Bisque met kreeft

Deel met vrienden en familie

Bisque met kreeft, ook wel bekend als Bisque d’Homard, is een heerlijke krachtige soep, die je echt het gevoel van luxe geeft. Een echt feestgerecht. Geloof me je, je zult er geen genoeg van krijgen!

Bisque met kreeft

Bisque is een schaaldierensoep die meestal gebonden wordt. De bouillon wordt getrokken uit de schalen en koppen van schaaldieren. Dit kunnen bijvoorbeeld garnalen, langoustines, rivierkreeftjes, kreeft of krab zijn. Wij maken onze bisque met kreeft en die versie staat dus ook bekend als Bisque d’Homard.

Serveer de soep met flinke stukken staart erin of bewaar deze om er lobster rolls mee te maken. Kun je twee keer genieten van de kreeft! Kreeftensoep wordt traditioneel gebonden met rijst en is dus ondanks dat het een gebonden soep is, glutenvrij. De hoeveelheid rijst is zo klein, dat je je geen zorgen hoeft te maken over de koolhydraten, als je dat al deed. 

Op zoek naar meer recepten voor je Kerstmenu? Bekijk dan ook onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022!

Bisque kreeftensoep als amuse
Bisque homard met kreeft

Kreeft op een budget

Laten we eerlijk zijn, kreeft is natuurlijk heerlijk, maar niet bepaald goedkoop. Het kan soms voordeliger zijn om bevroren kreeft te kopen. Zo heeft de Lidl dit jaar een kreeft in de vriezer voor 9,99 Euro. Deze is wel voorgekookt, maar ook daarmee kun je heerlijke kreeftensoep maken! Ik heb dit zelf getest :). Ik was van tevoren even bang of er nog wel genoeg smaak vanaf zou komen, maar daar hoef je je echt geen zorgen over te maken. Mijn kreeftensoep was nog steeds super krachtig van smaak. 

Mocht dit nog steeds boven je budget zijn, maar vind je het idee van een bisque wel heel lekker? Je kunt ook goed bisque maken van langoustines of (grote) garnalen, als de schalen er nog maar omheen zitten. Bisque heeft een stevige en sterke smaak, dat maakt het ook bijzonder geschikt om te serveren als amuse, dan haal je er veel meer porties uit. 

Bisque met kreeft

Bisque met kreeft, ook wel bekend als Bisque d'Homard, is een heerlijke krachtige soep, die je echt het gevoel van luxe geeft. Een echt feestgerecht. Geloof me je, je zult er geen genoeg van krijgen!
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur 5 min

Kookgerei

  • grote soeppan
  • Staafmixer, blender of NutriBullet
  • kreeftenkraker
  • Zeef

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 gr boter
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kreeften
  • 1 liter water
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 theelepel Worcestershire sauce
  • 4 eetlepels rijst
  • 200 ml room
  • 0.25 theelepel zout

Instructies

Rauwe kreeft

  • Breng water met een snuf zout aan de kook en kook hierin de kreeften 3 tot 4 minuten, tot ze helemaal rood zijn en het vlees gaar is.
    2 kreeften

Gekookte kreeft

  • Haal de staart van de kreeft en haal uit de schaal. De staarten leggen we apart en kun je bij de soep serveren of gebruiken voor iets anders, de schaal gebruiken we in de soep.
    Hak de kop doormidden en verwijder het maagje, hier kan zand in zitten. Haal de scharen los.
    2 kreeften
  • Snipper ui, wortel, bleekselderij en knoflook fijn.
    1 ui, 1 wortel, 1 stengel bleekselderij
  • Verwarm de boter in je pan en fruit hierin de ui, wortel en bleekselderij.
    20 gr boter
  • Voeg tomatenpuree en knoflook toe en bak even mee.
    1 eetlepel tomatenpuree, 2 teentjes knoflook
  • Doe het water erbij en schraap de bodem goed schoon. Daarna mag de rest van de ingrediënten erbij, behalve de room en de rijst!
    1 theelepel paprikapoeder, 2 blaadjes laurier, 2 kreeften, 1 liter water, 100 ml droge witte wijn, 1 theelepel Worcestershire sauce, 0.25 theelepel zout
  • Breng aan de kook en laat zo'n 45 minuten zacht koken.
  • Haal de kreeft uit de pan. Leg deze in een zeef, zodat je al het sap kunt opvangen.
  • Voeg rijst toe en breng weer aan de kook.
    4 eetlepels rijst
  • Pluk en kraak ondertussen al het vlees uit de schalen van de kreeft.
  • Zodra de rijst gaar is, voeg je de room en de helft van je kreeftenvlees toe. Pureer alles met bijvoorbeeld een staafmixer, proef en voeg eventueel wat extra zout toe.
    200 ml room
  • Serveer met rest van de kreeft die je over hebt gehouden en eventueel de kreeften staarten!
Auteur: Mariska
calorieën: 119kcal
Gang: Voorgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: amuse, kerst, kerst voorgerecht, kreeft, luxe, schaaldieren, Soep

Nutrition

Calorieën: 119kcal | Carbohydrates: 11g | Protein: 8g | Fat: 3g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 0.3g | Monounsaturated Fat: 1g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 61mg | Sodium: 333mg | Potassium: 250mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 1828IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 59mg | Iron: 0.5mg

Pin deze Bisque met kreeft!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Bisque met stukken kreeft

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close