Boeuf Bourguignon uit de Instant Pot

Boeuf Bourguignon uit de Instant Pot is een Franse klassieker, maar dan veel sneller. Alle smaak blijft behouden, alleen het hoeft niet uren op te staan. Hoewel dit een recept is dat ik zelf in een Instant Pot maak, kan het ook met gemak gemaakt worden in de Crockpot Express, Ninja Foodie of andere multicooker met een hogedruk functie.

Regelmatig doe ik mee aan een ‘foodblog swap‘, vorige maand maakte ik nog heerlijke peer met chocoladesaus, koffie en kardemom. Deze maand mocht ik aan de slag met een recept van ‘Duizend en 1 dag’ van Martine. Martine draait al flinke tijd mee in het foodblog swap circuit, ik kwam zelfs geswapte recepten van haar tegen uit 2013! Ik besloot aan de slag te gaan met haar Boeuf Bourguignon, een gerecht dat zij al zo’n 30 jaar maakt. Mijn versie tover ik uit de Instant Pot.

Boeuf Bourguignon en Franse Klassieker, maar dan sneller

Waar je normaal gesproken uren bezig bent met zacht pruttelen, ben je met de Instant Pot makkelijk binnen een uur klaar. Inclusief al het snijd en aanbraadwerk en slechts 18 minuten op hoge druk. Ik ga voor 18 minuten om verschillende redenen. Dit maakt het vlees zacht, zoals bij draadjesvlees, maar behoudt nog wel zijn smaak en structuur. Bij stoofvlees kun je voor langer gaan als dat je voorkeur heeft, alleen in dit gerecht zitten ook wortels. Die wil je herkenbaar terug zien, dus veel langer dan 18, misschien 20 minuten, zou ik echt niet gaan.

Je kunt Boeuf Bourguignon met rijst, pasta en zelfs brood eten. Ik vind het het allerlekkerst met een romige aardappelpuree. Lekker een kuiltje maken voor de jus!

Boeuf Bourguignon uit de Instant Pot

Een Franse klassieker, maar dan een stuk sneller. En nog steeds vol smaak.
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 10 min
HP Instant Pot 18 min
Totale tijd 40 min

Ingrediënten

  • 100 gr spekjes (biologisch)
  • 400 gr runder riblappen
  • 1-2 tenen knoflook
  • 7 sjalotten
  • 150 ml rode wijn
  • 100 ml runderbouillon
  • 150 gr wortel
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 takjes tijm (ik gebruikte verse tijm)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • zout & peper

Instructies

Voorbereidingen

  • Haal je vlees van tevoren uit de koelkast, snijd grof in stukken. Bestrooi ruim met keukenzout.
  • Verwarm de Instant Pot (SAUTE op hoog) of een koekenpan (vaak wat groter en daardoor makkelijker) en bak hier de spekjes in. Ze hoeven niet helemaal krokant te worden, gewoon mooi aangebakken.
  • Haal de spekjes weer uit de pan, maar laat het vet achter. Bak in dit vet in batches je rundvlees bruin aan alle kanten. Niet teveel vlees tegelijk, want dan koelt de pan teveel af en kun je niet meer goed bakken. Als je vlees goed bruin is, haal je het uit de pan en voeg je opnieuw vlees toe. Als het vlees aanbakt omdat je pan toch te droog is geworden, kun je een scheut olijfolie toevoegen.
  • CANCEL de SAUTE en blus af met een scheut van je rode wijn. Als je een koekenpan gebruikt, doe je dit in de koekenpan en gooi je alle sappen terug in de Instant Pot
  • Pel ondertussen de uien en snijd doormidden. Je hoeft de ringen niet uit elkaar te halen, dit gebeurt straks vanzelf tijdens het sudderen. Snipper de teen knoflook fijn of pers hem.
  • Doe dit samen met de tijm, laurier, overgebleven wijn, bouillon, wortels en flink wat peper in de pan.
  • Roer goed door. Tot slot gaat de tomatenpuree erbij, die roeren we niet er doorheen.

Nu is de Instant Pot aan de beurt

  • Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 18 minuten. Nu heb je mooi je handen vrij om de rest van je eten klaar te maken.
  • Laat de druk op de pan na de 18 minuten nog 12 minuten vanzelf afbouwen en haal daarna handmatig de rest van de druk eraf door het ventiel voorzichtig te openen.
  • Als je wilt kun je de jus nog indikken. Gebruik hier de SAUTE optie voor en breng de boel aan de kook. Meng eventueel een eetlepel maizena eerst met een eetlepel koud (!!) water en meng dat papje door je saus, zodat deze bindt.

Notities

  • Zelf ga ik voor 18 minuten om verschillende redenen. Dit maakt het vlees zacht zoals bij draadjesvlees, maar behoudt nog wel zijn smaak en structuur. Bij stoofvlees kun je voor langer gaan als dat je voorkeur heeft, alleen in dit gerecht zitten ook wortels. Die wil je herkenbaar terug zien, dus veel langer dan 18, misschien 20 minuten, zou ik echt niet gaan.
  • Het doorroeren van de tomatenpuree vergroot de kans op een 'burn'.
  • Maak je stukken wortel niet te klein, je wilt ze nog herkennen in je boeuf bourguignon.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: French
Trefwoord: Instant Pot, Stoofvlees, vlees

Pin deze Boeuf Bourguignon uit de Instant Pot!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Boeuf Bourguignon uit de Instant Pot pin

Join the Conversation

  1. Gisteren gemaakt. Heerlijk! Alleen….. doe ik de volgende keer de wortelen (én gebakken champignons)er pas bij ná de NR. Maar het was zo lekker. Heb er wortelpeterselie puree bij gegeten. Top!

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close