Chinese Nasi met Char Siu lapjes

Chinese nasi ham ei lente ui
Chinese Nasi met Char Siu lapjes smaak echt zoals de nasi die we kennen van de Chinees. Simpel, maar absoluut niet saai. Binnen 30 minuten klaar, mits je oven een beetje vlot opwarmt.. maar daar heb je gelukkig zelf niet zoveel werk aan!

Nasi, ook wel fried rice genoemd, kom je in heel Azië tegen. De basis is altijd gebakken rijst, maar wat er in gaat is heel verschillend, waardoor je totaal andere gerechten krijgt. Zo maakte we hier op Flying Foode eerder al de Indonesische Nasi Goreng en de Koreaanse Kimchi fried rice.

Er wordt in de Chinese keuken, en naar horen zeggen ook bij de Chinees, veel ve-tsin gebruikt. Zo ook in veel nasi recepten, maar zelf gebruik ik dit niet. Het heeft het ook echt niet nodig. Vaak wordt de olie die gebruikt wordt om de nasi te bakken smaak gegeven door daar eest ui en knoflook in te bakken. Wij nemen een snelle shortcut door knoflook- en uienpoeder te gebruiken!

Chinese nasi speklapjes

Ingrediënten Chinese Nasi

voor twee personen

voor de Chinese Nasi
2 eieren
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
100 gr hamreepjes
4 dunne lente-uitjes (lees hier het verschil met bosui)
250 gr gekookte en afgekoelde rijst (of een pakje magnetronrijst!)

Tip: gebruik bloemkoolrijst voor een koolhydraatarme versie

voor de Char Siu lapjes
3 speklappen
3 + 1 eetlepel Char Siu marinade (ik gebruik Lee Kum Lee)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bedek een plaat met bakpapier of gebruik een siliconen bakmatje: daar worden de lapjes nog beter van.
  2. Smeer de speklappen in met 3 eetlepels van de marinade. Laat dit marineren tot de oven op temperatuur is.
  3. Bak de Char Siu lapjes in ongeveer 20 minuten mooi gaar en knapperig. Draai op de helft nog een keer om en smeer nog eens in met de overige eetlepel marinade.

Ondertussen gaan we de Chinese Nasi maken.

  1. Kluts de eieren met elkaar los en bak een omelet. Snijd deze in reepjes en zet apart.
  2. Verwarm een flinke scheut olie in de pan. Voeg de uien- en knoflookpoeder toe en bak even mee. Bak hier eerst de hamreepjes in, tot ze een beetje bruin worden (ongeveer 3 minuten).
  3. Snijd de lente ui in ringen. Voeg het onderste stevige deel toe en bak deze een minuut mee met de hamreepjes.
  4. Nu mag de rijst erbij. Bak dit zo’n 5 minuten mee. Voeg vervolgens de rest van de lente-ui en omeletreepjes toe. Schep een paar keer goed door, zodat alles met elkaar vermengd is.

Serveer de nasi met de speklapjes! Simpel, maar zo lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *