Chocolade – Amaretto taart met bitterkoekjesroom

chocolade amaretto taart
Chocolade – Amaretto cake met bitterkoekjesroom, kan het nog zondiger? Geniet van deze zalige traktatie, bijvoorbeeld tijdens je Kerstdiner. De chocoladetaart is gemaakt op basis van amandelmeel en is ontzettend smeuïg. Door het gebruik van amandelmeel is deze chocoladetaart glutenvrij.

Dit recept is geïnspireerd op een recept van Nigella Lawson, die wel weet hoe je zondige zoetigheid met chocolade moet maken.

In mijn vriendenkring hebben ze ook al door dat we richting de feestdagen gaan: er wordt veel gekookt en gebakken bij mij thuis. Toen ik vroeg wat ze lekkerder leek, brownies of een chocoladetaart met Ameretto was het antwoord heel snel duidelijk… Een chocoladetaart met Amaretto dus 😉

chocolade cake met amaretto

Ingrediënten Chocolade – Amaretto cake

Taart
100 gr pure chocolade
100 gr boter (ongezouten)
4 eieren (groot)
125 gr lichtbruine basterdsuiker
75 gr amandelmeel
2 eetlepels cacaopoeder, plus 1 theelepel extra voor decoratie
3 theelepels Amaretto likeur

Amaretto room:
250 gr mascarpone
2 eetlepels Amaretto likeur
2 à 3 bitterkoekjes (niet zo gek op bitterkoekjes? Vervang ze dan door honeycomb!)

Overige benodigdheden: hand- of standmixer, steelpan, hittebestendige kom, springvorm van 22 cm doorsnede en bakpapier.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkant in met wat boter.
  2. Snijd de boter en de chocolade in kleine blokjes en smelt deze in een hittebestendige pan boven warm water (au bain-marie), tot je een mooie gladde saus hebt. Zet apart terwijl je zo verder gaat. Het moet straks bij de rest gegoten worden, dus wellicht is het handig om het in een schenkkan te gieten.
  3. Klop de eieren samen met suiker op de hoogste stand, tot ze lichtgeel van kleur worden en in volume zijn verdubbeld. Ongeveer 3 tot 4 minuten in de standmixer.
  4. Meng de cacao en het amandelmeel door elkaar heen en schep dit lepel voor lepel bij je eiermengsel, terwijl de mixer op de laagste stand rustig draait.
  5. Giet de Amaretto bij de chocoladesaus en giet deze in een langzame stroom bij de mix. De mixer draait nog steeds op de laagste stand.
  6. Giet je beslag in de ingevette springvorm en bak de taart 20 tot 25 minuten in de oven, tot de taart loskomt van de rand en de bovenkant licht gebarsten is. Wanneer je er een prikker insteekt komt die eruit met een paar vochtige kruimels. Blijft er veel plakken dan moet de taart nog even.
  7. Laat de Chocolade – Amaretto taart afkoelen, afgedekt met een schone theedoek. Eindelijk afgekoeld? Haal de taart uit de vorm en bestrooi met een dun laagje cacao.

Bitterkoekjesroom voor erbij: klopt de mascarpone los met de Amaretto. Schep bij de taart en bestrooi met stukjes bitterkoek! Hmmm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *