Zo maak je bechamelsaus (witte saus)

Deel met vrienden en familie

Altijd al zelf bechamelsaus willen maken? Lees verder en je zult zien dat het super simpel zelf te maken is. Deze veelzijdige witte saus is multifunctioneel, bijvoorbeeld als laag in je lasagne.

Wat is bechamelsaus?

Bechamelsaus of Bechamel wordt ook wel witte saus genoemd en is gemaakt van roux (boter en bloem) en melk. Het is een van de vijf Franse basissauzen, die in theorie iedereen zou moeten kunnen maken. Gelukkig is hij simpel te maken en eigenlijk ook nog eens heel goedkoop. Dus snel een keer oefenen; scheelt ook een hoop geld (net zoals bijvoorbeeld zelf  pannenkoekenmix maken).

Wanneer gebruik je bechamelsaus?

  • Als tussenlaag in lasagne
  • Sausje over de groenten, zoals bijvoorbeeld bloemkool
  • Als basis voor een kaassaus
  • Bij vis, zoals zalm

Witte saus bechamel

Ingrediënten Bechamelsaus

40 gr bloem
40 gr boter
300 ml koude melk
zout, peper, nootmuskaat.

Bereiding

 1. Smelt boter in een steelpan op middel-laag vuur. Roer de bloem er doorheen en bak een aantal minuten mee. Roer goed door elkaar. Je hebt nu een roux gemaakt. Het is niet de bedoeling dat de roux echt bruin wordt. Gebeurt dit wel, dan beginnen we gewoon nog een keer opnieuw :).
 2. Schenk nu scheut voor scheut de melk erbij en roer dit goed door de roux, totdat deze alles heeft opgenomen. Bij de eerste paar keer zul je misschien denken, wat heb ik nu voor rare klont gecreëerd? Dit is normaal, geen zorgen.
 3. Blijf dit herhalen, tot je een mooie egale saus hebt, zonder klontjes. Laat de saus nu op laag vuur een paar minuten indikken. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat nootmuskaat.

Je kunt de Bechamelsaus gewoon zo laten, of omtoveren tot een andere saus. Als je bijvoorbeeld kaas toevoegt krijg je een Mornaysaus. Voeg een scheut room toe en je krijgt een roomsaus.

bechamelsaus

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close