Bifteki is een klassiek Grieks gerecht voor heerlijke burgers, gemaakt van gehakt, die je heel simpel zelf thuis kunt maken. Het recept dat we je geven is een authentieke versie, maar je kunt natuurlijk variëren. Of je ze maakt op een barbecue met heerlijk geurend houtskool, of gewoon in de grillpan: deze Griekse burgers worden sowieso een succes!
Bifteki
Bifteki is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit gehakt, meestal rund- of lamsgehakt, dat wordt gekruid, gevormd tot platte schijven en vervolgens wordt gegrild. Het vlees wordt subtiel op smaak gebracht met komijn, munt en verse peterselie.
Het woord “bifteki” is afgeleid van het Turkse woord “biftek”, wat “biefstuk” betekent. Het gerecht is echter sterk geïntegreerd in de Griekse culinaire cultuur en kent daarmee zijn eigen unieke bereidingswijze en smaak. Eigenlijk zie je dat met veel gerechten uit zowel de Griekse, als Turkse keuken.
Soms wordt er feta kaas toegevoegd aan de bifteki om extra smaak en sappigheid toe te voegen. Als je dit wilt doen kun je óf de feta door het gehakt heen verkruimelen, óf staafjes feta maken en deze omhullen met gehakt.
Wat eet je erbij?
Wat eet je nou bij Bifteki? Nou, het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn eigenlijk. Bifteki wordt vaak geserveerd met pita, Griekse salade, tzatziki , maar vaak ook met frietjes (of patat, zoals wij dat noemen). Het gerecht wordt ook vaak geserveerd met verse groenten en is geliefd om zijn eenvoudige, maar smaakvolle karakter.
Bifteki uit de airfryer
Het allerlekkerste is Bifteki van een BBQ met houtskool. Als dat niet mogelijk is, kun je zoals altijd ook voor een grillplaat, of koekenpan gaan. Laatst kwam ik erachter dat je ze ook heel goed kan bereiden in de airfryer! 10 minuten op 180 graden en je hebt heerlijk sappige bifiteki uit je airfryer.
Pin dit recept voor Griekse Bifteki!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan een foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.