Bruine bonen met rijst (super simpel Surinaams)

Deel met vrienden en familie

Er bestaat bijna geen makkelijker Surinaams recept dan bruine bonen met rijst. Rijst koken, bruine bonen laten pruttelen met smaakmakers en je bent eigenlijk zo goed als klaar. Weinig afwas, zeker als je cheat met magnetronrijst. Heerlijk no-nonsense comfort food, waar je met het hele gezin van kan genieten.

Gek op de Surinaamse keuken? Kijk dan hier voor meer recepten uit deze fantastische wereld keuken.

Bruine bonen met rijst en…

Deze keer maken we het met worst, hotdogs wel te verstaan. Lekker, simpel en ook nog eens snel te maken. Je kunt gewone hot dogs gebruiken, maar als je liever geen varkensvlees eet kan ik je het merk Pinar Sosis aanraden. Heerlijke rundvlees worstjes, die wel die rokerige smaak hebben en lekker van structuur zijn. Ze zijn te koop in de meeste Turkse winkeltjes in kleurrijke blikken. Heb je wat meer tijd, dan kun je bijvoorbeeld ook voor kip of uitgebakken spekjes gaan.

Onze dreumes is ook helemaal gek op dit gerecht. Voor hem laat ik de worstjes weg en voeg ik geen extra zout toe. In het Maggi blokje zit al genoeg zout (lees daar hier meer over). Nadat ik zijn portie eruit schep (en een paar extra porties voor in de vriezer), voeg ik de worstjes en een snuf zout toe en verwarm ik alles mee. Helemaal kids- en zelfs babyproof dit recept dus!

bruine bonen met rijst

Nat of droog?

Hoe nat of droog je je bruine bonen met rijst eet, mag je helemaal zelf eten. Je kunt gaan voor een beetje dikke, drogere versie, zoals een stoofschotel, maar wij gaan voor een natte, bijna soepige, versie, zodat de rijst ook lekker alle smaken opneemt.

Surinaamse bruine bonen met rijst

Er bestaat bijna geen makkelijker Surinaams recept dan bruine bonen met rijst. Rijst koken, bruine bonen laten pruttelen met smaakmakers en je bent zo goed als klaar. Weinig afwas, zeker als je cheat met magnetronrijst. Heerlijk no-nonsense comfort food, waar je met het hele gezin van kunt genieten.
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten

  • 200-250 gr rijst
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 stuks rundvlees hotdogs (bv Pinar Sosis)
  • 1 stukje gember
  • 1 stukje laos (galangal) of 1 theelepel gemalen gedroogde laos
  • 1 eetlepel tomatenpuree (of ketchup)
  • 1.5 theelepel piment
  • 1 klein blokje Maggi (vierkante blokjes, per 2 verpakt)
  • 3 blaadjes laurier
  • 720 gr bruine bonen (1 grote glazen pot)
  • 500 ml water
  • olie, zout & peper
  • paar takjes verse selderij

Instructies

  • Bereid je rijst zoals aangegeven op de verpakking of zoals je dit altijd doet.
  • Snipper je ui, snijd je knoflook fijn en je worstjes in plakjes. Rasp de gember en snijd de laos in stukken.
  • Verwarm wat olie en fruit hier de ui in. Na een paar minuten mogen alle ingrediënten erbij, behalve de bruine bonen en het water. Roer door en laat nog 2 minuutjes mee fruiten.
  • Voeg de bonen (inclusief sap) en het water toe. Roer door, breng aan de kook en laat vervolgens zachtjes pruttelen, tot je rijst klaar is.
  • Vis de laurier en laos uit je bonen of waarschuw je tafelgenoten dat het er nog in zit. Proef en breng op smaak met zout en peper. Serveer met de rijst en eventueel wat verse gesnipperde selderij.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Trefwoord: bonen, makkelijk, rijst

 

Pin deze Bruine bonen met rijst!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Surinaamse bruine bonen met rijst

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. W.K.F. van den Akker says:

    Ik fruit de ui in olie, samen met een winterpeen gesnipperd, even als een prei en knoflook, 2 teentjes, toe. Evenals Indische laurier (daon salem).

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close