Courgettesoep met prei en mosterd is een heerlijke lichte maaltijdsoep met een twist. Goedkoop, weinig calorieën, koolhydraatarm en vegan. Perfecte balansmaaltijd dus na de goed gevulde feestdagen. Maar dat betekent niet dat er ingeleverd hoeft te worden op smaak. Door de mosterd krijgt de courgettesoep net even een extra smaak dimensie.
Dit recept heeft een flink aantal voordelen, naast dat het heel lekker is natuurlijk:
- het is goedkoop
- bevat weinig calorieën
- het is koolhydraatarm
- en vegan.
Liever iets meer calorieën? Voeg dan een goede scheut room of een flinke klodder mascarpone toe, voor je gaat gaat pureren. Meer koolhydraten? Serveer de soep dan lekker met geroosterd brood of een simpele tosti. Toch behoefte aan vlees of vis? Gebakken spekjes of reepjes warm gerookte zalm combineren heerlijk met deze soep.
En alsof het nog niet genoeg is, heeft het ook nog eens heel weinig ingrediënten, slechts vijf: courgette, mosterd, prei, knoflook en bouillon (zout, peper en olie rekenen we nooit mee, toch?).
Soep als lunch
Zelf vind ik dit een heerlijke soep om te eten de lunch, net als pompoensoep trouwens. Lekker verwarmend en toch krijg je weer extra groente binnen. Dat kan nooit kwaad en zeker in de winter niet, waar bankhangen en chips eten aanlokkelijke hobby’s zijn. Op zondag maak ik een grote batch soep en deze vries ik dan in porties in. Plat in zakjes, want met een klein scheutje water in de pan is de soep zo ontdooid. Dat gemak maakt het makkelijk om de vette tosti te weerstaan en een gezond kommetje courgettesoep met prei en mosterd naar binnen te slurpen. Die trouwens ook prima combineert met een vette tosti, maar dat is een ander verhaal.

Courgettesoep met prei en mosterd
Equipment
- Blender of staafmixer
Ingrediënten
- 2.5 courgettes
- 1 prei
- 2 teentjes knoflook
- 1 liter bouillon (tuinkruiden)
- 1 à 2 eetlepels mosterd
- zout, peper & olijfolie
Instructies
- Voorbereiding
- Was de groente. Snijd de prei doormidden en vervolgens in halve ringen. Snijd de courgettes over de lengte in vieren en vervolgens in kwart plakken. Verwijder de schil van de knoflooktenen en haal ze door de knoflookpers.
Soep maken
- Verwarm wat olie in een flinke pan en bak hier de prei in, ongeveer 2 minuten.
- Voeg de knoflook en courgettes toe en schep goed door. Bak dit nog een minuutje mee.
- Voeg bouillon toe en breng aan de kook. Laat dit 15 minuten zacht koken. Breng op smaak met peper en als je bouillon niet al veel zout bevat, ook een snuf zout.
- Pureer de soep en voeg de mosterd toe, proef en voeg nog wat extra mosterd toe naar smaak.
Pin deze Courgettesoep met prei en mosterd!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.