Boerenkool uit de multicooker is een klassiek Hollands recept, maar dan op een moderne manier bereid. Alles in de Crockpot Express of de Instant Pot, stel hem in op 6 minuten hoge druk en je hebt er tot ‘ie piept dat het klaar is, geen omkijken meer naar! Zelfs de worst kan er direct bij, dus ook nog eens amper afwas.
Boerenkool uit de multicooker
Zelf gebruik ik altijd een Instant Pot, ik ben echt dol op dat apparaat en heb er inmiddels meerdere. Je kunt dit recept voor boerenkool (net als andere Instant Pot recepten) ook heel goed in een ander merk multicooker bereiden, zoals bijvoorbeeld de Crockpot Express en Ninja Foodi, als ze maar een hoge druk functie hebben.
Ik heb het recept getest en deze Instant Pot boerenkool past zowel in de gewone Instant Pot (5,7L) versies, als de grotere potten (zoals de Pro 7,6L).

DEEL 2 – eindelijk te koop!
Na het succes van Flying Foodie’s Multicooker Kookboek vind je in DEEL 2 weer 60 heerlijke recepten voor de multicooker met hoge druk functie. Verrassende recepten voor pasta, soep, stamppot, vlees, kip en zoete gerechten. Ook vind je deze keer een hoofdstuk met extra makkelijke maaltijden en een hoofdstuk voor ontbijt & lunch. Deze keer geen basisrecepten meer, maar allemaal echte gerechten!
Stamppot met een stoommandje
Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, komt een stoommandje voor de Instant Pot zeer van pas. Je plaatst simpelweg alle ingrediënten in het mandje en wanneer het gereed is, haal je het gemakkelijk met de handgreep uit de pot, terwijl al het overtollige vocht achterblijft. Geen gedoe met afgieten dus. Daarna kun je zelf bekijken hoeveel vocht je aan je boerenkoolstamppot toevoegt om het lekker smeuïg te maken.
Heb je nog geen stoommandje? Geen probleem! Ook zonder stoommandje kun je het recept volgen. Houd er wel rekening mee dat je dan wat meer inspanning zult moeten leveren om het vocht goed af te gieten na het bereiden. En vergeet niet wat vocht apart te houden, voor het geval je stamppot wat droog is.
Wist je dat we ook een Nederlands e-book hebben voor de Instant Pot (E-Book: Basisrecepten voor de Instant Pot) én een echt gedrukt multicooker kookboek?
Meer Instant Pot recepten
Zoals je weet staat Flying Foodie vol met heerlijke recepten, en is het de go-to website voor de lekkerste Nederlandse Instant Pot recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Hutspot uit de multicooker (Instant Pot / Crockpot Express)
- Instant Pot Pasta met Rookworst en Spitskool
- Instant Pot Zuurkool Stamppot (simpel!)
- Indiase Butter Chicken uit de Instant Pot
- Koreaans Stoofvlees uit de Instant Pot
Pin deze Boerenkool uit de Multicooker (Instant Pot / Crockpot Express)!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden. Bijvoorbeeld op een bord met je favoriete Nederlandse Instant Pot recepten, of lekkerste stamppotjes.

Is dit makkelijk aan te passen in hoeveelheden en zo ja hoe is die verhouding dan?
Hi Nathalie, ja dit is mogelijk. De verhouding blijven het zelfde met uitzondering van het vocht. Dit kan je gelijk houden. Ga je minder maken dan is het handig om een stoommandje te gebruiken.
Wat als ik geen kookroom kan gebruiken? Wordt het deel water dan 250 ml?
Ja en dan zou ik zeker een stoommandje gebruiken
Stamp je de stamppot gewoon in het stoommandje aan?
Nee dit doe ik meestal in de pot
Ha Mariska, ik wil graag een keer boerenkool maken in de instantpot. Wanneer ik het in de pan op het fornuis maak doe ik er altijd schouderkarbonade bij. Dat doe ik eerst 20 min. Daarna de boerenkool en daarna de aardappel.
Kan ik denk je de karbonade in de pot doen bij het vocht en de aardappelen en de boerenkool in het stoommandje?
Is 6 minuten denk je lang genoeg voor de karbonades als ze in kleine stukjes zijn?
Groet, Esther
Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd. Ik denk dat de stukjes van karbonade dan wel echt klein moeten zijn
Hi Mariska, heb alle ingrediënten al in huis behalve ongekookte aardappelen.. kan dit ook met aardappelen die al gekookt zijn?
Alvast bedankt,
Groet Simone
Ik denk dat ze dan te gaar worden? Want dan bereid je de aardappels zeg maar 2x zo lang als gewoonlijk?
Ik heb dit nu 2x geprobeerd te maken maar de kookroom met water kookt elke x aan in de pan (ninja pan).. geen idee wat er fout gaat.. heb je miss een tip?
Hoi Marisca,
Kun je de kookroom ook na het koken toevoegen en dan het water op 250 houden
Ik denk dat dit wel moet kunnen.