Beenham bereiden in de Instant Pot is een stuk makkelijker dan het bereiden van beenham in de oven of in een braadpan. Het resultaat is een supersappige beenham, en dat in een handomdraai. De heerlijke honingmosterd saus met een vleugje knoflook en tijm combineert fantastisch bij de hartige smaak van de ham. Perfect voor de feestdagen!
Beenham bereiden in de Instant Pot
Ons recept voor een beenham uit de Instant Pot is, net als de meeste Nederlandse Instant Pot Recepten van Flying Foodie, super eenvoudig te maken. Bij de bereiding in de oven is het belangrijk de ham steeds te overgieten met saus, maar in de Instant Pot is dat niet nodig. Je doet gewoon alles in de pot en na 20 minuten op hoge druk heb je een heerlijke, sappige ham. We geven de ham nog 10 minuten voor een natural release, zodat het vlees kan rusten. Zodra het vlees dus uit je pot komt, is het klaar om te snijden!
Let wel op, dit is een bereiding van een rauwe beenham. Rond de feestdagen wordt er ook regelmatig voorgegaarde ham verkocht. Voor zo’n ham heb je maar 2 tot 3 minuten nodig in de pot, het is dan immers een kwestie van opwarmen.
Hoeveel porties haal je uit een beenham?
Een beenham van 500 gram is goed voor zo’n twee à drie porties. Zeker rond Kerst wordt er vaak voor meerdere personen gekookt; ik denk dat je twee tot drie hammetjes in de pot kwijt kan. Zolang de hammetjes rond de 500 gram zijn per stuk, kun je de bereidingstijd rond de 20 minuten laten. De ham hoeft dan dus niet langer in de pot.
Een beenham kun je ontzettend lekker combineren met bijvoorbeeld:
- Geroosterde spruitjes met honing en amandel
- Gewoon goede aardappelpuree
- Patatas Bravas (authentiek recept)
Wist je dat we ook een Nederlands E-book hebben voor de Instant Pot E-Book: Basisrecepten voor de Instant Pot
Pin deze Instant Pot Beenham!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
De beenham was heerlijk 😃. Als ik nu een zwaardere neem van een kilo is de tijd dan ook 20 minuten?
Leuk om te lezen! Nee, helaas is dit niet het geval bij hele stukken vlees. Als je de ham in stukken zou snijden dan wel, maar nu heb je een dik stuk. Ik zou voor 30-35 minuten gaan
Ik heb dit tweede kerstdag gemaakt met 2 beenhammen van ca 700 gram op 30 minuten en het was heerlijk. Bedankt voor het lekkere recept!
Fijn om te horen dat het zo gesmaakt heeft! Had je toevallig al gezien dat we nu ook een e-book hebben met basisrecepten voor in de instant pot?
Ik heb een beenham van 1,5 kilo in de koelkast liggen voor kerst. Ik heb zelf een CPE. Hoelang zou jij adviseren hem in de crockpot te doen?
Dat is wel een flinke ham. Ik zou voor 50 – 55 minuten gaan, maar dan wel de ham van te voren op kamertemperatuur laten komen, anders is de binnenkant wel erg koud.
Ok. Bedankt voor je snelle reactie! Ja vind het erg spannend zon grote ham :).
Misschien wel fijn om in gedachten te houden dat als het toch niet goed gaat in de pot, je hem altijd weer kan sluiten en nog een paar minuten op HP kan doen.
Ja dat is waar. Ben als de dood dat hij straks of helemaal niet gaat is of juist door en door. Ik overweeg zelfs om hem maar in 2en te snijden. Dan ben ik iets zekerder van de gaartijd. Of is dat zonde?
Moet de beenham op de bodem of op het rekje in de multicooker?
Beide kan!