Bloemkool Ovenschotel

Deel met vrienden en familie

Bloemkool Ovenschotel met Gehakt is een favoriet hier in huis. Lekker en simpel, iedereen is er wel gek op. Bloemkool is zó ontzettend veelzijdig. Deze keer combineer ik de bloemkool met de klassieke combinatie van gehakt, kerrie en aardappelschijfjes. Meestal maak ik de schotel in de middag of een dag van tevoren en dan hoeft het ’s avonds alleen nog maar even in de oven! Ideaal voor een doordeweekse dag.

Bloemkool Ovenschotel met Gehakt

We kruiden de bloemkool ovenschotel met gehakt met kerrie, een smaakvolle combinatie die perfect werkt. Bloemkool heeft van nature een milde smaak en kan wel wat extra kruiden gebruiken. Wil je de ovenschotel nog romiger? Meng dan een klein bakje crème fraîche door het gehakt-bloemkoolmengsel voor een extra smeuïg resultaat.

Bloemkool Close up Ovenschotel met gehakt aardappel en kerrie

Makkelijke ovenschotel met bloemkool

Bloemkool is een ideale groente om te gebruiken in een ovenschotel. Het heeft een milde smaak, dus je kan het goed combineren. Daarnaast blijft het stevig na bereiding, waardoor het een fijne structuur geeft aan het gerecht. Het is wel belangrijk om de roosjes klein te houden, anders krijg je een nogal hobbelige ovenschotel met bloemkool. Het recept is al vrij makkelijk, maar als je het jezelf nog makkelijker wilt maken, gebruik dan kant-en-klare aardappelschijfjes en bloemkoolroosjes uit de vriezer. 

Als extraatje strooi ik soms wat kaas over de romige saus voor een extra hartige smaak. Zonder kaas is het ook heerlijk. Wil je het gerecht iets lichter maken en minder vet of calorieën binnenkrijgen? Laat de kaas dan gerust weg.

Hoe lang moet een ovenschotel met bloemkool in de oven?

Net zoals de meeste ovenschotels heeft de ovenschotel met bloemkool ongeveer 30 minuten in de oven nodig. Ik heb wel het idee dat verse aardappels sneller garen en de saus beter opnemen, dan kant-en-klare aardappelschijfjes.

Bloemkool Ovenschotel met Gehakt en Aardappelschijfjes

Bloemkool Ovenschotel met Gehakt is een favoriet hier in huis. Lekker en simpel, iedereen is er wel gek op. Bloemkool is zó ontzettend veelzijdig. Deze keer combineer ik de bloemkool met de klassieke combinatie van gehakt, kerrie en aardappelschijfjes. Meestal maak ik de schotel in de middag of een dag van tevoren en dan hoeft het 's avonds alleen nog maar even in de oven! Ideaal voor een doordeweekse dag.
Servings 6 porties
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1 flinke bloemkool
  • 500 gr rundergehakt
  • 2 theelepels kerrie
  • 2 teentjes knoflook
  • 800 gr aardappelschijfjes voorgekookt *
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 200 ml bouillon groente- of kippenbouillon
  • 200 ml melk
  • 50 gr geraspte kaas optioneel
  • zout
  • peper
  • olijfolie optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
    olijfolie
  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook deze met een snufje zout beetgaar - ongeveer 10 minuten.
    1 flinke bloemkool
  • Rul ondertussen het gehakt met 1 van de twee geperste teentje knoflook, kerrie, een snufje zout en peper. Schep de gekookte bloemkoolroosjes er vervolgens doorheen.
    500 gr rundergehakt, 2 theelepels kerrie, 2 teentjes knoflook, zout, peper
  • Verdeel het mengsel over de bodem van de ovenschaal en leg hier bovenop de aardappelschijfjes.
    800 gr aardappelschijfjes
  • Smelt de boter in een steelpan, voeg 1 geperst teentje knoflook toe en bak dit een halve minuut zachtjes mee - de knoflook moet niet bruin worden. Roer de bloem er doorheen en bak een aantal minuten mee. Roer goed door elkaar. Je hebt nu een roux gemaakt. Het is niet de bedoeling dat de roux echt bruin wordt, zet de pan dus op laag vuur.
    50 gr boter, 50 gr bloem
  • Schenk nu scheut voor scheut de melk en bouillon erbij en roer dit goed door de roux, totdat deze alles heeft opgenomen. Bij de eerste paar keer kan je misschien denken, wat heb ik nu voor rare klont gecreëerd? Dit is normaal, geen zorgen. Blijf dit herhalen, tot je een mooie egale saus hebt, zonder klontjes. Voeg wat zout en peper tot aan je saus en roer door.
    200 ml bouillon, 200 ml melk
  • Haal de saus van het vuur en giet dit over je ovenschotel heen.
  • Sprenkel er optioneel geraspte kaas overheen en bak in het midden van de oven, ongeveer 30 minuten, tot je schotel mooi goudbruin begint te worden.
    50 gr geraspte kaas

Notities

* ik ga voor verse aardappels. Deze schil ik soms, soms niet. Dan snijd ik ze in plakken met een mandoline en was deze goed. Daarna kook ik ze tot ze bijna gaar zijn, in zout water. Afgieten en daarna goed laten uitstomen.
Author: Mariska
Calories: 397kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: aardappel, bloemkool, gehakt, ovenschotel

Nutrition

Calorieën: 397kcal | Carbohydrates: 15g | Protein: 22g | Fat: 28g | Saturated Fat: 13g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 11g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 91mg | Sodium: 359mg | Potassium: 738mg | Fiber: 3g | Sugar: 5g | Vitamin A: 311IU | Vitamin C: 68mg | Calcium: 154mg | Iron: 3mg

Pin dit recept voor Bloemkool Ovenschotel!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren om ook dit recept te maken, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Bloemkool Ovenschotel met gehakt en kerrie

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. In de ingrediënten staat melk, in het recept kookroom. Beetje verwarrend.

    1. Mariska Author says:

      Ik zag het inderdaad staan. Gelukkig kan je het met beide lekker maken 😉

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close