Belgisch Stoofvlees met Bier

Deel met vrienden en familie

Stoofvlees met bier is een echte klassieker onder de Belgische recepten en een favoriet tijdens koude maanden. Door rundvlees langzaam te stoven in een smaakvolle combinatie van bier, mosterd en ontbijtkoek, krijg je boterzacht vlees en een heerlijke, rijke jus. Het is een makkelijk recept, dat zowel op traditionele wijze in een stoofpan kan worden bereid, maar ook in een snelkookpan of slowcooker. En, staat deze binnenkort bij jou voor het avondeten op tafel?

Stoofvlees met Bier

Zeker in de winter is er niets zo gezellig als een pannetje stoofvlees op het vuur. Het langzaam sudderen vult je huis met een heerlijke geur, en het resultaat is altijd om van te genieten: boterzacht vlees met een rijke, smaakvolle jus.

Combineer dit klassieke recept met krokante frietjes of een romige aardappelpuree voor een ultiem comfortfood-ervaring. Gebakken aardappels zijn trouwens ook een geweldige keuze! Als groenten passen broccoli, snijboenen of sperziebonen er perfect bij. Simpel en niet te ingewikkeld, het vlees geeft al genoeg smaak.

Makkelijk recept voor stoofvlees

Ontbijtkoek speelt een belangrijke rol in dit stoofvleesgerecht. Het zorgt er niet alleen voor dat de jus lekker bindt, maar de kruiden in de ontbijtkoek geven ook een smaak mee. We gebruiken dan ook alleen kruidnagels en laurier als specerijen. Soms lees je dat je de ontbijt moet insmeren met mosterd. Dit kan, maar het maakt voor het resultaat niet uit of je de mosterd direct in de pan mikt of deze eerst op de ontbijtkoek smeert.

Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek

Stoofvlees met bier is een echte klassieker onder de Belgische recepten en een favoriet tijdens koude maanden. Door rundvlees langzaam te stoven in een smaakvolle combinatie van bier, mosterd en ontbijtkoek, krijg je boterzacht vlees en een heerlijke, rijke jus. Het is een makkelijk recept, dat zowel op traditionele wijze in een stoofpan kan worden bereid, maar ook in een snelkookpan of slowcooker. En, staat deze binnenkort bij jou voor het avondeten op tafel?
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
HP in de Instant Pot 27 minuten
Totale tijd 3 uur 27 minuten

Ingrediënten

  • 1 kilo rundvlees sukade- en/of runderlappen
  • 1 ui medium
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 flesje bruin bier
  • 2 blaadjes laurier
  • 8 kruidnagels
  • 1 flinke theelepel mosterd
  • 4 plakken ontbijtkoek
  • zout
  • peper
  • olie

Instructies

Bereiding in de stoofpan

  • Haal je vlees van tevoren uit de koelkast, snijd grof in stukken. Bestrooi ruim met keukenzout. Snipper je ui.
    1 kilo rundvlees, 1 ui, zout
  • Bak het vlees in batches aan alle kanten bruin. Niet teveel vlees tegelijk, want dan koelt de pan teveel af en kun je niet meer goed bakken. Als je vlees goed bruin is, haal je het uit de pan en voeg je opnieuw vlees toe. Als het vlees aanbakt omdat je pan toch te droog is geworden, kun je een scheut (olijf)olie toevoegen.
    olie
  • Als al het vlees gebakken is, zetten we de pan lager en gaan we de uien fruiten tot ze zacht zijn. Blus af met je bier.
    1 flesje bruin bier
  • Alle ingrediënten gaan nu samen in de pan en voeg water toe tot het vlees onder staat. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat het zacht sudderen met de deksel op een kiertje. Roer om de 30 minuten om. Je kunt het vlees gerust 2 à 3 uur laten pruttelen.
    200 ml runderbouillon, 2 blaadjes laurier, 8 kruidnagels, 1 flinke theelepel mosterd, 4 plakken ontbijtkoek, peper
  • Vlees heerlijk zacht, maar wil je een dikkere saus? Kook het dan nog even in, zonder deksel op de pan.

Bereiding in de Instant Pot

  • Bij dit recept zijn de ingrediënten net anders: 2 in plaats van 4 plakken ontbijtkoek, een bouillonblokje in plaats van 200 ml bouillon en geen extra water omdat er niets verdampt!
  • Haal je vlees van tevoren uit de koelkast, snijd grof in stukken. Bestrooi ruim met keukenzout.
  • Snipper een ui grof en fruit deze in de Instant Pot met de SAUTE functie.
  • Voor het beste resultaat bak je het vlees in olie bruin in een aparte (koeken)pan. Je kunt je ui dan blijven fruiten in je Instant Pot, en ondertussen in batches je vlees rondom bruin bakken in de koekenpan.
    Niet teveel vlees tegelijk, want dan koelt de pan teveel af en kun je niet meer goed bakken. Als je vlees goed bruin is, haal je het uit de pan en voeg je opnieuw vlees toe. Als het vlees aanbakt omdat je pan toch te droog is geworden, kun je een scheut olijfolie toevoegen.
    Wil je alles in je Instant Pot doen? Haal dan je ui uit de pot en bak in batches je vlees bruin in de pot.
  • Plaats alle ingrediënten in de Instant Pot. Sluit je deksel en controleer of je ventiel dichtstaat.
  • Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en stel je de timer in op 25 minuten.
  • Wacht na afloop van de timer minimaal 12 minuten, voordat je voorzichtig het ventiel opent.
  • Als je wilt kun je de jus nog indikken. Gebruik hier de SAUTE optie voor en breng de boel aan de kook. Meng eventueel een eetlepel maizena eerst met een eetlepel koud(!!) water en meng dat papje door je jus, zodat deze bindt.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, Vlees
Keuken: Belgisch, Westers
Trefwoord: bier, Instant Pot, Instant pot vlees, kerst, kerst vlees, rundvlees, sinterklaas, stoofpot, Stoofvlees, stoven

Pin dit recept voor Belgisch Stoofvlees!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close