Champignonragout

Deel met vrienden en familie

Champignonragout, wie is er nou niet gek op deze klassieker? Heel eenvoudig zelf te maken en minimaal 10 keer lekkerder dan uit blik! 

Champignonragout

Als er ragout wordt gemaakt is het bij ons aan tafel feest. Iedereen, van jong tot oud, is hier gek op. Of het nou klassiek met rundvlees is, met kip zoals mijn moeder het altijd maakte of met champignons, zoals in dit recept, dat maakt niet uit. Het liefst eten we de ragout uit zelfgemaakte pasteibakjes, maar ook uit een bakje uit de supermarkt smaakt het meer dan prima. 

Vanuit huis ben ik gewend om ragout met rijst te eten en dat is met deze vegetarische versie ook heel erg lekker. Net zoals de combinatie met patat (of frietjes, hoe je het ook wilt noemen).

Champignonragout is heel makkelijk van tevoren te maken en daarmee ook een geliefd Kerstrecept. Zo hoef je op het moment zelf alleen nog even de pasteibakjes in de oven te zetten en de ragout op te warmen.

vegan champignonragout

Paddenstoelenragout

In dit recept gebruiken we kastanjechampignons, deze vinden we net wat meer smaak hebben dan zijn witte broertje. Champignons zijn de bekendste eetbare paddenstoelen in Nederland en worden dan ook veel gegeten. Je kunt ook heel goed andere paddenstoelen zoals cantharellen, bundelzwam of een mix van verschillende paddenstoelen gebruiken. Je krijgt dan natuurlijk wel een paddenstoelenragout in plaats van champignonragout, maar ik denk dat niemand zich daar druk om zal maken.

Vegetarische of vegan champignonragout

Klassieke champignonragout is vegetarisch; er wordt boter gebruikt om in te bakken en door de saus gaat room. En er wordt ook vaak kippenbouillon gebruikt, in plaats van groente- of paddenstoelenbouillon. Nu kun je dit gerecht echt ontzettend makkelijk helemaal vegan maken. Tegenwoordig heb je meerdere opties voor vegan boter en vegan room. Ik zou gaan voor sojaroom in dit geval, dat heeft de meest neutrale smaak in combinatie met de paddenstoelen.

Op zoek naar meer recepten voor je Kerstmenu? Bekijk dan ook onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022!

Champignonragout

Champignonragout, wie is er nou niet gek op deze klassieker? Heel eenvoudig zelf te maken en minimaal 10 keer lekkerder dan uit blik! 
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 20 min

Kookgerei

  • garde
  • houten lepel

Ingrediënten

Champignons

  • 400 gr kastanjechampignons
  • 10 gr boter
  • 1 snuf zout

Ragout

  • 1 flinke sjalot of twee kleintjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 1 takje tijm
  • 200 ml bouillon
  • 200 ml room ongeslagen slagroom
  • 0.5 bosje peterselie
  • 1 snuf witte peper

Instructies

Champignons

  • Borstel of veeg de paddenstoelen schoon. Snijd in plakjes.
    400 gr kastanjechampignons
  • Verwarm wat boter in de pan en bak de champignons met een snufje zout. Goed bakken tot ze mooi goudbruin worden en het vocht uit de paddenstoelen verdampt. Ze zullen flink slinken.
    10 gr boter, 1 snuf zout

Ragout

  • Snipper de sjalot en knoflook. Rits de blaadjes van je takje tijm.
    1 flinke sjalot, 2 teentjes knoflook, 1 takje tijm
  • Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en fruit hierin je sjalot en knoflook, samen met de tijmblaadjes tot de sjalot mooi glazig en zacht wordt.
    50 gr boter
  • Voeg bloem toe en roer goed door. Bak dit even mee, tot de bloem als het ware gaat zweten.
    50 gr bloem
  • Voeg beetje bij beetje de bouillon toe, roer iedere keer goed met de garde.
    200 ml bouillon
  • Roer de room er doorheen met een snuf witte peper.
    1 snuf witte peper, 200 ml room
  • Schep de gebakken paddenstoelen er doorheen en proef. Voeg naar smaak meer peper of zout toe.
  • Maak af met gesnipperde verse peterselie.
    0.5 bosje peterselie
Auteur: Mariska
calorieën: 123kcal
Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Europees, Frans
Trefwoord: kerst recept, kerst vegetarisch, kerst voorgerecht, paddenstoelen, ragout, vegan, vegetarisch

Nutrition

Calorieën: 123kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 3g | Fat: 8g | Saturated Fat: 5g | Polyunsaturated Fat: 0.4g | Monounsaturated Fat: 2g | Trans Fat: 0.3g | Cholesterol: 22mg | Sodium: 195mg | Potassium: 376mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 286IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 20mg | Iron: 1mg

Pin dit recept voor Champignonragout!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

champignonragout in pasteibakje

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close