Citroen risotto met kip

Deel met vrienden en familie

Citroen risotto met kip smelt in je mond; smeuïg, met een vleugje zon. Zelf ben ik gek op zowel risotto als citroen, dus wat mij betreft is dit een gouden combinatie!

Citroen risotto met kip

Wil je de citroensmaak nog intenser maken? Voeg dan aan het einde een klein beetje extra citroensap toe, maar wees voorzichtig om de balans met de andere smaken niet te verstoren. Ook kun je experimenteren met de verse kruiden. Peterselie zorgt voor een frisse smaak die mooi samengaat met de citroen, terwijl dragon (mijn favoriet) een licht anijsachtige smaak toevoegt die verrassend goed past bij de romige risotto en de hartige kip. Voor een romigere textuur kun je een klontje boter door de risotto roeren vlak voor het serveren.

Heerlijke recepten met risotto rijst

Ben jij ook gek op risotto? Dan hebben we nog meer heerlijke smaakcombinaties voor je. Wat dacht je bijvoorbeeld van risotto met:

Citroen risotto met kip

Citroen risotto met kip smelt in je mond; smeuïg, met een vleugje zon. Zelf ben ik gek op zowel risotto als citroen, dus wat mij betreft is dit een gouden combinatie!
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

  • 2 kippendijen
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • risottorijst
  • scheut witte wijn
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 citroen goed schoon geschrobd
  • Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • verse kruiden bijvoorbeeld: peterselie, dragon, bieslook of basilicum.
  • flinke scheut witte wijn optioneel

Instructies

  • Snipper de sjalot en de knoflook fijn. Verwarm olie in een grote koekenpan met een dikke bodem en fruit hierin eerst de ui, gevolgd door de knoflook.
  • Voeg de risottorijst toe en roer die ongeveer 2 minuten door, tot de korrels glanzen en glazig zijn. Blus af met een flinke scheut witte wijn en een kneep citroensap.
  • Rasp de citroenschil en voeg de helft van de rasp toe aan de risotto.
  • Voeg nu regelmatig een soeplepel bouillon toe. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken. Zodra de rijst weer ‘droog’ begint te worden voeg je weer een lepel bouillon toe.
  • Herhaal totdat je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde, rauwe kern meer in de risotto korrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Ondertussen gaan we de kip bakken! Dep de kippendijen droog en bestrooi met zout. Verwarm olie in een hoge pan en zet deze op hoog vuur. Bak de dijen aan beide kanten goudbruin. Draai het vuur lager en plaats een deksel op de pan. Laat dit zijn ding doen, tot je denkt dat de risotto bijna klaar is. Haal de kip uit de pan en laat deze op een schone snijplank rusten.
  • Terug naar de risotto. Zodra deze gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon en mag hij van de warmtebron af. Roer de Parmezaan er doorheen en proef. Breng de risotto op smaak met zout en peper. Zelf voeg ik de andere helft van de geraspte citroenschil toe, voor een extra citroen smaak.
  • Snipper je verse kruiden en sprenkel over de risotto.
  • Snijd de kippendijen in plakjes en serveer deze bovenop de risotto.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: citroen, kippendijen, risotto

Pin dit recept voor Citroen risotto met kip!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Citroen risotto met kip

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Heerlijk tecept. Ik heb alles op voorraad. Ga het morgen maken
    Leuk weekend:-)

    1. Komt dat even goed uit! Eet smakelijk alvast .

  2. ziet er super uit! ook met beperkt budjet! Wij eten dit alvast vanavond! 🙂

  3. Jeanne Vijlbrief says:

    Ziet er heerlijk uit ! Is dit recept ook geschikt voor bereiding in de instantpot/crockpot Turbo ?
    Ik was eigenlijk op zoek voor een recept met courgette, en kwam toen dit pareltje tegen…. Citroen is altijd een favoriet in recepten . Dank je wel !

    1. Mariska Author says:

      Je zou het basisrecept uit mijn kookboek kunnen gebruiken. Eerste de kippendijen in stukjes snijden en met SAUTE bakken en dan het recept volgen maar dan met kippenbouillon en citroen er in uiteraard

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close