Chinese loempia zelf maken, zoals van de afhaal

Een Chinese loempia maak je heel makkelijk helemaal zelf! Vullen, rollen, frituren en je bent klaar om te genieten van een heerlijke Chinese loempia. Minstens zo lekker als van de afhaal, misschien zelfs beter!

vulling chinese loempia

Chinese Loempia zelf maken of toch afhalen?

Afhalen is natuurlijk makkelijk en eerlijk is eerlijk, dat willen we allemaal wel eens. Zelf loempia’s bakken is niet in 5 minuten gedaan. En zeker als je dan een hele goede Chinees in de buurt hebt, is afhalen wel aantrekkelijk.

Zelf heb ik met loempia’s te vaak slechte ervaringen gehad bij ‘de afhaalchinees’. Oud, slap en ruikend naar frituur. De laatste keer was echt een dieptepunt. De loempia was donkerbruin en op sommige plekken gewoon verbrand, en de binnenkant sompig, nat en ontzettend vet. Laten we het over de smaak maar niet eens hebben. Ik maak ze dus tegenwoordig zelf, want dan:

  • is de vulling perfect
  • zit er daadwerkelijk kip in
  • zijn ze echt vers en knapperig

Verschil Chinese en Vietnamese loempia’s

Chinese loempia’s zijn dik en hebben relatief veel vulling, waar veel taugé in zit. Vietnamese Loempia’s (klik voor recept) daarentegen zijn een stuk dunner, een beetje het formaat van een sigaar. Ze hebben in verhouding tot de vulling relatief meer deeg en dat geeft een extra gevoel van knapperigheid. Ook bevatten deze loempia’s altijd rijstvermicelli!

Chinese loempia

Welke vellen gebruik je?

Het meest in de buurt van goede afhaalloempia’s kom je door je loempiavellen zelf te maken (klik voor recept). Dat is heel simpel, eigenlijk net als een pannenkoek bakken, en het bestaat uit ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Deze zelfgemaakte vellen rollen ook nog eens een stuk makkelijker en scheuren minder snel, dan de exemplaren die je kant-en-klaar koopt.

Mocht je echt geen zin hebben om je eigen vellen te bakken, dan kan ik je de TYJ Spring Roll Pastry van Spring Home aanraden. Je vindt deze in de vriezer van de toko en steeds vaker ook bij de grotere supermarkten.

Chinese Loempia

Een Chinese loempia maak je heel makkelijk helemaal zelf! Vullen, rollen, frituren en je bent klaar om te genieten van een heerlijke Chinese loempia. Minstens zo lekker als van de afhaal, misschien zelfs beter!
Porties 6 middelgrote loempia's
Voorbereidingstijd 20 min
Totale tijd 20 min

Ingrediënten

Vulling

  • 1 kipfilet
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 snuf zout en peper
  • 0.5 blokje kippenbouillon
  • 100 gr prei fijn gesneden
  • 100 gr wortel geraspt
  • 150 gr taugé
  • 1 theelepel rijstazijn
  • zout en peper
  • 1 theelepel sesamolie
  • 0.25 theelepel suiker

Rollen

  • 6-8 loempiavellen
  • 1 eiwit

Frituren

  • 1 liter olie om te frituren
  • keukenrol

Overig

  • zoete chilisaus

Instructies

  • Blancheer de groente (prei, taugé, wortel) 1 minuut en laat goed afkoelen. Giet af met een vergiet en knijp het vocht er goed uit. Breng op smaak met rijstazijn, zout, peper, sesamolie en suiker.
  • Snijd de kipfilet in in kleine stukjes en bak in een beetje olie net aan gaar. Kluts een ei los en giet dit erbij, samen met de kerriepoeder, zout, peper en een half verkruimeld blokje bouillon. Bak dit kort, tot ook het ei gaar is. Zet apart en laat afkoelen.
  • Vul de loempia royaal met kip en groente en vouw dicht als een envelop. Smeer de plak randjes in met eiwit en druk goed dicht.
  • Verwarm de olie in een ruime, diepe pan en bak de loempia's goudbruin. Niet te veel tegelijk, want dan koelt je olie teveel af en heb je meer kans op spetten.
  • Laat de loempia's uitlekken op een stuk keukenrol en serveer met zoete chilisaus.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, borrel, Snack
Keuken: Aziatisch, Chinees
Trefwoord: afhaal, frituren, loempia, zelf maken

Pin deze Chinese Loempia’s!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

dikke springrolls

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close