Coq au Vin is heerlijke Franse kip in rode wijn. Lekker gestoofd en vol van smaak. Perfect voor op een koude avond, maar gezellig en feestelijk genoeg voor bijvoorbeeld het Kerstdiner!
Coq au Vin
Coq au Vin betekent in het Frans “haan in wijn”. Een Frans boerengerecht uit de Bourgogne. Vroeger werd het ook echt met haan gemaakt en omdat die nogal taai kunnen worden, werd het lang gestoofd in wijn. Tegenwoordig gebruiken we kip, dus eigenlijk zou het Poulet au Vin moeten eten, maar ach.
In Nederland wordt dit Franse gerecht, net als Boeuf Bourguignon vooral tijdens de feestdagen geserveerd met een goede aardappelpuree en sperziebonen met spek en paddenstoelen erbij en dan stoofpeertjes met sherry toe!
Kip in rode wijn
Coq au Vin is dus kip in rode wijn. Je kunt je dus voorstellen dat we rode wijn nodig hebben in dit recept, maar welke rode wijn pak je uit het rek? Ik zou gaan voor een van de volgende:
- Een lekkere rode wijn uit de Bourgogne, dat past er natuurlijk helemaal bij, of een:
- Pinot Noir
- of Merlot
Dit hoeft geen super fancy wijn te zijn, maar wel eentje die je lekker genoeg vindt om ook gewoon zo te drinken. Je proeft het echt wel terug. Aangezien we maar 500 ml gebruiken, blijf je sowieso met een standaard fles met zo’n 250 ml zitten die je op kunt drinken of bewaart voor Luie Rode Wijn Pasta.
Wil je trouwens aan de slag met witte wijn? Dan maak je een Coq au Vin Blanc.
Kippenbouten, kipfilet of kippendijen?
Zelf gebruik ik voor Coq au Vin altijd kippenbouten. Dit is niet alleen lekker vlees dat niet droog wordt, het is ook voordeliger dan losse kippendijen. Uit de botten trek je ook nog eens ontzettend veel smaak. Ben je nou echt niet van botten, dan kun je ook kippendijen gebruiken. Kipfilet is geen optie. Door het lange stoven wordt de kipfilet te droog. Ben je op dieet en wil je niet teveel calorieën binnen krijgen en daarom geen kippendijen eten, dan kun je dit recept beter overslaan.
Nog niet helemaal uit je Kerstdiner? Bezoek dan zeker onze Kerstpagina vol met kerstinspiratie of ga meteen voor een heel Kerstmenu.
Pin dit recept voor Coq au Vin!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Hoihoi, kan het ook in de instant pot bereid worden? Zo ja, welke tijd zou je hanteren en verder alles hetzelfde qua ingrediënten?
Hi ja ik denk het wel. Ik zou bouten gebruiken en 10 minuten HP met minimaal 5 minuten NR doen.
Ik zou de wijn en fond beide halveren.
Dank voor je snelle reactie! Ik laat weten of het goed heeft uitgepakt!
Graag gedaan! Dat zou ook echt super zijn, ben benieuwd. Kan bijna niet mis gaan