Bretonse Appeltaart

Deel met vrienden en familie

Bretonse Appeltaart is een heerlijke Franse appeltaart met spijs. Geen ingewikkeld vlechtwerk met deeg bovenop, dus het maken van deze heerlijk herfstige taart is een fluitje van een cent!

Bretonse Appeltaart

Het deeg van de Bretonse appeltaart is heerlijk kruimelig, rijk en boterachtig. Het wordt gemaakt van ‘pâte sablée’, wat een soort van shortbread deeg is. Het is bij dit recept dus belangrijk om koude boter te gebruiken voor de korst. 

De Bretonse appeltaart wordt soms ook ‘Tarte Bretonne’ genoemd of ‘Tarte aux Pommes à la Bretonne’, wat verwijst naar de regio in West-Frankrijk. Bretagne licht in de buurt van Normandië, waar een andere klassieker met appel vandaan komt: Kip à la Normande.

Naast appels en een goede korst vind je in een Bretonse appeltaart nog een fantastische smaakmaker: spijs! Soms alleen op de bodem, maar in ons recept mengen we de spijs met de vulling, wat het allemaal nog lekkerder maakt.

Appeltaart met Spijs

Een Bretonse appeltaart is dus een appeltaart met spijs. Als je de ingrediëntenlijst van ons recept bekijkt, zie je daar geen spijs tussen staan. Hoe dit zit? We maken heel simpel zelf spijs. Je vindt het recept daarvoor ook al los op deze site: zelf amandelspijs maken. Aangezien we het spijs meteen gaan verwerken, maken we het tegelijkertijd met de vulling. Simpel en makkelijk. Je kunt ook spijs kopen in de supermarkt, maar die moet je vaak eerst nog losser maken met ei, omdat het te stijf is geworden. 

Bretonse Appeltaart

Bretonse Appeltaart is een heerlijke Franse appeltaart met spijs. Geen ingewikkeld vlechtwerk met deeg bovenop, dus het maken van deze heerlijk herfstige taart is een fluitje van een cent! We gaan voor een kleinere versie van de taart, waar je makkelijk 4 tot 6 porties uit haalt.
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Rusttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten

Kookgerei

  • springvorm ongeveer 20 cm doorsnede

Ingrediënten

Bodem

  • 60 gr roomboter koud
  • 60 witte basterdsuiker
  • 125 gr bloem
  • 0.5 theelepel bakpoeder
  • 1 snuf fleur de sel

Spijs-saus

  • 15 gr maizena
  • 75 gr amandelmeel
  • 75 gr fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 15 gr roomboter (gesmolten)
  • 1 kneepje citroensap
  • 1 theelepel vanille-extract

Appeltjes

  • 3 appels
  • 1 kneep citroensap

Instructies

  • Meng 125 gr bloem, 60 witte basterdsuiker, 1 snuf fleur de sel en 0.5 theelepel bakpoeder door elkaar. Snijd de 60 gr roomboter in blokjes en kneed dit kort door het deeg, tot je een kruimeldeeg hebt dat net aan elkaar blijft plakken als je het bij elkaar duwt. Wikkel in folie en laat 20-30 minuten rusten in de koelkast.
  • Schil de 3 appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Bij een Bretonse Appeltaart zijn de blokjes wat kleiner dan die van een Hollandse appeltaart. Meng met 1 kneep citroensap en zet opzij.
  • Doe 75 gr fijne kristalsuiker, 75 gr amandelmeel, een 1 kneepje citroensap en 1 ei in de keukenmachine en maal dit goed door elkaar. Daarna mag de gesmolten 15 gr roomboter, 1 theelepel vanille-extract, 15 gr maizena en het andere ei erbij. Mix kort tot alles met elkaar vermengd is. Schep dit door je appeltjes heen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vorm in en rol het deeg uit. Bedek je ingevette springvorm met het deeg. Schep je appelmengsel erin.
  • Bak in het midden van de oven goudbruin en gaar, ongeveer 45-50 minuten. Ga je voor een grotere vorm en een dubbele portie, dan wordt het meer richting 60-70 minuten.
  • Laat even afkoelen, voordat je de vorm los haalt. Lak eventueel af met honing die je aangelengd hebt met wat water!

Notities

Genoeg voor vier zeer flinke punten, maar kan ook makkelijk gedeeld worden met 6. 
Auteur: Mariska
calorieën: 604kcal
Gang: Dessert, taart
Keuken: Frans
Trefwoord: appel, appeltaart

Nutrition

Calorieën: 604kcal | Carbohydrates: 84g | Protein: 11g | Fat: 27g | Saturated Fat: 11g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 5g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 122mg | Sodium: 305mg | Potassium: 217mg | Fiber: 6g | Sugar: 49g | Vitamin A: 661IU | Vitamin C: 6mg | Calcium: 99mg | Iron: 3mg

Pin dit recept voor Bretonse Appeltaart!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Bretonse Appeltaart

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close