Daging Bali (Rundvlees Bali)

Deel met vrienden en familie

Daging Bali is heerlijk zacht gestoofd Indonesisch rundvlees in een sausje van onder andere ketjap, kokos, gember en citroengras. Stengel laos erbij en zachtjes pruttelen maar. Het duurt een paar uur, maar dan is je vlees ook echt boterzacht en ruikt je huis heerlijk. Kom rijst erbij, paar komkommertjes en nog wat extra sambal en je bent klaar. Ok ok, misschien ook nog wat extra groente.

Daging Bali met pit

Van mij mag een Daging Bali wel wat pit hebben, maar het moet ook weer niet loei heet zijn (zoals bijvoorbeeld een pepesan). Ik ga voor 1 rawit op ongeveer 750 gram vlees. Liever wat minder pit, maar wel de smaak? Dan werkt een lombok peper ook heel goed. Kun je geen rawits of lomboks krijgen, gebruik dan een simpele sambal met weinig extra toevoegingen.

Daging Bali rundvlees

Verschil met andere Indonesische stoofvleesgerechten

Er zijn meerdere Indonesische stoofvleesgerechten die gemaakt worden door rundvlees te stoven met de kenmerkende kruiden. Hoewel ze veel op elkaar lijken, maken de subtiele verschillen in ingrediënten een duidelijk verschil in smaak.

Daging Bali ligt voor mij qua smaak en ingrediënten tussen Daging Smoor en Rendang in. Waar smoor vrij simpel is met haar ingrediënten, voornamelijk ketjap, ui en knoflook, heeft Daging Bali net wat meer: er zit bijvoorbeeld ook gember, laos (galangal) en sereh (citroengras) in. Hoewel er wel kokosmelk in de saus gaat, is deze minder romig dan rendang. Dit omdat er geen andere noten doorheen gaan en de saus minder wordt ingekookt dan bij rendang. De saus is ook iets zoeter dan die van rendang.

Vind je Daging Bali lekker?

Naast Daging Bali op zoek naar nog meer heerlijke Indonesische gerechten? Probeer dan ook eens onze:

Daging Bali

Daging Bali is heerlijk zacht gestoofd Indonesisch rundvlees in een sausje van onder andere ketjap, kokos, gember en citroengras. Stengel laos erbij en zachtjes pruttelen maar. Het duurt een paar uur, maar dan is je vlees ook echt boterzacht en ruikt je huis heerlijk. Kom rijst erbij, paar komkommertjes en nog wat extra sambal en je bent klaar. Ok ok, misschien ook nog wat extra groente.
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten

Kookgerei

  • Grote pan met deksel

Ingrediënten

  • 750 gr runderstoofvlees (bijvoorbeeld rib- en/of sukadelappen)
  • 6 tenen knoflook
  • 2 kleine uien
  • 1 stuk gember (zo groot als je duim en minimaal 2x zo breed)
  • 1 stuk galangal (laos)
  • 4 kaffir lime leaf
  • 1 rawit chili
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel tamarinde pulp (ook wel sap of concentraat genoemd)
  • 200 ml water of runderbouillon
  • 135 ml kokosmelk
  • 1 stengel citroengras
  • olie om te bakken
  • zout

Instructies

  • Snijd het vlees in repen, bestrooi met een flinke snuf zout en bak rondom bruin met olie. Haal uit de pan en leg opzij.
  • Snijd de knoflook, ui, gember, laos, lime leaves en rawit chili grof en maal deze in een Nutribullet of keukenmachine tot een boemboe. Voeg eventueel wat olie of water toe om het beter te vermalen.
  • Fruit de boemboe met wat olie in de pan tot de geuren goed vrij komen, 4 à 5 minuten.
  • Voeg vlees, water of bouillon, kokosmelk, ketjap en tamarinde pulp en het gebakken vlees toe aan je pan en roer goed door. Breng net aan aan de kook.
  • Zet zachter en laat dit heel zachtjes met de deksel op de pan zacht sudderen. Ongeveer 2,5 tot 3,5 uur.
  • Haal de deksel van de pan en zet het vuur wat hoger. Laat de saus indikken tot de gewenste dikte. Let op, niet te hard koken, want dan heb je kans dat je kokosmelk gaat schiften. Dit maakt de smaak niet veel minder, het ziet er alleen wel minder mooi uit.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: daging, rundvlees, Stoofvlees

Pin dit recept voor Daging Smoor !

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar een van deze foto’s op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close