Deel met vrienden en familie

Bulgogi-saus is heerlijk zoet en zout tegelijk, én is multi-inzetbaar. Gebruik het als marinade, saus of zelfs als dressing. Je draait deze saus in 5 minuten in elkaar en je kunt ‘m daarna nog prima een week of twee goed bewaren in de koelkast. Nog langer als je het invriest, maar zolang zal je waarschijnlijk niet doen met deze heerlijke Koreaanse saus. Of je nou een doorgewinterde foodie bent, of gewoon op zoek bent naar een nieuwe smaakbeleving: je zult zeker niet teleurgesteld worden door de veelzijdigheid en natuurlijk de heerlijke smaak van bulgogi-saus.

Koreaanse Bulgogi-saus

Vandaag nemen we je mee op een culinaire reis langs de smaken van Korea, met deze onweerstaanbare bulgogi-saus. Deze saus kent een rijke geschiedenis en wordt in Korea al generaties lang gebruikt om vlees, vis en groenten op smaak te brengen. De meesten zullen het kennen als saus bij een Koreaanse BBQ.

Je kunt er heel eenvoudig wat biefstuk mee roerbaken. Of het mengen met gehakt! Probeer het gewoon uit en voor je het weet is je fles met saus alweer op. De ingrediënten voor deze saus zijn vrij makkelijk te verkrijgen, zeker als je al eens eerder iets uit de Aziatische keuken gekookt hebt:

  • Sojasaus
  • Suiker
  • Oestersaus
  • Mirin
  • Knoflook 
  • Zwarte peper
  • Kiwi
  • Koreaanse Peer

Op de Koreaanse Peer na waarschijnlijk allemaal ingrediënten waar je al mee bekend bent en die ook gewoon in de standaard supermarkt te krijgen zijn. De ingrediënten lijken ook best veel op die van de Japanse Teriyakisaus.

Koreaanse Bulgogi Saus

Koreaanse Peer

Een belangrijk onderdeel van deze bulgogi-saus is de Koreaanse peer, soms ook wel Nashi Peer genoemd. Deze is een stuk groter en knapperiger dan de peren die wij gewend zijn. Ze zijn te koop bij de grotere Aziatische supermarkten, zoals bijvoorbeeld Amazing Oriental, of bij de speciaalzaken, zoals Shilla, waar ze zich focussen op de Koreaanse en Japanse keuken. Maar ook daar bestaat de kans dat ze geen Koreaanse peren beschikbaar hebben. Mocht het toch lukken, zou ik er zeker eentje kopen en de helft zo op eten, de smaak is echt bijzonder en heel erg lekker. 

Gelukkig is er ook een vervanger. En niet zoals je misschien verwacht een gewone peer, maar een rode appel. Het is niet helemaal hetzelfde, maar het komt best in de buurt. 

Bulgogi een koreaanse saus die je zelf kan maken

Niet-pittige Aziatische BBQ Saus

Bulgogi is één van de sauzen die ontzettend kidsproof is, het traditionele recept is namelijk niet pittig! Mocht je dat toch graag willen, dan kun je altijd een snuf gochugaru of een lepel gochujang naar smaak toevoegen aan je saus. 

Koreaanse Bulgogi-Saus

Bulgogi-saus is heerlijk zoet en zout tegelijk, én is multi-inzetbaar. Gebruik het als marinade, saus of zelfs als dressing. Je draait deze saus in 5 minuten in elkaar en je kunt 'm daarna nog prima een week of twee goed bewaren in de koelkast. Nog langer als je het invriest, maar zolang zal je waarschijnlijk niet doen met deze heerlijke Koreaanse saus. Of je nou een doorgewinterde foodie bent, of gewoon op zoek bent naar een nieuwe smaakbeleving: je zult zeker niet teleurgesteld worden door de veelzijdigheid en natuurlijk de heerlijke smaak van bulgogi-saus.
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 5 minuten

Ingrediënten

  • 2 kleine uien
  • 0.5 Koreaanse peer of rode appel
  • 0.5 kiwi
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel mirin
  • 250 ml sojasaus
  • 125 ml water
  • 100 gr suiker
  • zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Verwijder de schil van de ui, knoflook, Koreaanse Peer (of rode appel) en kiwi en snijd grof in stukken.
    2 kleine uien, 0.5 Koreaanse peer, 0.5 kiwi, 5 teentjes knoflook
  • Voeg toe aan je blender of NutriBullet en voeg alle andere ingrediënten toe.
    1 eetlepel oestersaus, 1 eetlepel mirin, 250 ml sojasaus, 125 ml water, 100 gr suiker, zwarte peper
  • Pureer tot je een glade saus hebt. Je kunt de saus nu zeven voor een mooie gladde saus, maar zelf vind ik dat zonde.
  • Giet over in een schone pot of fles.
Auteur: Mariska
Gang: marinade, saus
Keuken: Aziatisch, Koreaans
Trefwoord: bbq, marinade, roerbak, saus, sojasaus

Pin dit recept voor zelf gemaakte Bulgogi-Saus!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. hoi,
    in de ingrediënten lijst staat zwarte peper vermeld, maar dit komt niet terug in de bereidingslijst met de hoeveelheden. Is de peper naar smaak?

    groetjes,
    Rick

    1. Mariska Author says:

      Hi Rick, ja dat is inderdaad naar smaak. Ik ga kijken hoe ik dit duidelijker kan maken.

  2. Dank voor je snelle reactie 😃. Ben erg blij met je boek trouwens. Mijn vriend Rob Hoiting heeft een recept uitgeprobeerd voordat het boek uit kwam. De Koreaanse balletjes zijn heerlijk 🥰

    1. Mariska Author says:

      Graag gedaan, lukt niet altijd om zo snel te reageren hoor. Je had een beetje mazzel 😉

  3. Sojasaus?
    Welke?
    Indonesisch, Japans?
    Ketjap, tamari, zoet, zout?
    Bestaat er Koreaanse sojasaus?
    Is die in Nederland verkrijgbaar?
    Zomaar wat vragen …

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close