Coq au Vin

Deel met vrienden en familie

Coq au Vin is heerlijke Franse kip in rode wijn. Lekker gestoofd en vol van smaak. Perfect voor op een koude avond, maar gezellig en feestelijk genoeg voor bijvoorbeeld het Kerstdiner!

Coq au Vin

Coq au Vin betekent in het Frans “haan in wijn”. Een Frans boerengerecht uit de Bourgogne.  Vroeger werd het ook echt met haan gemaakt en omdat die nogal taai kunnen worden, werd het lang gestoofd in wijn. Tegenwoordig gebruiken we kip, dus eigenlijk zou het Poulet au Vin moeten eten, maar ach.

In Nederland wordt dit Franse gerecht, net als Boeuf Bourguignon vooral tijdens de feestdagen geserveerd met een goede aardappelpuree en sperziebonen met spek en paddenstoelen erbij en dan stoofpeertjes met sherry toe!

franse kip in rode wijn

Kip in rode wijn

Coq au Vin is dus kip in rode wijn. Je kunt je dus voorstellen dat we rode wijn nodig hebben in dit recept, maar welke rode wijn pak je uit het rek? Ik zou gaan voor een van de volgende:

  • Een lekkere rode wijn uit de Bourgogne, dat past er natuurlijk helemaal bij, of een:
  • Pinot Noir
  • of Merlot

Dit hoeft geen super fancy wijn te zijn, maar wel eentje die je lekker genoeg vindt om ook gewoon zo te drinken. Je proeft het echt wel terug. Aangezien we maar 500 ml gebruiken, blijf je sowieso met een standaard fles met zo’n 250 ml zitten die je op kunt drinken of bewaart voor Luie Rode Wijn Pasta.

Wil je trouwens aan de slag met witte wijn? Dan maak je een Coq au Vin Blanc. 

Kippenbouten, kipfilet of kippendijen?

Zelf gebruik ik voor Coq au Vin altijd kippenbouten. Dit is niet alleen lekker vlees dat niet droog wordt, het is ook voordeliger dan losse kippendijen. Uit de botten trek je ook nog eens ontzettend veel smaak. Ben je nou echt niet van botten, dan kun je ook kippendijen gebruiken. Kipfilet is geen optie. Door het lange stoven wordt de kipfilet te droog. Ben je op dieet en wil je niet teveel calorieën binnen krijgen en daarom geen kippendijen eten, dan kun je dit recept beter overslaan. 

Nog niet helemaal uit je Kerstdiner? Bezoek dan zeker onze Kerstpagina vol met kerstinspiratie of ga meteen voor een heel Kerstmenu.

Kip stoofpot met rode wijn

Coq au Vin

Coq au Vin is heerlijke Franse kip in rode wijn. Lekker gestoofd en vol van smaak. Perfect voor op een koude avond, maar gezellig en feestelijk genoeg voor bijvoorbeeld het Kerstdiner!
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 min

Kookgerei

Ingrediënten

  • 125 gr spekjes
  • 4 kippenbouten met vel en bot
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 winterpeentjes
  • 1 gewone ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 5 kleine sjalotten
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 takjes tijm
  • 500 ml rode wijn bv een Pinot Noir
  • 250 ml gevogeltefond
  • scheut cognac optioneel

Paddenstoelen

  • 1 klont boter
  • 1 scheutje olijfolie
  • 200 gr kastanjechampignons

Beurre manié

  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem

Altijd handig

  • zout, peper, olijfolie en boter
  • verse peterselie

Instructies

Voorbereiding

  • Was je bleekselderij, schil je winterpeentjes en snijd dit samen met je ui grof. Hak de knoflook fijn. Schil de sjalotjes.
    1 stengel bleekselderij, 2 winterpeentjes, 1 gewone ui, 5 teentjes knoflook
  • Bak de spekjes tot ze net aan knapperig zijn en zet ze apart. Gooi het vet niet weg, want daarin gaan we nu de kip goudbruin bakken. Doe dit in batches, anders wordt de pan te koud.
    125 gr spekjes, 4 kippenbouten
  • Zet de pan zachter en voeg de bleekselderij, winterpeen en ui toe. Bak zacht tot de groente allemaal wat zachter wordt (4-5 minuten).
    1 stengel bleekselderij, 2 winterpeentjes, 1 gewone ui
  • Voeg knoflook en tomatenpuree toe en bak dit ook nog een minuut of twee mee.
    2 eetlepels tomatenpuree, 5 teentjes knoflook
  • Voeg de rode wijn, cognac (optioneel), tijm, laurier, fond en sjalotten toe.
    5 kleine sjalotten, 2 blaadjes laurier, 4 takjes tijm, 500 ml rode wijn, 250 ml gevogeltefond
  • Laat zachtjes met de deksel op de pan pruttelen, ongeveer 45 minuten.

Paddenstoelen

  • Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze doormidden.
    200 gr kastanjechampignons
  • Bak ze vervolgens in een koekenpan met een klont boter en een scheutje olijfolie mooi goudbruin.
    1 klont boter, 1 scheutje olijfolie

Afmaken

  • Haal de kip uit de pan en leg apart. Maak van boter en bloem een prakje. Roer dit beetje bij beetje door je saus van de kip heen, terwijl deze pruttelt, tot de saus de voor jou gewenste dit heeft. Het kan best zijn dat je niet alle bloemboter nodig hebt.
    2 eetlepels boter, 2 eetlepels bloem
  • Doe de kip terug in de pan, samen met de gebakken paddenstoelen en spekjes.
  • Bestrooi met verse peterselie en breng op smaak met zout en peper!
    zout, peper, olijfolie en boter, verse peterselie
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: kerst, kerst hoofdgerecht, kip, rode wijn, wijn

Pin dit recept voor Coq au Vin!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Coq au vin

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close