Chorba met Rundvlees

Deel met vrienden en familie

Chorba met Rundvlees is een heerlijke, kruidige maaltijdsoep uit de Noord-Afrikaanse keuken. Deze zelfgemaakte soep zit boordevol smaak en voedzame ingrediënten, perfect voor een stevige maaltijd. In de Marokkaanse keuken wordt chorba vaak geserveerd tijdens de Ramadan, maar hij is het hele jaar door een aanrader. Dankzij de combinatie van rundvlees, groenten en specerijen is het een gezonde soep die zowel lekker hartig, als verwarmend is. Ideaal voor koude dagen of gewoon als comfort food!

Chorba met Rundvlees

Deze chorba begint met een smaakvolle basis van ui, knoflook en specerijen, maar zelf bak ik eerst het rundvlees aan, voor een extra diepe smaak. Daarna voeg ik de groenten toe en laat alles rustig garen in een rijke bouillon. De combinatie van komijn, koriander en gember geeft de chorba met rundvlees zijn kenmerkende kruidige smaak. Hoewel deze versie met rundvlees wordt gemaakt, kun je eenvoudig variëren. Lamsvlees maakt het extra rijk, terwijl kip een lichtere variant oplevert.

Zelf voeg ik graag kikkererwten toe om er een echte maaltijdsoep van te maken. Vermicelli of orzo – ook wel vogeltongetjes genoemd – maakt de soep extra vullend.

close up van de noord afrikaanse soep chorba met kikkererwten peterselie tomaat en rundvlees

Marokkaanse soep

In de Marokkaanse keuken verwijst chorba naar een lichte, gezonde soep zonder bloem of room. Toch is het niet alleen een Marokkaanse soep, maar een gerecht dat in de hele Noord-Afrikaanse keuken voorkomt, net als harira. Elke regio heeft zijn eigen variatie. In Algerije en Tunesië wordt chorba vaak bereid met frik, gebroken tarwe die de soep een stevige bite geeft. Een heerlijke klassieker uit de Noord-Afrikaanse keukens met eindeloos veel mogelijkheden!

Chorba met Rundvlees

Chorba met Rundvlees is een heerlijke, kruidige maaltijdsoep uit de Noord-Afrikaanse keuken. Deze zelfgemaakte soep zit boordevol smaak en voedzame ingrediënten, perfect voor een stevige maaltijd. In de Marokkaanse keuken wordt chorba vaak geserveerd tijdens de Ramadan, maar hij is het hele jaar door een aanrader. Dankzij de combinatie van rundvlees, groenten en specerijen is het een gezonde soep die zowel lekker hartig, als verwarmend is. Ideaal voor koude dagen of gewoon als comfort food!
Servings 5 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten

Kookgerei

Ingredients

  • 300 gr rundvlees bijvoorbeeld soepvlees
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • olijfolie
  • 1 snuf zout
  • 1 blokje bouillon
  • 1.2 liter water

Chorba soepbasis

  • 1 ui
  • 1 peen of twee wortels
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 blik gepelde tomaten ongeveer 400 gram
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gr koriander
  • 10 gr peterselie

Kruiden

  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 0.5 theelepel kurkuma
  • 0.5 theelepel cayennepeper
  • 0.5 theelepel kaneel
  • 0.5 theelepel gemberpoeder
  • 1 snuf zwarte peper

Optioneel

  • kikkererwten
  • vermicelli
  • orzo

Instructions

  • Bestrooi je rundvlees met een goede snuf zout en verwarm olie in de pan. Bak het vlees aan alle kanten bruin en voeg dan de tomatenpuree toe. Bak dit een minuut mee.
    300 gr rundvlees, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 snuf zout, olijfolie
  • Schil ondertussen de peen, ui en knoflook en plaats dit samen met bleekselderij, tomaten, knoflook en verse kruiden in de keukenmachine. Vermaal tot het fijn is, maar geen papje.
    1 ui, 1 peen, 1 stengel bleekselderij, 1 blik gepelde tomaten, 2 teentjes knoflook, 10 gr koriander, 10 gr peterselie
  • Voeg dit samen met de kruiden toe aan je pan en bak een minuut of 3 mee.
    1 theelepel gemalen komijn, 0.5 theelepel kurkuma, 0.5 theelepel cayennepeper, 0.5 theelepel kaneel, 0.5 theelepel gemberpoeder, 1 snuf zwarte peper
  • Voeg water en bouillon toe en breng aan de kook. Verlaag daarna de warmtebron en laat zo 45 tot 55 minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed intrekken en het vlees gaart.
    1 blokje bouillon, 1.2 liter water
  • Voeg optioneel kikkererwten, vermicelli of orzo toe voor een stevigere soep en kook dit tot ze gaar zijn in de chorba!
    kikkererwten, vermicelli, orzo
Author: Mariska
Calories: 141kcal
Gang: Hoofdgerecht, Soep, Voorgerecht
Keuken: Marokkaans, noord afrikaans
Trefwoord: maaltijdsoep, Soep

Nutrition

Calorieën: 141kcal | Carbohydrates: 11g | Protein: 15g | Fat: 4g | Saturated Fat: 1g | Polyunsaturated Fat: 0.4g | Monounsaturated Fat: 2g | Cholesterol: 37mg | Sodium: 251mg | Potassium: 599mg | Fiber: 3g | Sugar: 5g | Vitamin A: 3024IU | Vitamin C: 14mg | Calcium: 73mg | Iron: 3mg

Pin dit recept voor Chorba met Rundvlees!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Chorba met rundvlees een heerlijke, kruidige maaltijdsoep uit de Marokkaanse keuken.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Ha Maris,
    Kan dit recept ook in de Crockpot?

    1. Mariska Author says:

      Ja hoor dat moet zeker kunnen!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close