Bloemkoolrijst maak je makkelijk zelf

Deel met vrienden en familie

Op zoek naar een koolhydraatarm alternatief voor rijst? Wil je meer groenten eten of ben je gewoon nieuwsgierig naar bloemkoolrijst? Wij laten zien hoe je op verschillende manieren zelf bloemkoolrijst kunt maken en bereiden!

Bloemkoolrijst steeds populairder

Bloemkoolrijst raakt bij steeds meer mensen bekend. Dit hebben ze bij de supermarkten ook door en dus kun je er kant-en-klare bloemkoolrijst kopen. Zelf heb ik die nog nooit geprobeerd, dus over de smaak kan ik geen uitspraken doen, maar in de verpakking ziet het er al zo onaantrekkelijk nattig uit dat ik het oversla. Bloemkoolrijst is te makkelijk om zelf te maken.

Behalve als vervanging voor rijst, kun je bloemkoolrijst ook heel goed inzetten als vervanger van couscous! Het neemt net als rijst goed smaak op, dus je kunt het heerlijk kruiden. Je hebt bijna niet door dat je een flinke portie extra groente aan het eten bent. Bloemkoolrijst is koolhydraatarm, glutenvrij en past zowel in een paleo- als een ketodieet.

Bloemkool couscous met kip tomaten en olijven

Zo maak je bloemkoolrijst

Voor alle bereidingen is het nodig dat je de bloemkool wast, droog dept en de stam met zijn bladeren verwijdert.

Met de hand: eerlijk is eerlijk, ik raad deze methode niet aan. Het is ontzettend veel werk en het lukt je waarschijnlijk niet om het gelijkmatig fijn te krijgen.. Daarnaast geeft het waarschijnlijk een hoop rommel in je keuken door alle wegspringende stukjes bloemkool.

Raspen: snijd de bloemkool grof in stukken, meestal werkt het goed als je hem in vieren snijdt. Gebruik niet de allerfijnste rasp, maar rasp de bloemkool gewoon fijn. Het lekkerste werkt hier een zogenaamde ‘doos rasp’.

De keukenmachine: het snelste gaat het maken van de rijst met een keukenmachine. Gebruik de rasp van je keukenmachine als je deze hebt. Geen rasp opzetstuk? Gebruik dan gewoon je mes en maal tot het fijn is. Het kan zijn dat je soms even moet omscheppen. Mijn favoriete methode is absoluut de keukenmachine met rasp opzetstukje :).

Bloemkoolrijst bereiden

Rauw: je kunt deze rijst ook heel goed rauw eten. Dit geeft je recept een lekkere crunch.

Kort bakken: verwarm een scheut olie in een ruime koekenpan. Als je het lekker vindt kun je een teentje knoflook mee fruiten. Voeg de fijne bloemkool toe en bak 1-2 minuten op middelhoog vuur. Plaats een deksel op de pan, verlaag het vuur en laat de rijst nog 3-4 minuten ‘stomen’. Dit is mijn favoriete manier van bereiden.

Stomen: stoom de rijst in 5 à 6 minuten gaar met een beetje water. Schep de bloemkoolrijst op een schone theedoek en knijp het vocht eruit.

Nasi met bloemkoolrijst

Wat kun je maken met bloemkoolrijst?

Oké, je hebt nu je bloemkoolrijst, maar wat ga je erbij eten? Alleen bloemkoolrijst is een beetje saai natuurlijk. Je kunt het gewoon gebruiken waar je normaal gesproken rijst of couscous zou gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een curry, in je sushi bowl of bij je Koreaanse gehaktballetjes. Inspiratie voor een heel gerecht nodig? Kijk dan zeker eens bij de volgende recepten:

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close