Bieten Orzo met Feta en ballen

Deel met vrienden en familie

Deze Bieten Orzo met Feta en ballen is een heerlijke doordeweekse maaltijd, waarmee je in een handomdraai toch een keer iets anders op tafel tovert. Super makkelijk en zeker binnen 30 minuten klaar. Ook heel goed vegetarisch en vegan te maken. De versie op de foto is helemaal vegan!

Bieten orzo met feta en ballen

De laatste tijd heb ik mijn liefde voor bietjes weer ontdekt en combineer ik dit maar al te graag met de andere favoriet van het moment: orzo. Hoewel orzo de vorm en grootte heeft van rijst, is het pasta. Om het nog verwarrender te maken wordt het ook vaak verkocht onder de naam ‘riso‘. Het komt naast in de Italiaanse keuken, ook veelvuldig voor in de Turkse, Arabische en Griekse keuken en wordt ook wel kritharaki genoemd. Kun je orzo dus niet in jouw supermarkt krijgen, kijk dan ook eens bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt bij je in de buurt!

De bieten geven de orzo een licht zoete, aardse smaak, wat weer heel goed combineert met het ziltige van feta. De munt is een vriend van beide smaken.

Bieten Orzo met Feta en ballen

Orzo met ballen

Om de orzo wat interessanter te maken vullen we haar deze keer aan met ballen! Wat voor ballen is helemaal aan jou. Zelf gebruikte ik de Beyond Meatballs van Beyond Meat. Deze kreeg ik opgestuurd om uit te proberen en ze zijn heel erg goed bevallen. Bijna niet van echt vlees te onderscheiden. Wil je liever wel vlees, dan kan ik je lamsballetjes (of worstjes!) aanraden.

Mocht je dit recept helemaal vegan willen bereiden, dan kan ik je ook de Violife Greek White aanraden als vegan alternatief voor feta. Ook handig voor mensen met een lactose-intolerantie.

Bieten Ozo met Feta en ballen

Porties 3 porties
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min

Equipment

  • Staafmixer of blender

Ingrediënten

  • 225-250 gr orzo
  • 500 gr gekookte bieten
  • 12 kleine gehaktballetjes (zie notitie voor vegan alternatief)
  • 100 gr witte kaas (bijvoorbeeld feta, maar zie notitie voor vegan alternatief)
  • 0.5 bosje munt
  • zout, peper en olijfolie

Instructies

  • Neem voor een mooie roze orzo je kleinste bietje uit de verpakking en pureer deze samen met het sap uit de verpakking en eventueel wat water fijn. Kook dit samen met de orzo, water en een snuf zout in de pan, volgens de instructies op de verpakking.
  • Snijd de rest van de bieten in repen van ongeveer een halve centimeter dik.
  • Bak ondertussen de gehaktballetjes rondom bruin en gaar met een beetje olie.
  • Haal de ballen uit de pan en bak hier heel kort de bietenreepjes in. Ze hoeven alleen warm te worden.
  • Giet de orzo af en schep dit bij de bieten. Kort omscheppen, tot alles met elkaar vermengd is. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
  • Schep op bordjes en brokkel de feta er overheen. Top af met wat verse munt.

Notities

Voor de vegan versie van dit gerecht gebruik ik Violife Greek White "feta" en de Beyond Meatballs!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: bieten, feta, kerst vegan, kerst vegetarisch, makkelijk, orzo, snel, vegan, vegetarisch

Pin deze Bieten Orzo met Feta en ballen!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Bieten Orzo met Feta en ballen

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close