Boeuf Bourguignon – een Franse klassieker

Deel met vrienden en familie

Boeuf Bourguignon is heerlijk rundvlees dat gestoofd wordt in rode wijn. Een echte Franse klassieker waarvan je huis een heerlijke warme en winterse geur krijgt. Kijk maar uit dat je buren het niet ruiken, anders staan ze zo watertandend bij je aan de deur!

Terwijl de Boeuf Bourguignon stond de pruttelen heb ik een glas rode wijn voor mijzelf ingeschonken en Julie & Julia opgezet. Een heerlijke film en zeker een aanrader voor de echte foodies onder ons. Boeuf Bourguignon is het recept waar Julia Child heel veel aan te danken heeft en dit recept is losjes geïnspireerd op het recept uit haar kookboek ‘Mastering the Art of French Cooking‘. Zij zet op een gegeven moment de stoofschotel in de oven, maar ik laat het gewoon op het fornuis staan; ik kan namelijk geen verschil ontdekken in de smaak.

De rode wijn

Gebruik wijn die je ook lekker genoeg vindt om te drinken. Het hoeft geen ontzettend dure fles te zijn, maar koop geen bocht, het bepaalt zeker de smaak van je eten… Zelf ga ik het liefst voor een Pinot Noir, een Franse natuurlijk om in de sfeer van het recept te blijven.

Low and slow

Boeuf Bourguignon is geen haast recept. Dat krijg je met ‘ouderwetse’ recepten uit de Franse keuken. De beste resultaten krijg je als je het rustig laat pruttelen op een lage temperatuur. Perfect dus om te maken op een vrije dag. Schenk jezelf een glas rode wijn in en ga lekker relaxen, terwijl je huis zich vult met heerlijke geuren.

Boeuf Bourguignon stoofpot

Ingrediënten Boeuf Bourguignon

100 gr spekjes
300 – 400 gr runder riblappen
1 flinke teen knoflook
7 sjalotten
200 ml rode wijn
150 gr wortels (ik was lui en ging voor een zakje snack wortels, die kunnen er zo in)
1 eetlepel tomatenpuree
300 ml runderbouillon
2 blaadjes laurier
3 takjes tijm
peper

Bereiding

  1. Haal je vlees van tevoren uit de koelkast, snijd grof in stukken. Erg harde stukken wit vet mag je wegsnijden, laat het zachte vet zitten! Bestrooi ruim met keukenzout.
  2. Verwarm een grote stoofpan en bak hier de spekjes in. Haal de spekjes weer uit de pan, maar laat het vet achter. Bak in dit vet in batches je rundvlees bruin aan alle kanten. Niet teveel vlees tegelijk, want dan koelt de pan teveel af en kun je niet meer goed bakken. Als je vlees goed bruin is, haal je het uit de pan en voeg je opnieuw vlees toe. Als het vlees aanbakt omdat je pan toch te droog is, kun je een scheut olijfolie toevoegen.
  3. Pel ondertussen de uien en snijd in drieën. Je hoeft de ringen niet uit elkaar te halen, dit gebeurt straks vanzelf tijdens het sudderen. Snipper de teen knoflook fijn of pers hem.
  4. Nu al je vlees bruin is, haal je ook de laatste stukken uit de pan. Nu gaat de knoflook in de pan. Fruit deze een minuutje lekker aan. Niet te hoog vuur, het is niet de bedoeling dat ze bruin worden.
  5. Voeg tomatenpuree toe en fruit deze een minuut mee. Nu mag de wijn erbij. Daarna de gebakken spekjes, het vlees, de sjalotten, wortels, blaadjes laurier, tijm en peper. Ongeveer alles, behalve de bouillon.
  6. Roer een paar minuten goed door en schenk vervolgens de bouillon erbij. Breng aan de kook, zet vervolgens zachter en laat lekker borrelen.
  7. Laat dit lekker zacht sudderen, met de deksel op de pan, tot het vlees helemaal zacht is. Roer zo nu en dan door. Dit zal zeker 2 tot 4 uur in beslag nemen, dus ik hoop dat je op tijd bent begonnen 😉

Pin deze Boeuf Bourguignon!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Boeuf Bourguignon

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close