben, met een duidelijke uitleg hoe je er je eigen smaak aan kunt geven.

Botercrème kun je op heel veel zoete baksels gebruiken. Bijvoorbeeld om een taart mee aan te smeren, bovenop een cupcake te smeren, maar ook als vulling tussen de lagen van een taart. Ook handig om te maskeren dat je cake net even droger uitgevallen is dan de bedoeling was.

Je ziet botercrème vaak voorbij komen in Amerikaanse recepten, waar ze het vaak aanduiden als frosting. In Amerika heb je veel opties voor kant-en-klare frosting; dit is in Nederland (nog) wel wat anders. Gelukkig is het heel makkelijk zelf te maken, met een beetje hulp van een elektrische mixer.

Meestal wordt een botercrème met vanille gemaakt, maar je kunt in principe elke smaak toevoegen. Deze smaken zijn grofweg in zes categorieën in te delen. Ik zal bij elke een aantal voorbeelden geven, natuurlijk zijn er nog veel meer te bedenken.

  • Extractvanille (uiteraard), pepermunt, sinaasappel
  • Citrusvruchten – de rasp en/of het sap van limoen, citroen, sinaasappel en mandarijnen
  • Specerijen – kaneel, pumkpin spice, kardemom, nootmuskaat, koffie
  • Verse Kruiden – fijn gehakte rozemarijn, tijm, dragon of basilicum
  • Jam –  aardbeien-, kersen-, pruimen- of abrikozenjam
  • Drank – rum, likeur, limoncello

Bij al deze opties geldt: eerst een klein beetje toevoegen, proeven en dan eventueel meer toevoegen!

Mocht je het leuk vinden om na dit recept te experimenteren met andere boter crème recepten, probeer dan ook eens de Russische frosting op basis van gecondenseerde melk.

Basisrecept botercrème (frosting)

Botercrème, vaak ook wel frosting genoemd, geeft je cupcake en taartjes net even wat extra’s. Een fijn basisrecept om in je collectie te hebben.
Porties 1 portie
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 250 gr ongezouten boter op kamertemperatuur (1 pakje)
  • 375 gr poedersuiker
  • 1 a 2 eetlepels melk
  • smaakmaker naar keuze

Optioneel

Instructies

  • Klop de boter in een grote kom zo’n vijf minuten op hoge snelheid los. Dit lijkt een overbodige en lange stap, maar geef niet op, je ziet het echt terug in het resultaat. De boter die in het begin lichtgeel was, zal nu een stuk witter zijn.
  • Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe. Mix het goed door (eerst op lage snelheid, dan hoog) en voeg de volgende hoeveelheid toe. Doe je dit niet, dan zal de poedersuiker alle kanten opstuiven en een enorme bende maken.
  • Voeg nu de melk, je smaakmaker naar keuze en eventueel kleurstof toe. Nog even goed doormixen en tadaa: je botercrème is klaar!
Auteur: Mariska
Gang: Zoetigheid
Keuken: American
Trefwoord: zoet

 

Pin dit Basisrecept botercrème (frosting)

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden. Win-Win als je het mij vraagt.
Basis recept botercreme frosting

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close