Nog nooit zelf lekkere kippensoep gemaakt? Met dit basisrecept voor kippensoep kan ook jij heel simpel zelf kippensoep maken. Hierna wil je nooit meer soep uit blik!
Soms is iets zo normaal voor jou zelf, dat je vergeet dat het niet voor iedereen normaal is. Toen ik Arthur net kende besloten we samen kippensoep te gaan eten. Verbaasd keek hij mij aan toen ik aan kwam met een hele kip; wat ik daar mee ging doen? Stop je dan die hele kip gewoon in het water? Ja… ? Vroeger aten we thuis bijna elke week soep. Altijd zelf gemaakt, ik wist heel lang niet eens dat je soep uit blik kon krijgen. Zelf gemaakt heeft tot op de dag van vandaag altijd mijn voorkeur.
Een collega van mij vertelde me laatst ook dat ze nooit zelf soep maakt. Dat was allemaal zoooo moeilijk. Met grote ogen keek ik haar aan.. kippensoep maken is toch helemaal niet moeilijk? Oké, het is meer werk dan een soepblik openen en opwarmen, maar echt niet veel meer werk.
De enige keukenskill die je nodig hebt, is een ui en wat groenten snijden. Soep is heel vergevend, je hoeft alles niet zo nou te nemen.
Het is wel belangrijk dat je kip met bot en vel gebruikt. Deze geven vooral smaak af. Mocht je pan niet groot genoeg zijn voor een hele kip, gebruik dan kippenbouten. Mocht je toch echt liever kipfilet gebruiken, dan zul je de kooktijd flink moeten inkorten.
Ingrediënten basisrecept kippensoep
1 ui
1 teentje knoflook (of 2, 3…)
3 – 4 wortels (of een flinke winterpeen)
3 – 4 stengels bleekselderij
1 liter water
2 blokjes kippenbouillon
zout & peper
1 hele kip
Bereiding
- Was de groente goed en snijd in kleine blokjes. Snipper de ui en de teentjes knoflook.
- Vul je waterkoker met water en zet deze aan. Het is fijner om straks heet water toe te voegen.
- Fruit je ui en knoflook met een beetje olie of boter in de pan op medium vuur, totdat ze glazig zijn. Voeg de blokjes wortel en beekselderij toe en bak even goed mee.
- Leg je kip in de pan en vul de pan met het water dat je gekookt hebt. Voeg een snufje zout en wat peper toe. Verkruimel je bouillonblokjes boven de pan.
- Breng je soep aan de kook en laat hem daarna 60 minuten pruttelen. Na ongeveer een half uur even je kippetje omdraaien, zodat hij aan alle kanten lekker gaar wordt.
- Haal je kip eruit en leg deze op een bord of plank om af te koelen. Proef je soep en bekijk of er nog wat zout nodig is. Als je soep erg waterig is, kun je er voor kiezen om hem nog even in te koken. Het water verdampt en er blijft een sterkere smaak over. Is je soep erg sterk, voeg dan wat extra water toe, de volgende keer kun je minder bouillon gebruiken.
- Zodra je kip koud genoeg is om aan te kunnen raken, is het de bedoeling dat je de kip gaat plukken. Je plukt met je vingers (of met een vork als je dit vies vindt) het vlees van de botten van de kip en voegt deze weer toe aan je soep.
Mijn pa maakte altijd van dit moment gebruik om flink van de kip te snoepen. Als hij betrapt werd zei hij altijd: ‘ja, ik moet toch proeven of het wel goed is?’. Toen mijn moeder eindelijk ook goede soep kon maken, begon het op te vallen dat er altijd veel minder kip in de soep van mij pa zat, dan in mijn moeders soep, terwijl beiden net zoveel kip gebruikten.. 😉 oh oh.
Dit basisrecept voor kippensoep kun je prima uitbreiden met andere kruiden en meer groenten. Zelf vind ik het erg lekker om aan het einde nog wat verse groente toe toevoegen en deze niet te lang te laten meekoken, zodat ze nog lekker knapperig zijn.
Zo zie je maar, kippensoep maken is echt super gemakkelijk. Je hoeft er alleen maar een klein beetje geduld voor te hebben!
Goedemiddag deze heldere kippensoep lijkt me heerlijk.
Ik heb echter wel een paar vragen: voor hoeveel personen is dit recept en hoeveel water moet ik toevoegen?
Minimaal een liter en voor 2 a 3 personen