Challah

Deel met vrienden en familie

Challah is een traditioneel Joods gevlochten brood. Wat challah anders maakt dan de meeste soorten brood, is dat het gemaakt wordt met een verrijkt deeg. Het deeg wordt verrijkt met ei, suiker of honing, en olie. Het heeft daardoor iets weg van briochebrood. Je kunt challah beleggen, maar eigelijk is het zo ook al lekker. Likje boter en klaar!

Joodse Challah

Challah wordt in de Joodse cultuur vaak gegeten tijdens de Shabbat en tijdens feestdagen als Rosj Hasjana, Jom Kipoer en Soekot. Tijdens de feestdagen kom je het brood vaak tegen in haar ronde vorm.

Challah
Close up gesneden Challah

Vlechtbrood

Challah is een vlechtbrood, waarbij strengen brood, je raadt het al, gevlecht worden tot een groot brood. Je kunt kiezen om je challah te vlechten met 3, 4 of 6 strengen, Als je gevorderd bent kunnen dit er zelfs nog meer worden. Vanaf vier strengen gaat de vlecht altijd hetzelfde. 

Je werkt altijd met de buitenste twee strengen en wisselt rechts en links af. Je begint met streng 2, die vouw je helemaal naar linksboven. Dan vouw je streng 2 naar het midden. Daarna pak je weer streng 2 en vouw je deze naar rechtsboven. Streng 1 gaat dan weer naar het midden. Dit herhaal je aan de andere kant, tot alles op is (dus 2, 1, links, 2, 1, rechts, en steeds de eerste naar de top, tweede naar het midden).

Stap voor stap instructie voor het vlechten van Challah en ander vlecht brood
2 naar boven en dan 1 naar het midden…
Challah vlechten stap twee
… het resultaat en dan weer: 2 naar boven en 1 naar het midden!

Challah

Challah is een traditioneel Joods gevlochten brood. Wat challah anders maakt dan de meeste soorten brood, is dat het gemaakt wordt met een verrijkt deeg. Het deeg wordt verrijkt met ei, suiker of honing, en olie. Het heeft daardoor iets weg van briochebrood. Je kunt challah beleggen, maar eigelijk is het zo ook al lekker. Likje boter en klaar!
Porties 12 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
In de oven 30 minuten
Totale tijd 2 uur 10 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

Challah

  • 500 gr bloem
  • 1 zakje gist 7 gram
  • 4 eetlepels suiker
  • 75 ml olie
  • 4 eieren middelgroot
  • 120 ml water lauwwarm
  • 1 theelepel zout

Eiwas

  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel water

Instructies

  • Meng in een kom bloem, gist en suiker door elkaar.
    500 gr bloem, 1 zakje gist, 4 eetlepels suiker
  • Meng in de andere de olie, eieren, zout en water door elkaar.
    75 ml olie, 4 eieren, 120 ml water, 1 theelepel zout
  • Meng het natte mengsel langzaam door het droge heen en kneed tot je een mooie gladde bal hebt. Als het te plakkerig blijft, voeg dan een beetje meer bloem toe. Elk soort bloem werkt anders en je hebt ook te maken met verschil in warmte en vocht in huis.
  • Vet een kom in en leg hier het deeg in; dek af met plasticfolie. Laat op een warme plek in het huis een uur rijzen (of tot het deeg verdubbeld is in omvang).
  • Haal het deeg uit de kom. Duw het lucht uit je deeg en verdeel in hoeveel strengen je jouw challah wilt vlechten.
  • Neem een bolletje en drukt deze plat tot een kleine rechthoek. Rol dit op tot een rolletje en rol dit vervolgens uit tot een lange slang.
    Blijft het deeg plakken, smeer je handen dan in met een dun laagje olie. Dit werkt bij dit deeg veel beter dan bloem.
  • Knijp de strengen aan de bovenkant bij elkaar en vlecht het deeg. 2 naar boven en dan 1 naar het midden, zie de uitleg boven het recept.
    Stap voor stap instructie voor het vlechten van Challah en ander vlecht brood
  • Herhaal
    Challah vlechten stap twee
  • Stop de boven- en onderkant van de vlecht onder het brood, zodat het er netjes uit ziet.
  • Meng de ingrediënten voor de eiwas goed door elkaar en smeer je gevlochten deeg hier lichtjes mee in. Bewaar de rest van je eiwas.
    1 ei, 1 eidooier, 1 eetlepel water
  • Dek heel losjes af en laat wederom een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Smeer je challah voor de tweede keer in met eiwas en bak in het midden van de oven, tot je brood mooi goudbruin en gaar is, ongeveer 30 tot 45 minuten!
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Breakfast, brunch, lunch, ontbijt
Keuken: Joods
Trefwoord: brood

Pin dit recept voor Challah

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Challah traditioneel joods vlechtbrood

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close