Beet Wellington, feestelijk zonder vlees

Vegan beet Wellington
Beet Wellington is een heerlijk vegan feestgerecht, perfect voor het Kerstdiner! Gehuld in een knapperig bladerdeeg jasje kan dit recept ook jou op tafel schitteren!

Beef wellington is een klassiek gerecht dat vooral rond de feestdagen erg populair is. Het is een gerecht van rundvlees, meestal bedekt met foie gras, gewikkeld in bladerdeeg en gebakken in de oven. Door de jaren heen zijn er zijn er verschillende variaties ontstaan, bijvoorbeeld de zalm wellington.

Jaren geleden zag ik de beet wellington, een vegetarische versie van de klassieker, voorbij komen bij Masterchef Australia. Ik was druk op zoek naar lekkere vegan kerst recepten en besloot ook eens een poging te doen om mijn eigen versie van de beet wellington te maken. Mijn versie is een stukje eenvoudiger dan die van Masterchef, zodat ook een thuiskok het kan maken!

Binnenkant Vulling Beet Wellington

Ingrediënten Beet Wellington

voor vier feestelijke pakketjes

1 pakje bladerdeeg
4 bieten (voorgekookt of heel geroosterd in de oven)

1 sjalot
1 teentje knoflook
300 gr gemengde paddenstoelen (ik ging voor shitake, portobello en kastanjechampignons)
1 theelepel blaadjes verse tijm
klontje (vega)boter

Olie, zoutflakes en nigella zaadjes

Optioneel: 4 worteltjes

Bereiding

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bedek een bakplaat met bakpapier. Laat het bladerdeeg ontdooien.
  2. Gebruik je kant-en-klare voorgekookte bietjes, laat deze dan goed uitlekken in een vergiet, terwijl we verder gaan met de paddenstoelen.
  3. Maak de paddenstoelen schoon en snijd in kleine blokjes. Snipper de sjalot en het teentje knoflook zo fijn mogelijk.
  4. Smelt de boter in de pan op middenhoog vuur en fruit hier de sjalot in, tot deze glazig is. Voeg paddenstoelen, tijm en knoflook toe. Bak tot het vocht grotendeels uit de paddenstoelen is verdwenen. Laat afkoelen.
  5. Dep de bietjes droog en controleer of het kontje er nog aan zit en snijdt deze weg. Als je het leuk vindt kun je in de bietjes voorzichtig een gaatje maken en hier een stukje wortel in steken. Voor de smaak doet het niet heel erg veel, maar het effect is wel erg leuk wanneer je de beet wellington open snijdt. Besprenkel elke biet goed met zout en peper.

Samenstellen

  1. Neem een plakje bladerdeeg en leg in het midden 1/8 van de gebakken paddenstoeltjes. Plaats hier bovenop een biet. Neem nog twee plakjes bladerdeeg plak deze op elkaar. Rol tot een grote lap, druk in het midden van de lap weer 1/8 van de paddenstoelen, zodat de paddenstoelen blijven plakken. Plaats deze grotere lap over de biet heen en druk stevig, maar voorzichtig,  aan. Snijd rondom het overtollige deeg weg.
  2. Herhaal dit voor alle vier de bieten. Gebruik het overbleven bladerdeeg om de beet wellingtons te versieren.
  3. Prik een paar gaatjes aan de bovenkant van elk pakketje. Bestrijk met een dun laagje olie en bestrooi met zoutflakes en nigella zaadjes.

Afbakken

  1. Plaats de Beet Wellingtons ongeveer 60 minuten middenin de oven. Draai eventueel de bakplaat na 30 minuten om als je merkt dat ene kant sneller gaat dan de andere.

En, ga jij je gasten dit jaar verrassen met deze Beet Wellington?

2 Comments

  • Evelien schreef:

    Het !ijkt me heel lekker maar als je voorgekookte bieten gebruikt voor dit recept en het moet dan ook nog een uur in de oven wordt de biet dan niet veel te gaar?
    Met vriendelijke groet, Evelien

    • Mariska schreef:

      Hoi Evelien, Ik heb dit zelf geprobeerd en die biet wordt niet te gaar maar krijgt juist een heerlijke smaak. Ik ga er dan wel van uit dat het bieten zijn van normale grote en geen mnini bietjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *