Zo maak je bechamelsaus (witte saus)

Deel met vrienden en familie

Altijd al zelf bechamelsaus willen maken? Lees verder en je zult zien dat het super simpel zelf te maken is. Deze veelzijdige witte saus is multifunctioneel, bijvoorbeeld als laag in je lasagne.

Wat is bechamelsaus?

Bechamelsaus of Bechamel wordt ook wel witte saus genoemd en is gemaakt van roux (boter en bloem) en melk. Het is een van de vijf Franse basissauzen, die in theorie iedereen zou moeten kunnen maken. Gelukkig is hij simpel te maken en eigenlijk ook nog eens heel goedkoop. Dus snel een keer oefenen; scheelt ook een hoop geld (net zoals bijvoorbeeld zelf  pannenkoekenmix maken).

Geschiedenis van bechamel

Bechamelsaus is een klassieke witte saus die vaak wordt gebruikt in de Franse keuken als basis voor vele andere sauzen en gerechten. De saus is vernoemd naar de Franse chef-kok Louis de Béchameil, die in de late 17e eeuw de eerste versie van deze saus creëerde.

De oorsprong van bechamelsaus gaat echter terug tot de middeleeuwen, toen Europese koks experimenteerden met verschillende soorten sauzen en gerechten. Het werd voor het eerst beschreven in de culinaire boeken uit de 17e eeuw en werd al snel een populaire keuze voor sauzen in de Franse keuken.

Louis de Béchameil was een bekende chef-kok die werkte voor koning Lodewijk XIV van Frankrijk. Hij wordt gecrediteerd met het verfijnen en populariseren van de saus die we vandaag kennen als bechamelsaus. Hij voegde boter, bloem en melk toe aan de saus, waardoor het een romige textuur en een subtiele smaak kreeg.

Sindsdien is de bechamelsaus een belangrijk ingrediënt geworden in vele gerechten, waaronder lasagne, moussaka, en vele soorten pasta en groenten. Het wordt vaak gebruikt als basis voor kaassauzen en gratins, en kan ook worden gebruikt als vulling voor hartige taarten en quiches.

Hoewel bechamelsaus van oorsprong Frans is, wordt het tegenwoordig wereldwijd gebruikt en aangepast aan lokale smaken en culturen. De basis van de saus blijft echter hetzelfde, en het is nog steeds een van de meest veelzijdige en smaakvolle sauzen in de keuken.

Wanneer gebruik je deze witte saus?

    • Als tussenlaag in lasagne
    • Sausje over de groenten, zoals bijvoorbeeld bloemkool
    • Als basis voor een kaassaus
    • Bij vis, zoals zalm

Witte saus bechamel

Bechamelsaus (witte saus)

Altijd al zelf bechamelsaus willen maken? Lees verder en je zult zien dat het super simpel zelf te maken is. Deze veelzijdige witte saus is multifunctioneel, bijvoorbeeld als laag in je lasagne.
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten

Ingrediënten

  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 400 ml melk koud
  • 1 snuf zout
  • 1 snuf peper
  • 1 snuf nootmuskaat

Instructies

  • Smelt boter in een steelpan op middel-laag vuur.
    30 gr boter
  • Roer de bloem er doorheen en bak een aantal minuten mee. Roer goed door elkaar. Je hebt nu een roux gemaakt. Het is niet de bedoeling dat de roux echt bruin wordt. Gebeurt dit wel, dan beginnen we gewoon nog een keer opnieuw :).
    30 gr bloem
  • Schenk nu scheut voor scheut de melk erbij en roer dit goed door de roux, totdat deze alles heeft opgenomen. Bij de eerste paar keer zul je misschien denken, wat heb ik nu voor rare klont gecreëerd? Dit is normaal, geen zorgen.
    400 ml melk
  • Blijf dit herhalen, tot je een mooie egale saus hebt, zonder klontjes. Laat de saus nu op laag vuur een paar minuten indikken.
  • Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat nootmuskaat.
    1 snuf zout, 1 snuf peper, 1 snuf nootmuskaat
Auteur: Mariska
Gang: saus
Keuken: Frans, Westers
Trefwoord: basis recept, saus

bechamelsaus

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close