Courgette broccoli soep met knoflookcroutons

Courgette broccoli soep met knoflook croutons
Courgette broccoli soep met knoflook en room. Deze heerlijke soep zit bomvol groentes, is koolhydraatarm, vegan (!) en staat ook nog eens makkelijk binnen 30 minuten op tafel. Perfect als gezonde, doordeweekse maaltijd dus.

Deze maand doe ik weer eens mee met de foodblog swap, het was er al een tijdje niet meer van gekomen. Hoewel ik het bijna vergat, was het weer superleuk om aan de slag te gaan met een recept van een collega blogger. Deze keer mocht ik iets uitzoeken bij Lekker Happen van Daisy. Ik besloot een eigen versie te maken van haar groene soep met een twist recept. Waar zij voor kruidenboter en rucola kiest, ga ik voor ‘room’ en knoflook!

Vegan courgette broccoli soep

Je houdt deze soep makkelijk vegan door kookroom te gebruiken op basis van soja. Dit ben ik tegengekomen onder de naam Soja Keuken, waarschijnlijk mag het geen room heten als het niet van een koe komt. Uiteraard kun je ook kokosmelk gebruiken: dit is lekker romig, maar geeft ook wat kokossmaak mee. De kokos combineert overigens prima met de overige smaken van de soep.

Ingrediënten Courgette broccoli soep

1 ui
2 teentjes knoflook
1 courgette
1 stronk broccoli
1,2 liter bouillon
flinke scheut room (sojakookroom voor vegan)
olie, zout & peper

voor de knoflookcroutons
brood, olie, zout, chilipoeder en knoflookpoeder

Bereiding

Courgette broccoli soep

  1. Snipper een uitje en pers of snijd de teentjes knoflook fijn.
  2. Snijd de courgette in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes. Maak van de broccoli roosjes. Schil de stam en snijd deze in kleine blokjes. Deze hoef je niet weg te gooien!
  3. Verwarm in een ruime pan wat olie en fruit hierin je ui en knoflook. Voeg de groentes toe en schep goed door. Stoof dit enkele minuten.
  4. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat dit vervolgens zachtjes doorkoken, tot alle groente gaar is, ongeveer 10 minuten. Je kunt ondertussen je knoflookcroutons maken.
  5. Pureer de soep soep met een staafmixer, blender of Nutribullet. Roer de room er doorheen.
  6. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.

Knoflookcroutons 

Deze croutons zijn in zo ongeveer iedere soep lekker, dus gebruik ze gerust vaker. Liever koolhydraatarm? Laat de croutons deze keer dan achterwege. Normaal gebruik ik bijna altijd verse knoflook, maar bij het maken van croutons is poeder handiger. Dit verdeelt beter over het droge brood en het verbrandt ook nog niet zo snel. Met verse knoflook heb je kans op bittere stukjes verbrande knoflook.

  1. Snijd je brood in blokjes en besprenkel met olie, zout en knoflookpoeder. Mag er wel een beetje pit bij? Strooi er dan ook wat chilipoeder overheen. Hussel goed door.
  2. Verwarm een droge koekenpan (dus geen extra olie) en bak hier de croutons in, tot ze mooi goudgeel en knapperig zijn.

Heerlijk! Ook heel lekker als lunch of tussendoortje in het weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *