Cacio e pepe: snel en simpel

Deel met vrienden en familie

Cacio e pepe is een heerlijke, maar simpele, Italiaanse pasta met slechts drie ingrediënten: kaas (cacio), peper (pepe) en natuurlijk de pasta zelf. Een beetje de volwassen, simpelere en Italiaansere versie van Mac ‘n Cheese. Het gerecht is te maken in de tijd die je nodig hebt om pasta te koken.

Cacio e pepe valt met zijn korte bereidingstijd en overheerlijke smaak helemaal in het rijtje van comfort food. Deze gerechten staan vaak bekend als enorme caloriebommen, maar stiekem valt dat best wel mee. Er zit namelijk helemaal geen room bij, dus deze pasta is een stuk minder vet dan bijvoorbeeld Mac ‘n Cheese. Daarnaast is het ook nog eens vegetarisch. Oké, je eet alleen pasta met kaas, maar je kunt er makkelijk nog een groene salade bij maken, toch?

Italiaanse kaas peper pasta

 

Ingrediënten Cacio e pepe

Voor twee personen

200 gr dunne lange pasta (denk aan spaghetti of bucatini)
2 theelepels zwarte peper (bij voorkeur korrels)
100 gr Pecorino (+ wat extra)

‘Officieel’ hoor je cacio e pepe te maken met Pecorino kaas, maar kun je dit niet krijgen, dan kun je ook Parmezaanse kaas gebruiken.

Rasp wel gewoon je kaas zelf, koop niet zo’n kant-en-klaar zakje. Mocht je nu denken: ja, mooi is dat, dan moet ik een ‘dure’ rasp aanschaffen, bedenk je dan wel dat kaas geraspt uit een zakje 41 euro per kilo kost, en een blok 28 euro per kilo. Dat verschil haal je er dus niet alleen in smaak, maar ook in prijs uiteindelijk uit. Daarbij schimmelt geraspte kaas echt als een gek, dus dikke kans dat je regelmatig kaas weggooit. Een blok droge Parmezaanse kaas kun je heel lang goed bewaren.

Bereiding

  1. Bereid de pasta in een pan met ruim kokend (en flink gezouten) water ‘al dente’.
  2. Rooster de peperkorrels even kort in een droge koekenpan, tot de geur goed vrij komt. Stamp de korrels fijn in een vijzel.
  3. Rasp de kaas en meng dit met driekwart van de peper in een kom of pan.
  4. Gebruik een tang om de pasta uit het water te halen, voeg dit toe aan de kaas en peper, samen met nog een extra opschep / soeplepel pastawater.
  5. Schep goed door, totdat alles goed met elkaar vermengd is. De kaas zal zich tot een saus vormen.
  6. Serveer de Cacio e Pepe direct met de overgebleven peper en wat extra kaas. Zo simpel, maar zo lekker. Smullen!

Bij Flying Foodie zijn we gek op pasta, jij ook? Kijk dan snel hier voor veel meer pastagerechten!

Pin deze Cacio e Pepe!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Cacio e pepe recept

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close