Bolognesesaus met een geheim ingrediënt

Deze bolognesesaus bevat een geheim ingrediënt, eentje die eigenlijk helemaal niet thuis hoort in de Italiaanse keuken. Het maakt de saus alleen zo fantastisch lekker. Niemand zal kunnen raden dat je dit hebt toegevoegd aan je bolognesesaus, maar ze zullen allemaal beamen dat het ontzettend lekker is. Het is helemaal aan jou of je ze het geheim zal verklappen.

Het heeft altijd wel iets om op zondag een heerlijke pan met bolognese te maken. Op je gemakje alles snijden, fruiten en daarna heel zacht uren laten sudderen, totdat alle smaken perfect samen komen. Je hele huis ruikt lekker en er hangt een ontspannen sfeer. Nadat de saus heerlijk lang heeft opgestaan, smaakt hij heerlijk. Dat kan toch niet beter? Dus wel!

Bolognesesaus met miso 

Het geheim van deze heerlijke bolognesesaus is een ingrediënt uit een hele andere keuken, namelijk de Aziatische keuken. Dat klinkt misschien vreemd, maar is het eigenlijk helemaal niet. De hoofdsmaak van miso is umami en laat dat nou ook sterk naar voren komen bij zowel tomaat als Parmezaanse kaas. Het verrijkt alle smaken in de saus.

Dit recept is ook heel goed in de Instant Pot te maken, volg gewoon dit recept en voeg de miso toe!

Fan van de Italiaanse keuken?

Probeer dan ook eens:

Bolognesesaus met een geheim ingrediënt

Deze bolognesesaus bevat een geheim ingrediënt, eentje die eigenlijk helemaal niet thuis hoort in de Italiaanse keuken. Het maakt de saus alleen zo fantastisch lekker. Niemand zal kunnen raden dat je dit hebt toegevoegd aan je bolognesesaus, maar ze zullen allemaal beamen dat het ontzettend lekker is. Het is helemaal aan jou of je ze het geheim zal verklappen.
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 2 uur 30 min
Totale tijd 2 uur 45 min

Equipment

  • Stoof of hapjespan
  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 150 gr wortel in kleine blokjes
  • 150 gr bleekselderij in kleine blokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 500 gr gehakt
  • 1 blik tomaten pulp
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 blokje runderbouillon
  • 200 ml water
  • 2 eetlepels melk (een scheutje, neemt niet zo nauw)
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 steranijs
  • 5 kruidnagels
  • peperkorrels naar smaak
  • zout, peper en olijfolie
  • 2 theelepels miso

Instructies

  • Verwarm op laag vuur wat olijfolie in een stoof- of hapjespan en fruit hierin je ui, wortel en bleekselderij met een snufje zout; ongeveer 10 minuten. Wanneer alles mooi zacht en glazig is voegen we de tomatenpuree toe en fruiten we deze ook een minuut of 2 mee.
  • Ondertussen verwarmen we olie in een koekenpan en laten dit goed heet worden. Bak hierin het vlees mooi bruin. Eventueel in delen, als je pan niet zo heel groot is (zie notitie waarom). Schep je bruin gebakken gehakt bij de groente in de stoofpan. Schraap de koekenpan goed schoon en voeg dat ook toe aan de stoofpan.
  • Voeg alle overige ingrediënten toe en roer goed door. Breng zachtjes aan de kook en laat dit (zonder deksel) sudderen, ongeveer 2,5 uur, zodat alle smaak zich goed met elkaar vermengen.
  • Roer elke 30 minuten door en voeg eventueel water toe als het te droog wordt.
  • Serveer met je favoriete pasta.

Notities

We bakken het vlees in een aparte koekenpan om het vlees goed bruin te krijgen, dit geeft extra smaak. Dit kan ook in de Instant Pot, alleen gaat dit veel meer tijd kosten. Je zou dan eerst met de SAUTE functie in delen het gehakt kunnen bakken, daarna het gehakt er weer uit halen, om je groente te kunnen fruiten. 
Door een losse koekenpan te gebruik gaat dit niet alleen sneller en makkelijker, je kunt ook tegelijk je groente fruiten en je vlees bakken.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Italian
Trefwoord: gehakt, miso, pastasaus, tomaat

Pin deze Bolognesesaus met een geheim ingrediënt!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Instant Pot bolognese saus met spaghetti

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close