Zelf piccalilly maken is leuk en simpel om te doen. Je zult voor het maken van deze echte piccalilly wel even geduld moeten hebben. Naast dat het een uur staat te pekelen, moet het daarna ook nog een paar weken in de kast staan. Zo hebben de smaken alle tijd om zich goed te ontwikkelen en krijg je een heerlijk eindresultaat.
Engelse piccalilly
Piccalilly is een Engelse saus gemaakt van ingelegde groente. Het heeft de heerlijke combinatie van zoet en zuur, met een beetje pit van mosterd en knapperigheid van de groente. Engelsen eten het vaak met brood bij een zogenaamde ploughman’s lunch. De mooie gele kleur komt door de combinatie van kurkuma en mosterd.
In Nederland vinden we het lekker om saaie groente op te peppen (zoals bijvoorbeeld gekookte bloemkool of sperziebonen), bij bruine bonen, bij nasi (in plaats van atjar) en bij ‘gewapend beton’ (kapucijners met gestampte aardappelen en kaantjes).
In de Surinaamse keuken zijn ze er ook gek ook. Het smaakt niet alleen heel lekker bij bruine bonen met rijst, maar is ook een belangrijke smaakmaker in het lekkerste hapje (naar mijn mening) uit de Surinaamse keuken : Surinaamse pasteitjes.
Zelf vind ik het ook heerlijk bij kaas. Of het nou gewoon zo is bij een blokje kaas of onderdeel van een heerlijke tosti! Eigenlijk overal waar je zuur of chutney bij zou eten, past ook wel piccalilly.
Restjes groente
Je kunt voor piccalilly heel goed je restjes groente gebruiken. De combinatie staat namelijk niet vast. Wat er altijd in zit is bloemkool, komkommer en ui. Zelf heb ik er ook wortel bij gedaan, omdat dit een mooie extra kleur toevoegt. Andere groente die ik vaak voorbij zie komen zijn bijvoorbeeld:
- Sperziebonen
- Snijbonen
- Venkel
- Zilveruitjes (ook wel pareluitjes genoemd)
Augurk en ingemaakte zilveruitjes (Amsterdams tafelzuur) horen niet in deze bereiding van piccalilly. Deze zijn namelijk al ingelegd in zuur en dat zou dus dubbelop zijn. Dit wordt wel vaak gebruikt in de snelle versie van piccalilly.
Pin dit recept op zelf piccalilly te maken!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.