Bloemkoolpuree als prima bijgerecht

bloemkoolpuree recept
Bloemkoolpuree is op zichzelf niet het meest spannende gerecht. Het is een echt bijgerecht, dat je hoofdgerecht ondersteunt en laat shinen.

Purees doen het altijd goed als bijgerecht, zo ook bloemkoolpuree. Lekker als je eens wat anders wilt dan normale aardappelpuree, op je koolhydraten wilt letten, meer groente wilt eten of gewoon omdat bloemkool lekker vindt. Ik geef je een simpel basisrecept met melk, dat zorgt voor een mooie witte puree, maar ik laat je ook een aantal manieren zien, zodat je makkelijk kunt variëren.

bloemkoolpuree

Ingrediënten Bloemkoolpuree

bloemkool
melk
zout & peper

Optioneel: nootmuskaat

Geen hoeveelheden? Nee, dit recept is heel makkelijk in alle hoeveelheden te maken, lees maar verder.

Overige benodigdheden: NutriBullet, staafmixer of blender.

Bereiding

  1. Maak de bloemkool schoon en snijd in kleine roosjes. Kook de bloemkool in melk, samen met een goede snuf zout, gaar, zoals je bloemkool altijd kookt eigenlijk.
  2. Giet de bloemkool af, maar bewaar de melk.
  3. Schep de bloemkool in je nutrilbullet, blender of gebruik een staafmixer. Voeg beetje bij beetje de melk toe, tot je puree de gewenste dikte heeft.
  4. Maak af met peper en eventueel wat nootmuskaat.

Toevoegingen en variaties:

Room: verwarm (een deel) van de melk met room voor een romiger geheel.
Boter: voeg boter toe bij het pureren, voor een vollere smaak.
Bouillon: liever wat hartiger? Kook de bloemkool dan in bouillon.
Knoflook: altijd lekker in puree, kook de teentjes mee, zodat het scherpe en rauwe er af gaat.
Kaas: do we need to say more? Geraspte kaas er doorheen! Zelf vind ik Parmezaanse erg lekker combineren.
Roosteren: Een diepere smaak krijg je door de bloemkool te roosteren in de oven in plaats van te koken. Daarna kun je het gewoon pureren met room, melk of bouillon. Wel zorgen dat het vocht ook warm is, anders zit je met koude puree!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *