Bobotie is een heerlijke Zuid-Afrikaanse ovenschotel met gehakt, rozijnen en een soort kerriesaus. Het geheel wordt afgetopt met een eimengsel, dat ervoor zorgt dat de bovenkant iets weg heeft van custard. En met dit recept maak je het nu heel makkelijk zelf, zonder pakjes en zakjes.
Mijn ovenschaal is van de Hema!
Wereldgerecht Bobotie
Bobotie is in Nederland bekend geworden door de Wereldgerechten pakjes en zakjes van Knorr. Je kent het wel, van die zakjes waarbij je nog vrijwel alle ingrediënten zelf moet toevoegen. Anders dan de authentieke recepten die ik ken voor bobotie, worden er door Knorr ook sperziebonen toegevoegd aan deze Zuid-Afrikaanse ovenschotel.
Mocht je dus meer het Wereldgerecht bobotie willen maken, maar dan zonder pakjes en zakjes, kook je van tevoren je sperziebonen gaar en schep je deze samen met de appels door je gehaktmengsel heen. Je serveert de ovenschotel dan ook met witte rijst in plaats van bijvoorbeeld gele rijst.
Geschiedenis van Bobotie
De geschiedenis van dit gerecht gaat helemaal terug naar de 17e eeuw. VOC handelaren gebruikten Kaapstad als tussenstop op hun reizen van en naar Indonesië. Deze handelaren brachten kruiden, kooktechnieken en recepten mee. Er wordt door sommigen gesteld dat het originele bobotie-recept uit Indonesië kwam en werd aangepast aan de lokaal beschikbare ingrediënten. Helemaal zeker zullen we het waarschijnlijk nooit weten, maar het is nu het meest bekende gerecht van Zuid- Afrika.
Zuid-Afrikaanse ovenschotel
We proberen de bobotie zo authentiek mogelijk te houden, maar een aantal ingrediënten is vervangen door iets anders, om het makkelijker te kunnen maken. Niet alles is even goed beschikbaar in Nederland.
Abrikozen chutney vervangen we door Abrikozenjam.
Wildvlees vervangen we door runder- of half-om-half gehakt.
Tijdens mijn reis in Zuid-Afrika heb ik natuurlijk ook bobotie geproefd daar en de smaak van dit recept komt heel goed in de buurt. Het smaak daar wel een stuk wilder, uiteraard door het verschil in vlees.
Mocht je het recept glutenvrij willen maken, dan kun je het witbrood geweekt in melk vervangen door 75 gram crème fraîche.
Pin deze Zuid Afrikaanse Bobotie (authentiek recept)!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Lijkt me erg lekker maar helaas zie ik de abrikozen jam niet bij de ingrediënten staan dus dan weet je ook de hoeveelheid niet
Hé wat vreemd, had het nog tijdens de spellingscontrole besproken dus het stond er wel in!
Het is 1 a 2 eetlepels afhankelijk van hoe zoet je jam is
Wat een heerlijk en smakelijk gerecht is dit. Jouw Bobotie wordt dan ook geregeld bij ons thuis gegeten! Ik heb één vraagje: welk formaat ovenschaal kan ik voor dit gerecht het best gebruiken/aanschaffen? Ik heb het idee dat Ik een te grote ovenschaal heb, waardoor de Bobotie laag vrij dun is.
Hi Hanna, ik weet niet welke ovenschaal je nu gebruikt maar ik gebruik een middelgrote van de hema.
Ik zie nergens de temperatuur van d’r oven staan of ligt dat aan mij?
Hi Eelco, staat meteen in de eerste stap van het recept : 180 graden
Is een heerlijk gerecht. Je kunt het van te voren maken, dus handig zeker je vrienden krijgt te eten.
Heb het al verschillende keren gemaakt en alle vrienden zijn er gek op is een van de lekkerste bobotti’s die ik heb gegegeven.
Wat een heerlijk compliment Henk, dankjewel!
Welke groente of sla is hier lekker bij?
Sperziebonen!
Kun je de sperciebonen ook meteen door de bobottie roeren en dan de oven in?
Kan, maar vind ik zelf minder lekker.
Super lekker recept, dank je wel! Hoeveel calorieën bevat het per portie?
Rond de 369, zonder de groente of aardappels
Ik heb in Zuid Afrika geleerd het te serveren met gele rijst (kurkuma en rozijnen) en over de bobotie, die je op de rijst op je bord doet, plakjes banaan te leggen en geraspte kokos te strooien.
Is het ook te maken met soja melk? Onze zoon heeft een allergie voor koemelk.
Ja dat moet wel kunnen. Let wel op dat de soja melk niet te gezoet is.
Hallo, wil het recept graag een keer proberen. Hoeveel sperziebonen houd je aan voor dit recept als je ze toch al mee in de oven wilt doen?
Ik denk zo’n 200-300 gram
Net voor het eerst gemaakt en meteen geslaagd! Ook onze dochters van 7 en 9 vonden het heerlijk (lekkerder dan de versie van Knorr zeiden ze zelfs!) Deze gaat in ons kookboek 😉