Börek met feta en spinazie

Börek met spinazie en feta is heerlijk filodeeghapje. Super knapperig van buiten en smeuïg en ziltig van binnen.

Sigara börek

Börek is een gerecht uit de Turkse keuken en wordt traditioneel vaak in een een heel lange rol gemaakt, die je vervolgens tot een spiraal rolt. Denk aan de vorm van een slakkenhuis. Zo heb ik het ook geleerd; je snijdt hier dan een soort taartpunten uit.

Makkelijker is het maken van een soort loempia. Deze manier van rollen wordt sigara börek genoemd. De rol heeft, als je het goed doet, de vorm en het formaat van een sigaar. Dit vraag wel wat oefening, maar laat je hier niet door weerhouden, ook plat en oneven smaakt börek heerlijk.

Turkse Borek feta spinazie-

Bakken, frituren of in de airfryer?

Het goede nieuws is: het kan alledrie, dus de keuze is aan jou! Bij bereiding in de olie worden ze het knapperigst en aan alle kanten bruin. Bereiding in de oven of airfryer is minder werk en een stuk gezonder.

Met de bereiding in de oven of airfryer kwasten we de börek met feta en spinazie even lekker in met wat ei. Dit zorgt ervoor dat het net zo’n mooie goudbruine kleur krijgt als je het zou frituren. Bij bereiding in olie mag je deze stap overslaan.

Sigare Börek

Börek met feta en spinazie

Börek met spinazie en feta is heerlijk filodeeghapje. Super knapperig van buiten en smeuïg en ziltig van binnen.
Porties 10 stuks
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min

Equipment

  • Zeef
  • schone theedoek
  • oven, airfryer of pan met olie om te frituren
  • Bakplaat met bakpapier optioneel

Ingrediënten

  • 400 gr spinazie
  • 1 blok feta 200 gram
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 0.5 theelepel gemalen komijn
  • 10 plakken fillodeeg
  • 1 ei optioneel, bij bereiding in de oven
  • zout, peper en olie

Optioneel

  • sesamzaad
  • nigellazaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Bak de spinazie kort in de pan. Leg een theedoek in een zeef en leg daar de spinazie in. Laat even afkoelen, voordat je zoveel mogelijk vocht uit de spinazie wringt, door de theedoek strak te draaien.
    Knip de spinazie vervolgens fijner met een schone schaar.
  • Verbrokkel de feta en meng dit met de spinazie, teentje knoflook, gemalen komijn en peper. Proef en voeg eventueel wat zout toe.
  • Neem een fel filodeeg en vouw dit schuin doormidden, zodat je een driehoek hebt.
  • Leg aan de onderkant wat vulling. Sla de zijkanten naar binnen en rol het als een sigaar op. Maak het puntje nat met wat water, zodat het goed blijft plakken
  • Leg de börek op een met bakpapier bekleedde bakplaat en smeer in met ei. Bestrooi eventueel met wat sesam en nigellazaadjes.
  • Bak in het midden van de oven tot ze goud bruin zijn, ongeveer 15 minuten.

Notities

Bakken in de airfryer: 10 minuten op 180 graden Celsius
Bereiden in de olie: 180 graden Celsius, tot ze goudbruin zijn
Auteur: Mariska
Gang: hapje, Snack
Keuken: Turks
Trefwoord: feta, filodeeg, hapje, snack, spinazie

Pin deze Börek met feta en spinazie!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Börek met feta en spinazie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close