Challah is een traditioneel Joods gevlochten brood. Wat challah anders maakt dan de meeste soorten brood, is dat het gemaakt wordt met een verrijkt deeg. Het deeg wordt verrijkt met ei, suiker of honing, en olie. Het heeft daardoor iets weg van briochebrood. Je kunt challah beleggen, maar eigelijk is het zo ook al lekker. Likje boter en klaar!
Joodse Challah
Challah wordt in de Joodse cultuur vaak gegeten tijdens de Shabbat en tijdens feestdagen als Rosj Hasjana, Jom Kipoer en Soekot. Tijdens de feestdagen kom je het brood vaak tegen in haar ronde vorm.
Vlechtbrood
Challah is een vlechtbrood, waarbij strengen brood, je raadt het al, gevlecht worden tot een groot brood. Je kunt kiezen om je challah te vlechten met 3, 4 of 6 strengen, Als je gevorderd bent kunnen dit er zelfs nog meer worden. Vanaf vier strengen gaat de vlecht altijd hetzelfde.
Je werkt altijd met de buitenste twee strengen en wisselt rechts en links af. Je begint met streng 2, die vouw je helemaal naar linksboven. Dan vouw je streng 2 naar het midden. Daarna pak je weer streng 2 en vouw je deze naar rechtsboven. Streng 1 gaat dan weer naar het midden. Dit herhaal je aan de andere kant, tot alles op is (dus 2, 1, links, 2, 1, rechts, en steeds de eerste naar de top, tweede naar het midden).
Pin dit recept voor Challah
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
