Boerenkool uit de Multicooker (Instant Pot / Crockpot Express)

Deel met vrienden en familie

Boerenkool uit de multicooker is een klassiek Hollands recept, maar dan op een moderne manier bereid. Alles in de Crockpot Express of de Instant Pot, stel hem in op 6 minuten hoge druk en je hebt er tot ‘ie piept dat het klaar is, geen omkijken meer naar! Zelfs de worst kan er direct bij, dus ook nog eens amper afwas.

Boerenkool uit de multicooker

Zelf gebruik ik altijd een Instant Pot, ik ben echt dol op dat apparaat en heb er inmiddels meerdere. Je kunt dit recept voor boerenkool (net als andere Instant Pot recepten) ook heel goed in een ander merk multicooker bereiden, zoals bijvoorbeeld de Crockpot Express en Ninja Foodi, als ze maar een hoge druk functie hebben. 

Ik heb het recept getest en deze Instant Pot boerenkool past zowel in de gewone Instant Pot (5,7L) versies, als de grotere potten (zoals de Pro 7,6L).

Instant Pot Boerenkool

Stamppot met een stoommandje

Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, komt een stoommandje voor de Instant Pot zeer van pas. Je plaatst simpelweg alle ingrediënten in het mandje en wanneer het gereed is, haal je het gemakkelijk met de handgreep uit de pot, terwijl al het overtollige vocht achterblijft. Geen gedoe met afgieten dus. Daarna kun je zelf bekijken hoeveel vocht je aan je boerenkoolstamppot toevoegt om het lekker smeuïg te maken.

Heb je nog geen stoommandje? Geen probleem! Ook zonder stoommandje kun je het recept volgen. Houd er wel rekening mee dat je dan wat meer inspanning zult moeten leveren om het vocht goed af te gieten na het bereiden. En vergeet niet wat vocht apart te houden, voor het geval je stamppot wat droog is.

Wist je dat we ook een Nederlands e-book hebben voor de Instant Pot (E-Book: Basisrecepten voor de Instant Pot) én een echt gedrukt multicooker kookboek?

Boerenkool uit de Multicooker (Instant Pot / Crockpot Express)

Boerenkool uit de multicooker is een klassiek Hollands recept, maar dan op een moderne manier bereid. Alles in de Crockpot Express of de Instant Pot, stel hem in op 6 minuten hoge druk en je hebt er tot ‘ie piept dat het klaar is, geen omkijken meer naar! Zelfs de worst kan er direct bij, dus ook nog eens amper afwas.
Porties 4 porties v
Voorbereidingstijd 12 minuten
HP in de Instant Pot 6 minuten
Totale tijd 18 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

 • 600 gr aardappels kruimig
 • 300 gr boerenkool
 • 100 ml water
 • 150 ml kookroom
 • 1 klont boter
 • 1 snuf zout
 • 1 snuf nootmuskaat

Optioneel

 • 1 rookworst
 • mosterd

Instructies

 • Schil de aardappels, snijd in kleine stukken en spoel goed om met koud water. Doe hetzelfde met de boerenkool.
  600 gr aardappels, 300 gr boerenkool
 • Giet water en kookroom in je Instant Pot en plaats het stoommandje erin. Verdeel de aardappels onderin het stoommandje, gevolgd door de boerenkool en tot slot een klont boter, een snuf zout en nootmuskaat.
  100 ml water, 150 ml kookroom, 1 klont boter, 1 snuf zout, 1 snuf nootmuskaat
 • Gebruik je rookworst, haal deze dan uit de verpakking, prik met een vork op een paar plekken in en leg bovenop de boerenkool.
  1 rookworst
 • Sluit de deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en stel je de timer in op 6 minuten.
 • Zodra de timer afgelopen is, open je direct het ventiel; een quick release dus. Haal voorzichtig het stoommandje eruit. Snijd de worst in plakken en stamp je boerenkool goed door elkaar, met wat van het kookvocht uit je pot. Serveer met een lik mosterd!
  mosterd

Notities

Hier vind je het stoommandje dat ik gebruik!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands, Westers
Trefwoord: aardappel, boerenkool, Instant Pot, rookworst, stamppot

Meer Instant Pot recepten

Zoals je weet staat Flying Foodie vol met heerlijke recepten, en is het de go-to website voor de lekkerste Nederlandse Instant Pot recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Pin deze Boerenkool uit de Multicooker (Instant Pot / Crockpot Express)!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden. Bijvoorbeeld op een bord met je favoriete Nederlandse Instant Pot recepten, of lekkerste stamppotjes.

Boerenkool uit de multicooker (Instant Pot / Crockpot Express)

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Is dit makkelijk aan te passen in hoeveelheden en zo ja hoe is die verhouding dan?

  1. Mariska Author says:

   Hi Nathalie, ja dit is mogelijk. De verhouding blijven het zelfde met uitzondering van het vocht. Dit kan je gelijk houden. Ga je minder maken dan is het handig om een stoommandje te gebruiken.

 2. Wat als ik geen kookroom kan gebruiken? Wordt het deel water dan 250 ml?

  1. Mariska Author says:

   Ja en dan zou ik zeker een stoommandje gebruiken

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close