Bitterkoekjes parfait met Amaretto (feestelijk dessert)

Bitterkoekjes parfait met Amaretto is een heerlijk feestelijk ijsdessert. Bij het maken van parfait komt er geen ijsmachine aan te pas, dus dat is mooi meegenomen. Dit recept is bedacht met de feestdagen in gedachten, maar eigenlijk kan een goed toetje nooit kwaad, toch?

Ook zo gek op toetjes met Amaretto? Probeer dan ook eens onze Chocolade – Amaretto taart met bitterkoekjesroom. Gebruik je liever geen alcohol? Er bestaat ook Amarettosiroop, die is alcoholvrij.

Zowel Amaretto als bitterkoekjes hebben een basis van amandelen, niet zo goed dus dat die twee heerlijk combineren!
Bitterkoekjes Parfait met Amaretto

Wat is een parfait eigenlijk?
Parfait is Frans voor perfect. Parfait is een klassieke bereiding van een semifreddo. Dit kun je in dit geval met een flinke korrel zout nemen, want beide bereidingen zijn al behoorlijk oud. Een parfait is een ijs met een perfecte balans tussen suiker, vet , vocht en smaakmakers. Door het hoge vetgehalte vormen zich weinig ijskristallen en hoeft het daardoor dus ook niet in een ijsmachine bereid te worden. De termen parfait en semifreddo worden in de praktijk veel door elkaar gebruikt.

Parfait is het lekkerste als je het ongeveer 10 tot 15 minuten voor het serveren uit de vriezer haalt en op temperatuur laat komen. Andes is de kans groot dat het te hard is.

Op zoek naar nog meer inspiratie voor Kerst? Bezoek dan zeker onze Kerstpagina vol met Kerstrecepten. 

Bitterkoekjes parfait met Amaretto

Bitterkoekjes parfait met Amaretto is een heerlijk feestelijk ijsdessert. Bij het maken van parfait komt er geen ijsmachine aan te pas, dus dat is mooi meegenomen. Dit recept is bedacht met de feestdagen in gedachten, maar eigenlijk kan een goed toetje nooit kwaad, toch?
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
In de vriezer 4 uur
Totale tijd 4 uur 15 min

Equipment

  • Elektrische mixer
  • Vormpjes (ik gebruik siliconen vormpjes)

Ingrediënten

Voor de parfait

  • 95 gr bitterkoekjes
  • 2 eetlepels Amaretto (zie notitie)
  • 4 eierdooiers
  • 50 gr suiker
  • 250 ml slagroom
  • 1 theelepel vanille-extract

Extra's

  • Amaretto
  • bitterkoekjes

Instructies

  • Hak de bitterkoekjes fijn en meng deze met de Amaretto. Laat dit intrekken terwijl we verder gaan.
  • Klop de eierdooiers samen met de suiker tot het lichter van kleur is geworden en verdubbeld is in volume. Schep de koekjes er rustig doorheen.
  • In een andere kom, klop de slagroom samen met het vanille-extract zo goed als stijf.
  • Spatel de slagroom voorzichtig bij de opgeklopte eierdooiers. Je wilt het luchtig houden, dus heel voorzichtig!
  • Schep in je vormpjes en strijk af. Ik gebruik siliconen vormpjes, daar komen ze makkelijk weer uit. Plaats in de vriezer en laat zo’n 4 uur opstijven. Haal 10 minuten voor gebruik de bitterkoekjesparfait uit de vriezer en laat het op temperatuur komen.
  • Serveer met Amaretto en extra bitterkoekjes!

Notities

Tip: Wil je wat dikkere Amaretto, meng dan 1 eetlepel water met 1 eetlepel suiker en breng dit aan de kook. Laat dit een minuut koken, zodat het een dikke siroop wordt, maar nog niet verkleurt. Haal van de warmtebron af en laat bijna afkoelen voor je de Amaretto er doorheen roert.
* Gebruik je liever geen alcohol? Er bestaat ook Amarettosiroop, die is alcoholvrij.
Auteur: Mariska
Gang: Dessert
Keuken: French, Italiaans, Italian
Trefwoord: alcohol, amaretto, bitterkoekjes, IJskoffie, zoet

Pin deze Bitterkoekjes parfait!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden

Kerst Bitterkoekjes Parfait met Amaretto pin

 

 

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close