Beenham bereiden in de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Beenham bereiden in de Instant Pot is een stuk makkelijker dan het bereiden van beenham in de oven of in een braadpan. Het resultaat is een supersappige beenham, en dat in een handomdraai. De heerlijke honingmosterd saus met een vleugje knoflook en tijm combineert fantastisch bij de hartige smaak van de ham. Perfect voor de feestdagen!

Beenham bereiden in de Instant Pot

Ons recept voor een beenham uit de Instant Pot is, net als de meeste Nederlandse Instant Pot Recepten van Flying Foodie, super eenvoudig te maken. Bij de bereiding in de oven is het belangrijk de ham steeds te overgieten met saus, maar in de Instant Pot is dat niet nodig. Je doet gewoon alles in de pot en na 20 minuten op hoge druk heb je een heerlijke, sappige ham. We geven de ham nog 10 minuten voor een natural release, zodat het vlees kan rusten. Zodra het vlees dus uit je pot komt, is het klaar om te snijden!

Let wel op, dit is een bereiding van een rauwe beenham. Rond de feestdagen wordt er ook regelmatig voorgegaarde ham verkocht. Voor zo’n ham heb je maar 2 tot 3 minuten nodig in de pot, het is dan immers een kwestie van opwarmen.

Hoeveel porties haal je uit een beenham?

Een beenham van 500 gram is goed voor zo’n twee à drie porties. Zeker rond Kerst wordt er vaak voor meerdere personen gekookt; ik denk dat je twee tot drie hammetjes in de pot kwijt kan. Zolang de hammetjes rond de 500 gram zijn per stuk, kun je de bereidingstijd rond de 20 minuten laten. De ham hoeft dan dus niet langer in de pot.

Een beenham kun je ontzettend lekker combineren met bijvoorbeeld:

Wist je dat we ook een Nederlands E-book hebben voor de Instant Pot E-Book: Basisrecepten voor de Instant Pot

Instant Pot Beenham

Beenham bereiden in de Instant Pot is een stuk makkelijker dan het bereiden van beenham in de oven of in een braadpan. Het resultaat is een supersappige beenham, en dat in een handomdraai. De heerlijke honingmosterd saus met een vleugje knoflook een tijm combineert fantastisch bij de hartige smaak van de ham. Perfect voor de feestdagen!
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
HP in de Instant Pot 20 minuten
Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

  • 1 beenhammetje +/- 500 gr
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 eetlepel dijon mosterd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 takje tijm blaadjes geritst
  • 1 snuf zout
  • water zie recept voor hoeveelheid

Optioneel om de saus mee af te maken

  • 50 gr boter ijskoud en in blokjes gesneden

Instructies

  • Kerf met een scherp mes een ruitjespatroon in de ham. Let op, niet te diep snijden.
  • Meng alle ingrediënten zonder het water, boter en de ham door elkaar. Proef en bepaal of de mosterdsmaak genoeg naar voren komt naar jouw smaak. Voeg eventueel mosterd of juist honing toe.
  • Smeer de beenham in met een gedeelte van de honingmosterd saus (het is veel meer dan je nodig hebt voor je hammetje) en schep de rest van de saus in een maatbeker.
  • Vul de maatbeker aan met water, tot je op 250 ml zit en roer goed door.
  • Plaats je beenham in de Instant Pot en giet de saus erbij.
  • Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je 'high pressure' en set je de timer op 20 minuten.
  • Zodra de timer afgelopen is, geef je het minimaal 10 minuten om natuurlijk leeg te lopen, een NR dus. Haal de beenham voorzichtig uit de pot.
  • Wil je een mooie glaze, zet dan 2/3 van de saus apart en voeg nog een eetlepel honing toe. Breng aan de kook met de SAUTE functie, tot het een mooie dikke glaze is geworden. Kwast de glaze over je beenham.
  • Proef de overige saus en voeg eventueel honing of mosterd toe naar smaak. De saus kun je zo laten, maar je kunt ook de binnenpan uit de pot halen en er blokje voor blokje de ijskoude boter doorheen smelten. Let op, je verwarmt de saus niet, de boter moet smelten door de restwarmte van de saus. Hierdoor krijgt de saus een prachtige glans en smaak!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Westers
Trefwoord: beenham, hamburger, honing, Instant Pot, Instant pot vlees, kerst hoofdgerecht, kerst vlees, mosterd, varkenvlees

Pin deze Instant Pot Beenham!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Beenham bereiden in de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. De beenham was heerlijk 😃. Als ik nu een zwaardere neem van een kilo is de tijd dan ook 20 minuten?

  2. Leuk om te lezen! Nee, helaas is dit niet het geval bij hele stukken vlees. Als je de ham in stukken zou snijden dan wel, maar nu heb je een dik stuk. Ik zou voor 30-35 minuten gaan

  3. Ik heb dit tweede kerstdag gemaakt met 2 beenhammen van ca 700 gram op 30 minuten en het was heerlijk. Bedankt voor het lekkere recept!

    1. Fijn om te horen dat het zo gesmaakt heeft! Had je toevallig al gezien dat we nu ook een e-book hebben met basisrecepten voor in de instant pot?

  4. Ik heb een beenham van 1,5 kilo in de koelkast liggen voor kerst. Ik heb zelf een CPE. Hoelang zou jij adviseren hem in de crockpot te doen?

    1. Mariska Author says:

      Dat is wel een flinke ham. Ik zou voor 50 – 55 minuten gaan, maar dan wel de ham van te voren op kamertemperatuur laten komen, anders is de binnenkant wel erg koud.

      1. Ok. Bedankt voor je snelle reactie! Ja vind het erg spannend zon grote ham :).

        1. Mariska Author says:

          Misschien wel fijn om in gedachten te houden dat als het toch niet goed gaat in de pot, je hem altijd weer kan sluiten en nog een paar minuten op HP kan doen.

          1. Ja dat is waar. Ben als de dood dat hij straks of helemaal niet gaat is of juist door en door. Ik overweeg zelfs om hem maar in 2en te snijden. Dan ben ik iets zekerder van de gaartijd. Of is dat zonde?

  5. Moet de beenham op de bodem of op het rekje in de multicooker?

    1. Mariska Author says:

      Beide kan!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close