Cruffins met cranberries, pistache en sinaasappel

Deel met vrienden en familie

Heerlijke zoete cruffins met cranberries, pistache en sinaasappel. De combinatie aan smaken is heerlijk winters, perfect dus om te maken op een druilerige, koude dag. Met een beetje hulp van kant-en-klaar croissantdeeg zijn ze super makkelijk te maken. Bakkers klaar? Rollen maar!

Cruffins met cranberries, pistache en sinaasappel

Wat is een cruffin nou weer?

Een cruffin is net als een cronut een combinatie met croissantdeeg. Waar een cronut een croissant-donut is, is een cruffin een croissant… muffin! Heerlijke laagjes croissantdeeg gebakken in een muffin vorm. Doordat wij ze in dit zoete recept ook nog eens gaan vullen en oprollen, zou je het een soort van gevuld kaneelbroodje kunnen noemen.

Lekker snel klaar met kant en klaar croissantdeeg
Natuurlijk kan je zelf je croissantdeeg maken. High five voor jou als je dit doet. Ik ben niet zo’n held die daar de tijd en ook zeker het geduld voor wilt uittrekken. Je kunt ook heel gemakkelijk kant en klaar deeg gebruiken. Enige nadeel daarvan is dat het al geperforeerd is in driehoekjes. Knijp deze dus eerst weer goed dicht voordat je de cruffins gaat rollen.

Cruffins met cranberries, pistache en sinaasappel

Heerlijke zoete cruffins met cranberries, pistache en sinaasappel. De combinatie aan smaken is heerlijk winters, perfect dus om te maken op een druilerige, koude dag. Met een beetje hulp van kant-en-klaar croissantdeeg zijn ze super makkelijk te maken. Bakkers klaar? Rollen maar!
Porties 6 cruffins (croissant muffins)
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 17 minuten
Totale tijd 27 minuten

Kookgerei

  • Oven
  • Cupcake / muffingvorm

Ingrediënten

Voor de cruffins

  • 1 rol croissantdeeg
  • 1 eetlepel roomboter
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • rasp van de schil van een halve sinaasappel
  • 75 gr geroosterde pistachenootjes
  • 50 gr gedroogde cranberries

Optioneel voor de saus

  • extra rasp van halve sinaasappel
  • 1 eetlepel roomboter op kamertemparatuur
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 0.5 eetlepel room
  • gehakte pistachenootjes en cranberries om te versieren

Instructies

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Smelt de boter en vet zes gaatjes van je muffinpan/vorm heel ligt in. De rest van de boter gebruiken we later.
  • Meng de basterdsuiker, met kanaal en de rasp van een halve sinaasappel. Hak de pistachenoten en zet je cranberries alvast klaar.
  • Rol je croissantdeeg uit en verdeel in drie delen. Zo krijg je drie rechthoeken die elk uit twee driehoeken bestaan. Knijp die schuine geperforeerde lijn dicht met je vingers.
  • Smeer elke rechthoek in met een goede laag gesmolten boter. Niet te zuinig doen! Besprenkel met je suikermengel, gevolgd door de gehakte pistachenootjes en gedroogde cranberries.
  • Rol dit nu op vanaf de korte zijde. Niet te strak rollen. Snijd dit rustig doormidden, in tweeën. Niet te hard duwen anders druk je ze uit vorm.
  • Zet ze rechtop in een muffin gat en duw vanaf het midden en klein beetje plat.

Bakken

  • Bak de cruffins in 17 minuten mooi goudbruin in de oven. Haal de muffinpan uit de oven en haal de cruffins er meteen uit. Dit gaat het makkelijkste door de pan voorzichtig om te keren. Laat je ze afkoelen, dan gaat de gesmolten suiker plakken aan je muffinpan en is de kans groot dat je cruffin scheurt bij het eruit halen. Laat ze even afkoelen

Versieren

  • Je bent nu eigenlijk klaar, maar wil je nog even dat beetje extra doen, dan meng je de rasp van een halve sinaasappel met zachte boter, room en poedersuiker tot een mooie gladde saus. Doe dit in een ziplock zakje en knip er een puntje af. Spuit lijntjes over je afgekoelde cruffins en besprenkel met wat gehakte pistachnootjes en cranberries.

Notities

Voor de meer visueel ingestelde onder ons heb ik hier ook een kort filmpje van hoe de cruffins gemaakt worden.
Auteur: Mariska
Gang: Breakfast, brunch, Snack, Zoetigheid
Keuken: American, French
Trefwoord: kerst, vegetarisch, zoet

Pin deze Cruffins met cranberries, pistache en sinaasappel!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Kerst cruffins met cranberries pistache en sinaasappel

 

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close