Rijke chocolademousse met olijfolie

Deel met vrienden en familie

Een heerlijke chocolademousse met olijfolie is waarschijnlijk niet een recept dat je vaak voorbij ziet komen. Meestal is mousse toch op basis van room. Maar toch moet je dit eens proberen: de olijfolie geeft een subtiele smaak aan de mousse, die prachtig combineert met het bittere van pure chocolade. En deze chocolademousse is lactose vrij.

Proef je de olijfolie terug?

Ja, zeker! Hoewel subtiel proef je de olijfolie terug. Het is dus belangrijk om een extra virgin olijfolie te gebruiken die je zelf lekker vindt. Pak dus niet de eerste de beste olie en ga voor een fruitige olijfolie: pure chocolade is namelijk al bitter genoeg van zichzelf.

chocolademousse met olijfolie zeezout

Ingrediënten chocolademousse met olijfolie

150 gr pure chocolade (minimaal 70%)
100 ml goede extra virgin olijfolie
4 eiwitten
50 gr kristalsuiker

optioneel: (gerookte)zoutflakes en een theelepel espressopoeder (oploskoffie)

Deze keer gebruikte ik gerookte zeezoutflakes die ik in IJsland kocht. Ik heb het al tijden in mijn kast staan en bij dit recept komt het goed van pas. De rooksmaak combineert heel goed met chocolade.

Tip: Wil je liever geen rauwe eiwitten verwerken in een toetje, in de supermarkt verkopen ze ook gepasteuriseerde eiwitten in pak. Dit maakt het meteen ook geschikt voor mensen die zwanger zijn 😉

Bereiding

  1. Smelt de chocolade au bain-marie. Roer de olijfolie er doorheen en zet opzij om een klein beetje af te koelen. Voeg eventueel een theelepel espressopoeder toe.
  2. Klop de eiwitten (liefst elektrisch), tot het begint te schuimen en je belletjes ziet. Voeg de suiker toe en blijf kloppen tot het eiwit stijve pieken vormt.
  3. Schep de stijve eiwitten rustig door de gesmolten chocolade met olijfolie. Meng er (als je dat lekker vindt) een flinke snuf zoutflakes doorheen.
  4. Verdeel de chocolademousse over glaasjes en laat in de koelkast opstijven, minimaal een uur.

De chocolademousse is het lekkerste als je deze zo’n 20 minuutjes voor het opdienen uit de koelkast haalt om op temperatuur te komen.

Chocolademousse

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close