Zuid Afrikaanse Bobotie (authentiek recept)

Deel met vrienden en familie

Bobotie is een heerlijke Zuid-Afrikaanse ovenschotel met gehakt, rozijnen en een soort kerriesaus. Het geheel wordt afgetopt met een eimengsel, dat ervoor zorgt dat de bovenkant iets weg heeft van custard. En met dit recept maak je het nu heel makkelijk zelf, zonder pakjes en zakjes.

Mijn ovenschaal is van de Hema!

De geschiedenis van dit gerecht gaat helemaal terug naar de 17e eeuw. VOC handelaren gebruikten Kaapstad als tussenstop op hun reizen van en naar Indonesië. Deze handelaren brachten kruiden, kooktechnieken en recepten mee. Er wordt door sommigen gesteld dat het originele bobotie-recept uit Indonesië kwam en werd aangepast aan de lokaal beschikbare ingrediënten. Helemaal zeker zullen we het waarschijnlijk nooit weten, maar het is nu het meest bekende gerecht van Zuid- Afrika.

 

Bobotie

Wereldgerecht Bobotie

Bobotie is in Nederland bekend geworden door de Wereldgerechten pakjes en zakjes van Knorr. Je kent het wel, van die zakjes waarbij je nog vrijwel alle ingrediënten zelf moet toevoegen. Anders dan de authentieke recepten die ik ken voor bobotie, worden er door Knorr ook sperziebonen toegevoegd aan deze Zuid-Afrikaanse ovenschotel.

Mocht je dus meer het Wereldgerecht bobotie willen maken, maar dan zonder pakjes en zakjes, kook je van tevoren je sperziebonen gaar en schep je deze samen met de appels door je gehaktmengsel heen. Je serveert de ovenschotel dan ook met witte rijst in plaats van bijvoorbeeld gele rijst.

Zuid-Afrikaanse ovenschotel

We proberen de bobotie zo authentiek mogelijk te houden, maar een aantal ingrediënten is vervangen door iets anders, om het makkelijker te kunnen maken. Niet alles is even goed beschikbaar in Nederland.

Abrikozen chutney vervangen we door Abrikozenjam.
Wildvlees vervangen we door runder- of half-om-half gehakt.

Mocht je het recept glutenvrij willen maken, dan kun je het witbrood geweekt in melk vervangen door 75 gram crème fraîche.

Zuid-Afrikaanse Boboti (authentiek recept)

Bobotie is een heerlijke Zuid-Afrikaanse ovenschotel met gehakt, rozijnen en een soort kerriesaus. Het geheel wordt afgetopt met een eimengsel, dat ervoor zorgt dat de bovenkant iets weg heeft van custard. En met dit recept maak je het nu heel makkelijk zelf, zonder pakjes en zakjes.
Porties 4 porties *
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groene appel
  • 50 gr rozijnen
  • 1 à 2 eetlepels abrikozenjam afhankelijk van de zoetheid van je jam
  • 75 gr crème fraîche of 2 witte boterhammen geweekt in melk
  • 0.5 theelepel kurkuma
  • 1.5 eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 0.25 theelepel kaneelpoeder
  • 1 snuf zout

voor de toplaag

  • 2 eieren
  • 150 ml volle melk
  • 1 snufje zout
  • 1 mespuntje kurkuma optioneel, maar geeft mooie kleur
  • 3 laurierblaadjes

Instructies

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en wel de rozijnen in een bakje met water.
    50 gr rozijnen
  • Snipper je ui en teentjes knoflook en snijd je appel in kleine blokjes.
    1 kleine ui, 2 teentjes knoflook, 1 groene appel

Kruidig gehakt maken

  • Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit hier eerst je ui in, gevolgd door de knoflook. Is het allemaal lekker zacht? Dan mogen nu het gehakt en de specerijen erbij (kurkuma, kerrie, komijn, kaneel, zout en naar smaak chili). Bak goed rul.
    300 gr rundergehakt, 0.5 theelepel kurkuma, 1.5 eetlepel kerriepoeder, 1 theelepel gemalen komijn, 0.25 theelepel kaneelpoeder, 1 snuf zout
  • Giet het water van de rozijnen af en voeg samen met appel en abrikozenjam bij je gehakt. Schep goed door en bak nog 2 minuten.
    1 à 2 eetlepels abrikozenjam
  • Haal van het vuur een schep de crème fraîche erbij. Ga je voor in melk geweekt brood, knijp dan eerst het overtollige vocht eruit en meng dit dan door het gehakt.
    75 gr crème fraîche
  • Schep in een ovenschaal en druk goed aan met de achterkant van je lepel. Je wilt namelijk niet dat straks al je ei-mengsel er doorheen zakt.
  • Klop de eieren met melk, een snufje zout en eventueel een mespuntje kurkuma los en giet over je gehaktmengsel heen. Leg de blaadjes laurier bovenop.
    2 eieren, 150 ml volle melk, 1 snufje zout, 1 mespuntje kurkuma, 3 laurierblaadjes

Afbakken

  • Plaats de bobotie in het midden van de oven en bak in 25 tot 30 minuten af. Laat 5 minuten afkoelen en opstijven, voordat je het serveert.

Notities

4 porties, wanneer je er groente en rijst (of aardappelen) bij serveert!
Auteur: Mariska
calorieën: 369kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Afrikaans
Trefwoord: kerrie kruiden, oven, ovenschotel, rozijnen, rundergehakt, wereldgerecht, zelf maken

Nutrition

Calorieën: 369kcal | Carbohydrates: 25g | Protein: 18g | Fat: 23g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 9g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 151mg | Sodium: 308mg | Potassium: 489mg | Fiber: 2g | Sugar: 9g | Vitamin A: 358IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 118mg | Iron: 3mg

Pin deze Zuid Afrikaanse Bobotie (authentiek recept)!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Zuid afrikaanse Boboti

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Lijkt me erg lekker maar helaas zie ik de abrikozen jam niet bij de ingrediënten staan dus dan weet je ook de hoeveelheid niet

    1. Hé wat vreemd, had het nog tijdens de spellingscontrole besproken dus het stond er wel in!

      Het is 1 a 2 eetlepels afhankelijk van hoe zoet je jam is

    2. Hanna says:

      Wat een heerlijk en smakelijk gerecht is dit. Jouw Bobotie wordt dan ook geregeld bij ons thuis gegeten! Ik heb één vraagje: welk formaat ovenschaal kan ik voor dit gerecht het best gebruiken/aanschaffen? Ik heb het idee dat Ik een te grote ovenschaal heb, waardoor de Bobotie laag vrij dun is.

      1. Mariska Author says:

        Hi Hanna, ik weet niet welke ovenschaal je nu gebruikt maar ik gebruik een middelgrote van de hema.

  2. Ik zie nergens de temperatuur van d’r oven staan of ligt dat aan mij?

    1. Mariska Author says:

      Hi Eelco, staat meteen in de eerste stap van het recept : 180 graden

  3. Is een heerlijk gerecht. Je kunt het van te voren maken, dus handig zeker je vrienden krijgt te eten.

  4. Henk van Hal says:

    Heb het al verschillende keren gemaakt en alle vrienden zijn er gek op is een van de lekkerste bobotti’s die ik heb gegegeven.

    1. Mariska Author says:

      Wat een heerlijk compliment Henk, dankjewel!

  5. Welke groente of sla is hier lekker bij?

    1. Mariska Author says:

      Sperziebonen!

  6. Kun je de sperciebonen ook meteen door de bobottie roeren en dan de oven in?

    1. Mariska Author says:

      Kan, maar vind ik zelf minder lekker.

  7. Super lekker recept, dank je wel! Hoeveel calorieën bevat het per portie?

    1. Mariska Author says:

      Rond de 369, zonder de groente of aardappels

  8. Ik heb in Zuid Afrika geleerd het te serveren met gele rijst (kurkuma en rozijnen) en over de bobotie, die je op de rijst op je bord doet, plakjes banaan te leggen en geraspte kokos te strooien.

  9. Is het ook te maken met soja melk? Onze zoon heeft een allergie voor koemelk.

    1. Mariska Author says:

      Ja dat moet wel kunnen. Let wel op dat de soja melk niet te gezoet is.

  10. Hallo, wil het recept graag een keer proberen. Hoeveel sperziebonen houd je aan voor dit recept als je ze toch al mee in de oven wilt doen?

    1. Mariska Author says:

      Ik denk zo’n 200-300 gram

  11. Net voor het eerst gemaakt en meteen geslaagd! Ook onze dochters van 7 en 9 vonden het heerlijk (lekkerder dan de versie van Knorr zeiden ze zelfs!) Deze gaat in ons kookboek 😉

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close