Bifteki

Deel met vrienden en familie

Bifteki is een klassiek Grieks gerecht voor heerlijke burgers, gemaakt van gehakt, die je heel simpel zelf thuis kunt maken. Het recept dat we je geven is een authentieke versie, maar je kunt natuurlijk variëren. Of je ze maakt op een barbecue met heerlijk geurend houtskool, of gewoon in de grillpan: deze Griekse burgers worden sowieso een succes!

Bifteki

Bifteki is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit gehakt, meestal rund- of lamsgehakt, dat wordt gekruid, gevormd tot platte schijven en vervolgens wordt gegrild. Het vlees wordt subtiel op smaak gebracht met komijn, munt en verse peterselie.

Het woord “bifteki” is afgeleid van het Turkse woord “biftek”, wat “biefstuk” betekent. Het gerecht is echter sterk geïntegreerd in de Griekse culinaire cultuur en kent daarmee zijn eigen unieke bereidingswijze en smaak. Eigenlijk zie je dat met veel gerechten uit zowel de Griekse, als Turkse keuken.

Soms wordt er feta kaas toegevoegd aan de bifteki om extra smaak en sappigheid toe te voegen. Als je dit wilt doen kun je óf de feta door het gehakt heen verkruimelen, óf staafjes feta maken en deze omhullen met gehakt.

traditionele bifteki close up

Wat eet je erbij?

Wat eet je nou bij Bifteki? Nou, het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn eigenlijk. Bifteki wordt vaak geserveerd met pita, Griekse salade, tzatziki , maar vaak ook met frietjes (of patat, zoals wij dat noemen). Het gerecht wordt ook vaak geserveerd met verse groenten en is geliefd om zijn eenvoudige, maar smaakvolle karakter.

Bifteki uit de airfryer

Het allerlekkerste is Bifteki van een BBQ met houtskool. Als dat niet mogelijk is, kun je zoals altijd ook voor een grillplaat, of koekenpan gaan. Laatst kwam ik erachter dat je ze ook heel goed kan bereiden in de airfryer! 10 minuten op 180 graden en je hebt heerlijk sappige bifiteki uit je airfryer.

Bifteki

Bifteki is een klassiek Grieks gerecht voor heerlijke burgers, gemaakt van gehakt, die je heel simpel zelf thuis kunt maken. Het recept dat we je geven is een authentieke versie, maar je kunt natuurlijk variëren. Of je ze maakt op een barbecue met heerlijk geurend houtskool, of gewoon in de grillpan: deze Griekse burgers worden sowieso een succes!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Rusttijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 20 minuten

Kookgerei

  • Grill, grillpan of BBQ
  • of een airfryer
  • Keukenmachine of NutriBullet

Ingrediënten

  • 500 gr gemengd gehakt zie notitie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei
  • 3 plakken wit brood
  • 0.5 theelepel gedroogde munt
  • 1 theelepel verse peterselie fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 0.5 theelepel gemalen komijn
  • 2 eetlepels melk
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Instructies

  • Haal de korsten van je witte boterhammen en week het brood in de melk.
    3 plakken wit brood, 2 eetlepels melk
  • Pureer je ui en knoflook, samen met je ei en kruiden tot een papje.
    1 ui, 1 teentje knoflook, 1 ei, 0.5 theelepel gedroogde munt, 1 theelepel verse peterselie, 1 theelepel gedroogde oregano, 0.5 theelepel gemalen komijn, zout, peper
  • Knijp de overtollige melk uit je brood en meng dit samen met je eimengsel door het gehakt heen.
    500 gr gemengd gehakt
  • Dek dit goed af en laat dit minimaal 4 uur, maar liever de hele nacht, in de koelkast rusten en marineren.
  • Rol de bifteki in puntjes en grill of bak met wat olijfolie aan alle kanten mooi bruin. Zet het vuur waar zachter en laat ze goed gaar worden.
    olijfolie

Notities

Voor het gemengde gehakt kun je vanalles combineren, dit hoeft echt niet de in Nederland standaard keuze van 50% varken en 50% rund te zijn. Combineer bijvoorbeeld eens rundvlees met lamsgehakt!
Auteur: Mariska
Gang: bbq, Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: burger, gehakt

Pin dit recept voor Griekse Bifteki!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan een foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close