Cola Kip – Sweet, sticky en ontzettend lekker!

Cola kip… Je leest het goed. Klinkt misschien een beetje vreemd toch? Maar ik kan je beloven dat dit recept (met slechts 4 ingrediënten) echt om je vingers bij af te likken is, zo lekker. Sweet & Sticky!

De knoflook in dit recept is optioneel, zonder smaakt het ook lekker, maar ik vind het altijd wel zo lekker bij mijn kip. Je kan kiezen voor kip met of zonder botjes, maar ik raad het gebruik van kipfilet af. Dit wordt te taai en te droog. Dat is natuurlijk zonde van je tijd en de kip. Je hebt vlees nodig dat niet te mager is.

Ik gebruik voor dit recept normale Coca-Cola. De suikers in de cola zorgen ervoor dat het een lekker dik en zoet sausje wordt. Het wordt als het waren een soort van karamel. Ik heb geen idee wat Light of Zero voor effect zal hebben, maar ik vermoed dat dit niet hetzelfde zal worden. Zoetstoffen werken immers heel anders dan “echte suiker”. Daarnaast betwijfel ik of ingekookte aspartaam lekker zal smaken. Een ander merk cola, bijvoorbeeld pepsi zal wel gewoon werken. Ik heb ook wel eens een versie gemaakte met Dr. Pepper.

Sticky coca cola kip

Heerlijke Sweet & Sticky Cola kip. Lekker te combineren met bijvoorbeeld eenvoudige noodles en gewokte bimi. Of rijst en sugar snaps!

En, durven jullie dit recept ook aan?

Plakkerige Cola Kip

Cola kip… Je leest het goed. Klinkt misschien een beetje vreemd toch? Maar ik kan je beloven dat dit recept (met slechts 4 ingrediënten) echt om je vingers bij af te likken is, zo lekker. Sweet & Sticky!
Porties 2 personen
Bereidingstijd 45 min

Ingrediënten

  • 350 gr kippendijen   (gewogen zonder bot, met bot neem je wat meer)
  • 1 blikje Cola
  • 1 teen knoflook
  • 2 flinke eetlepels sojasaus (geen ketjap!)

Instructies

  • Plaats de Coca-Cola, kip, knoflook en de sojasaus in de pan.
  • Breng aan de kook en laat het vervolgens 45 minuten sudderen, zonder deksel. Draai de kip gedurende die tijd een paar keer om. Gebruik een brede pan met een dikke bodem voor het beste resultaat. Ik gebruik zelf altijd mijn Creuset braadpan (deze)
  • Zodra je een dikke, plakkerige saus hebt (een beetje zoals warme appelstroop), haal je de pan van het vuur en haal je de kippendijen nog eens goed door het heerlijke plakkerige goedje, zodat ze helemaal bedekt zijn.

Notities

Als je cola niet in lijkt te koken, zet dan je warmtebron iets hoger. Het water moet namelijk (bijna helemaal) uit de cola verdampen.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: American
Trefwoord: kip

 

Pin deze Cola Kip!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Cola Kip gesmoord in cola

Join the Conversation

  1. Naomi in Wonderland says:

    Oeeeee dit wil/moet ik proberen! Cola is de enige frisdrank die ik drink dus zeker uit te proberen!

  2. Wauw hier had ik echt nog nooit van gehoord. Het klinkt heel bijzonder! Is Pepsi hier ook geschikt voor want dan is dit DE tip voor mijn zwager haha.

    1. Mariska Author says:

      Hoewel ik er zelf geen ervaring mee heb, denk ik dat dit wel moet kunnen hoor! Zolang je maar de “gewone” versie gebruikt en niet pepsi max.

  3. Wat geinig!

    1. Mariska Author says:

      Het is weer wat anders hè?

  4. Ik heb ze gemaakt en daar heb ik twee mannen in mijn huis heeeeel erg blij mee gemaakt! Mijn zoon heeft het zelfs als favoriet 🙂 zeer zeker een aanrader thanks!

    1. Mariska Author says:

      Wat een super leuke reactie Heleen! Heel leuk om te horen dat het zo goed gesmaakt heeft.

  5. Van het weekend uitgeprobeerd.. En het was verrassend lekker!! Dit staat voortaan vaker op het menu.. 🙂

  6. Hoef je de kip niet eerst even aan te bakken of bijv even in de oven te plaatsen? Blijft het zacht en sticky of krijgt het wel nog een krokant laagje?

    Klinkt mega lekker! Maar probeer er een beeld van te krijgen haha..

    1. De kip hoeft niet eens gebakken of in de oven van te voren, ze gaart helemaal terwijl ze suddert in de cola.

      Het blijft zacht en sticky. Heerlijk. Als ik de structuur van de saus zou moeten vergelijken zou ik zelf denken aan karamelsaus.

  7. Ik heb het precies gedaan zoals het er staat maar het is niet stroperig geworden. Hoe kan dat??

    1. Hi Ina. Heb je echte coca cola gebruik geen light of zero? Dan moet het waarschijnlijk langer. Elke warme bron verwarmt anders en elke pan geleidt die warmte weer anders.

      1. Doet me -ook wat betreft de ingrediënten- verdacht veel denken aan “Peruvian Coca Cola Chicken”

  8. Hoi hoi
    Ja zeker ….echte coca cola….het werd niet stroperig….het bleef gewoon cola zoals in het begin vh koken.

  9. Ik denk dat je de cola dus gewoon niet hebt laten in koken?!
    Dit recept gebruik ik met spare ribs, op dese manier garen, dan insmeren met bbq saus en nog even op de bbq, geleerd in Canada.mmmmm!!

  10. Ik denk dat je de cola dus gewoon niet hebt laten in koken?!
    Dit recept gebruik ik met spare ribs, op dese manier garen, dan insmeren met bbq saus en nog even op de bbq, geleerd in Canada.mmmmm!!

  11. ik heb het recept precies gevolgd. de ècht coca cola gebruikt. goed aan de kook en langer laten sudderen. maar ook bij mij geen ingedikt saus…

    1. Hoi Anouk! Als de saus waterig blijft, moet hij gewoon langer opstaan. Uiteindelijk verdampt al het water en blijft er een stroperige saus over. Dat is dan in ingedikte suiker uit de cola. Het blijft ook lang waterig en op het einde wordt hij opeens snel dikker; dan moet je dus ook wel opletten dat het niet aanbrandt.

    2. Hoi. Is de soya saus ketjap manis.

      1. Hoi Miranda, nee het is echt soja saus en geen ketjap manis. Ketjap manis is veel dikker en zoeter. Het is soja-saus uit de japanse en chinese keuken, kikkoman is een merk dat ik zelf vaak koop.

  12. Ohhh dit ga ik morgen maken lijkt mij echt super lekker julli horen van me 😜😜

  13. voor hoeveel personen is het? ik moet het gaan maken voor tien mensen e moet dus berekenen hoeveel ik van alles nodig heb.

    1. Hoi Karlijn, het ligt er natuurlijk ook aan wat je er allemaal bij maakt. Ik neem meestal 2 dijen per persoon, dus dat zouden er in dit geval 20!

      Hou er wel rekening mee dat de bereidingstijd toeneemt.

  14. Is het ook mogelijk om kipfilet te gebruiken in plaats van kippendijen?

    1. Hi Meike, ik raad kipfilet in dit recept af. Het wordt taai door de lange bereiding en dat is natuurlijk zonde.

  15. Vond dit recept vandaag, had kipkluifjes dus maar proberen. Vond het wel leuk die uitdaging. Heerlijk was het, alleen was het wat flauw, volgend x doe ik wat peper op de kip, of misschien sambal, ga het zeker weer maken en dan met kipdijen. Bedankt dat we het mochten uit proberen. Een top recept.

    1. Leuk dat het zo goed bevallen is Hanneke. Dit recept is heel basis natuurlijk, je kunt er heerlijk mee variëren. Toevoegen van sambal of bijvoorbeeld chili is heel lekker, zelf voeg ik ook wel eens gember toe!

  16. Van Waes says:

    Had al zo n recept, maar dan met n geutje Jack Daniels whiskey..mss n tip voor wie t wat voller van smaak wil…is superlekker

    1. Klinkt als een heerlijke toevoeging!

  17. Marjolein says:

    Hi, gebruik je zoete sojasaus (ketjap) of zoute sojasaus??

  18. Hanneke Schuurman says:

    Heb het vandaag weer gegeten. Tis zoooo lekker, had er deze x wat sambal mee laten garen. O ja…op het laatst de vuurbron hoog draaien, zodat een dikkere saus ontstaat. Een aanrader hoor.

    1. Beetje sambal er bij klinkt ook heel erg lekker Hanneke 😍

  19. Hanneke Schuurman says:

    Heerlijk vanavond weer. Ik doe er ook nog een borrelglaasje Wisky bij. En natuurlijk een beetje sambal maar daar houd ik van.

    1. Dat klinkt als een heerlijke variatie!

      1. Sandra meijer says:

        Als je t recept dubbel wilt maken kookt de cola dan ook in?

        1. Ja hoor Sandra, waarom zou dit niet het geval zijn? Je kan eventueel ook voor 1,5 blikje cola gaan ipv 2 voor een dubbel recept.

  20. Heerlijk recept

  21. Oké dank je wel voor de tip

  22. Zit de kippendij echt 45 minuten in de saus en wordt het dan niet droog?

    1. Ze worden dan juist heerlijk zacht. Kipfilet wordt wel gort droog.

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close