Zelf piccalilly maken met geduld

Zelf piccalilly maken is leuk en simpel om te doen. Je zult voor het maken van deze echte piccalilly wel even geduld moeten hebben. Naast dat het een uur staat te pekelen, moet het daarna ook nog een paar weken in de kast staan. Zo hebben de smaken alle tijd om zich goed te ontwikkelen en krijg je een heerlijk eindresultaat.

Engelse piccalilly

Piccalilly is een Engelse saus gemaakt van ingelegde groente. Het heeft de heerlijke combinatie van zoet en zuur, met een beetje pit van mosterd en knapperigheid van de groente. Engelsen eten het vaak met brood bij een zogenaamde ploughman’s lunch. De mooie gele kleur komt door de combinatie van kurkuma en mosterd.

In Nederland vinden we het lekker om saaie groente op te peppen (zoals bijvoorbeeld gekookte bloemkool of sperziebonen), bij bruine bonen, bij nasi (in plaats van atjar) en bij ‘gewapend beton’  (kapucijners met gestampte aardappelen en kaantjes).

In de Surinaamse keuken zijn ze er ook gek ook. Het smaakt niet alleen heel lekker bij bruine bonen met rijst, maar is ook een belangrijke smaakmaker in het lekkerste hapje (naar mijn mening) uit de Surinaamse keuken : Surinaamse pasteitjes.

Zelf vind ik het ook heerlijk bij kaas. Of het nou gewoon zo is bij een blokje kaas of onderdeel van een heerlijke tosti! Eigenlijk overal waar je zuur of chutney bij zou eten, past ook wel piccalilly.

Zelf Piccalilly maken

Restjes groente

Je kunt voor piccalilly heel goed je restjes groente gebruiken. De combinatie staat namelijk niet vast. Wat er altijd in zit is bloemkool, komkommer en ui. Zelf heb ik er ook wortel bij gedaan, omdat dit een mooie extra kleur toevoegt. Andere groente die ik vaak voorbij zie komen zijn bijvoorbeeld:

  • Sperziebonen
  • Snijbonen
  • Venkel
  • Zilveruitjes (ook wel pareluitjes genoemd)

Augurk en ingemaakte zilveruitjes (Amsterdams tafelzuur) horen niet in deze bereiding van piccalilly. Deze zijn namelijk al ingelegd in zuur en dat zou dus dubbelop zijn. Dit wordt wel vaak gebruikt in de snelle versie van piccalilly.

Zelf piccalilly maken

Zelf piccalilly maken is leuk en simpel om te doen. Je zult voor het maken van deze echte piccalilly wel even geduld moeten hebben. Naast dat het een uur staat te pekelen, moet het daarna ook nog een paar weken in de kast staan. Zo hebben de smaken alle tijd om zich goed te ontwikkelen en krijg je een heerlijk eindresultaat.
Porties 2 potten
Voorbereidingstijd 1 uur 10 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 1 uur 20 min

Apparatuur

  • Schone (liefst gesteriliseerde), goed afsluitbare pot.

Ingrediënten

Groente

  • 150 gr bloemkool
  • 50 gr wortel
  • 100 gr komkommer
  • 30 gr ui (1 kleine ui)
  • 40 gr broccoli
  • 15 gr verse gember (optioneel)
  • 12 gr keukenzout

Piccalilly saus & smaakmakers

  • 500 ml azijn (witte natuurazijn)
  • 45 gr suiker
  • 1 halve appel (geraspt)
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels mosterdpoeder
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 blad laurier
  • 30 gr bloem

Instructies

Voorbereiding & pekelen

  • Was de groente en dep ze droog. Verwijder de zaadlijsten uit de komkommer (dit voegt teveel vocht toe) en snijd alles in kleine stukjes.
  • Plaats alles in een grote kom en wrijf in met zout. Voeg water toe totdat alles onder water staat. Dek af met een theedoek. Laat dit een uur pekelen.
  • Giet na een uur af en laat het goed uitlekken in een zeef. Het is niet de bedoeling dat je de groente naspoelt.

Piccalilly maken

  • Meng in een grote pan de azijn, suiker, geraspte appel, kurkuma, mosterdpoeder, nootmuskaat en laurier met elkaar (de bloem dus nog niet!).
  • Breng al roerend aan de kook, tot alle suiker is opgelost. Voeg de gepekelde groente toe en laat 10 minuten zacht sudderen of tot de groentes zacht zijn.
  • Meng de bloem met een beetje koud water zodat je een papje krijgt. Giet dit bij de piccalilly en roer goed door.
  • Schep de piccalilly in een goed afsluitbare glazen pot en laat minimaal 4 weken op smaak komen op een donkere plek.

Notities

Ongeopende potten piccalilly kun je makkelijk een paar maanden goed houden, mits je potten goed gesteriliseerd zijn. Na openen kun je het minimaal een week goed houden in de koelkast. 
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Side Dish
Keuken: Engels
Trefwoord: groente, saus, vegan, zuur

Pin dit recept op zelf piccalilly te maken!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close