Croque Monsieur; een heerlijke Franse Tosti

Croque Monsieur tosti
Een Croque Monsieur is een heerlijke Franse tosti met ham, kaas en bovenop een heerlijke laag gegratineerde bechamelsaus. Waan je even in een Frans café!

Voor de Croque Monsieur op de foto heb ik gewone casino wit boterhammen gebruikt, maar deze Franse tosti is ook heerlijk als je wat steviger (bijvoorbeeld desem) brood gebruikt. Mocht je liever geen ham eten, dan kun je deze gewoon weg laten. De kracht van de Croque Monsieur zit ‘m vooral in de combinatie van brood, gesmolten kaas en bechamelsaus.

Laat je niet afschrikken door de bechamelsaus. Dit klinkt misschien als een chique Franse saus, maar dat valt alles mee. Er zijn zelfs kant-en-klaar pakjes voor, hoewel de saus alleen uit boter, bloem en melk bestaat. Zelf vind ik het erg lekker om een teentje knoflook toe te voegen aan mijn bechamelsaus.

Croque Monsieur franse tosti

Ingrediënten Croque Monsieur

voor één Croque Monsieur tosti
2 boterhammen
boter
mosterd
kaas
ham

Bechamelsaus:
1 flinke eetlepel boter
1 eetlepel bloem
200 ml melk
eventueel een teen knoflook (geperst)
peper en/of nootmuskaat rasp

Optioneel: Parmezaanse kaas en vers gesnipperde peterselie

Bereiding Croque Monsieur

  1. Besmeer beide boterhammen aan de binnenkant met een dun laagje mosterd en de buitenkant met een dun laagje boter.
  2. Beleg de boterham (dus bovenop de mosterd besmeerde kant) met een laagje kaas, ham en nog wat meer kaas. Leg de andere boterham er bovenop.
  3. Rooster de tosti aan twee kanten in een pan of op een grill.
  4. Terwijl de tosti bezig is, verwarmen we de bovengril van de oven alvast voor en gaan we de bechamelsaus saus maken.
  5. Smelt boter in een steelpan, voeg de knoflook toe en fruit deze een minuut mee. Voeg de bloem toe en roer goed door. Dit is de basis, ook wel roux genoemd. Het kan zijn dat je nu een soort van bruine klontjes krijgt, geen zorgen dit komt goed. Voeg rustig de melk toe en roer goed door, tot je geen klontjes meer hebt. Blijf roeren tot de bechamelsaus de juist dikte heeft, ongeveer zo dik als stevige yoghurt. Voeg naar smaak peper en nootmuskaat toe.
  6. Besmeer de bovenkant van de tosti met een goede laag bechamelsaus, rasp er een dun laagje Parmezaanse kaas over en plaats even kort onder de gril. Besprenkel met wat verse peterselie.

Bon Appétit, geniet van deze heerlijke Franse tosti!

Waren jullie al bekend met de Croque Monsieur? Wat eten jullie graag op jullie tosti’s?

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *