Dadar gulung – Gevulde pandan flensjes

Deel met vrienden en familie

Dadar gulung is een heerlijke, maar toch simpele, Indonesische zoete lekkernij die bestaat uit gevulde pandan flensjes met kokos en palmsuiker. Super leuk om te maken en zien ze er niet fantastisch uit?

Tijdens een kookworkshop op Bali kregen we allerlei heerlijke Indonesische zoete lekkernijen voorgeschoteld. Eén daarvan was dadar gulung. Ik was al helemaal vergeten hoe lekker dit is. Pandan heeft een typische Aziatische smaak en kokos past daar uitstekend bij. Tijdens de workshop maakten we zelf deze flensjes niet, maar eigenlijk zijn ze daar ook te makkelijk voor te maken.

Net als wij gek op de Indonesische keuken? Dan hebben we nog veel meer recepten voor je. Wat dacht je bijvoorbeeld van de klassieke nasi goreng, een heerlijk kruidig gebakken rijstgerecht dat je in allerlei varianten kunt maken. Of de smaakvolle soto ayam, een soep met kip en kruiden, die vaak als ontbijt wordt gegeten in Indonesië. En laten we de beroemde saté niet vergeten, die je in vele varianten kunt vinden op de Indonesische eetkraampjes.

Dadar gulung

Maar terug naar de dadar gulung. Naast de lekkere vulling van kokos en palmsuiker, kun je ook nog spelen met andere ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan stukjes jackfruit of banaan, die heerlijk smaken in combinatie met de zoete smaken van de dadar gulung. Of wat dacht je van een vulling een beetje frisse pit door wat gember toe te voegen.?

Het leuke van dadar gulung is dat je ze in verschillende kleuren kunt maken. Door natuurlijke kleurstoffen toe te voegen, kun je de flensjes bijvoorbeeld groen, roze of geel maken. Hierdoor zien ze er nog feestelijker uit en krijg je meteen zin om ervan te smullen. Zelf gebruik ik het liefst pandan om de flensjes te kleuren en tegelijk een subtiele pandan smaak mee te geven.

Kortom, dadar gulung is een heerlijke zoete lekkernij die niet alleen makkelijk te maken is, maar ook nog eens op allerlei manieren te variëren is. Dus waar wacht je nog op? Ga snel de keuken in en probeer het zelf. Selamat makan!

Dadar Gulung Gevulde pandan flensjes met kokos

Dadar gulung - Gevulde pandan flensjes

Dadar gulung is een heerlijke, maar toch simpele, Indonesische zoete lekkernij die bestaat uit gevulde pandan flensjes met kokos en palmsuiker. Super leuk om te maken en zien ze er niet fantastisch uit?
Porties 4
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

Kokosvulling

  • 40 gr palmsuiker
  • 100 ml water
  • 80 gr geraspte kokos
  • 2 pandanbladeren optioneel

Pandan flensjes

  • 125 gr bloem
  • 200 ml kokosmelk
  • 100 ml water
  • 2 medium eieren
  • pandan aroma (ik gebruik koepoe koepoe, die is al groen)
  • groene kleurstof optioneel
  • 1 snufje zout
  • neutrale olie

Instructies

kokosvulling

  • We beginnen met de kokosvulling. Zet het water op met de pandan bladeren die je in een knoop hebt gelegd. Laat dit 5 minuten opstaan. Verwijder de pandan bladeren.
    Pandan bladeren zijn helaas in Nederland niet altijd even makkelijk te verkrijgen. Wees gerust, ook zonder de bladeren smaken deze gevulde pandan flensjes heerlijk. Sla stap één over als je geen pandan bladeren hebt kunnen bemachtigen.
    100 ml water, 2 pandanbladeren
  • Verwarm het water samen met de palmsuiker en roer goed door, tot alle suiker is opgenomen door het water.
    40 gr palmsuiker
  • Voeg de kokos toe en roer goed door. Blijf roeren en verwarmen, tot al het water is verdampt en je plakkerige bruine kokos over hebt, die heerlijk geurt. Zet apart tot we de flensjes gaan vullen.
    80 gr geraspte kokos

Pandan Flensjes

  • Tijd voor de flensjes. Mix bloem, kokosmelk, snufje zout en water door elkaar met een halve theelepel pandan extract. Proef en voeg eventueel extra extract toe. Niet elk merk is namelijk even sterk. Is jouw pandan extract niet gekleurd? Voeg dan eventueel wat groene kleurstof toe.
    125 gr bloem, 200 ml kokosmelk, 100 ml water, pandan aroma, groene kleurstof, 1 snufje zout
  • Mix nu de eieren er doorheen samen met een klein scheutje olie. Dit laatste zorgt voor extra flexibele flensjes en dat is handig straks bij het rollen. Als je tijd en geduld hebt is het handig om het beslag even te laten rusten.
    2 medium eieren, neutrale olie
  • Vet een koekenpan in met een dun laagje olie en bak een stapel flensjes. Laat even afkoelen, zodat je niet tijdens het rollen je vingers verbrand.
  • Vul elk flensje met een à twee eetlepels kokosvulling. Vouw de onderste helft naar boven over de kokos heen, dan de zijkanten naar binnen  en rol het flensje op. Niet te los, want dan valt alles eruit en niet te strak, want dan scheuren je flensjes. Het kan even oefenen zijn, maar oefening baart kunst!

Notities

Geeft genoeg voor 4 grote of 8 kleine flensjes
Auteur: Mariska
Gang: Dessert, Snack, toetje, Zoetigheid
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: kokos, kokosmelk, pandan

Pin deze Gevulde pandan flensjes

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Pandan bladeren kun je bij de toko kopen.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close