Daging Bali uit de Instant Pot

Daging Bali uit de Instant Pot is heerlijk zacht gestoofd, Indonesisch rundvlees in een sausje van onder andere ketjap, kokos, gember en laos. Stengel sereh erbij en zachtjes pruttelen maar. Met de Instant Pot hoef je niet uren in de keuken te staan, binnen een half uur is de pot gewoon helemaal klaar en heb je heerlijk zacht stoofvlees!

Ben je hier beland, maar ben je eigenlijk op zoek naar een recept voor in een gewone pan? Die hebben we hier voor je staan.

Instant pot Daging Bali

Dit heerlijke Indonesische stoofvleesgerecht wordt vaak verward met zijn zusje, de Daging Smoor. Beiden heerlijke, donkergekleurde rundvlees gerechten, dus aan de buitenkant zie je geen verschil. Daging Bali ligt qua smaak en ingrediënten tussen Daging Smoor en Rendang in. Waar smoor vrij simpel is met haar ingrediënten (voornamelijk ketjap, ui en knoflook) heeft Daging Bali net wat meer. Er zit bijvoorbeeld ook gember, laos (galangal) en sereh (citroengras) in.

Aanbraden of bakken in de Instant Pot of toch in een aparte koekenpan?

Je kunt prima bakken in een Instant Pot. Giet wat olie in je pot, de SAUTE functie selecteren op de gewenste stand (druk meerdere keren om van stand te wisselen) en wachten tot je kunt bakken. Zelf geef ik echter de voorkeur aan een aparte koekenpan om de volgende redenen:

  • Meer controle over de temperatuur
  • Groter bakoppervlakte (dus meer tegelijk kunnen bakken)
  • Beter zicht

Het heeft natuurlijk als nadeel dat je een extra pan moet afwassen, maar zelf neem ik dat voorlief. Heb je geen extra pan tot je beschikking (ik weet dat veel mensen hun Instant Pot mee naar de camping of naar een vakantiehuisje nemen), weet dan dat het ook prima gaat in de pot. Wellicht moet je de batches waarin je je vlees aanbraadt wat kleiner maken en duurt het aanbraden wat langer.

Daging Bali uit de Instant Pot

Smaakt de Daging Bali uit de Instant Pot naar meer?

Probeer dan ook eens onze andere Indonesische Instant Pot gerechten, zoals:

Instant Pot Daging Bali

Daging Bali uit de Instant Pot is heerlijk zacht gestoofd, Indonesisch rundvlees in een sausje van onder andere ketjap, kokos, gember en laos. Stengel sereh erbij en zachtjes pruttelen maar. Met de Instant Pot hoef je niet uren in de keuken te staan, binnen een half uur is de pot gewoon helemaal klaar en heb je heerlijk zacht stoofvlees!
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 15 min
HP in de Instant Pot 40 min
Totale tijd 55 min

Equipment

  • Instant Pot of andere elektrische hogedruk pan
  • Keukenmachine of NutriBullet

Ingrediënten

  • 750 gr runder stoofvlees (bijvoorbeeld rib- of sukadelappen)
  • 6 tenen knoflook
  • 2 kleine uien
  • 1 stuk gember (zo groot als je duim en minimaal 2x zo breed)
  • 1 stuk galangal (laos)
  • 4 kaffir lime leaf
  • 1 rawit chili
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel tamarinde pulp (ook wel sap of pulp genoemd)
  • 125 ml water of runderbouillon
  • 125 ml kokosmelk
  • olie om te bakken
  • zout

Instructies

  • Stap 1 tot 3 kun je in een losse koekenpan doen, of in de pot met de SAUTE functie (zie notitie).
    Snijd het vlees in repen, bestrooi met een snuf zout en bak rondom bruin met olie. Haal uit de pan en zet opzij.
  • Snijd de knoflook, ui, gember, laos, lime leaves en rawit chili grof en maal deze in een Nutribullet of keukenmachine tot een boemboe. Voeg eventueel wat olie of water toe om het beter te vermalen.
  • Fruit de boemboe met wat olie in de pan tot de geuren goed vrij komen, 4 à 5 minuten.
  • Voeg vlees, water of bouillon, kokosmelk, ketjap, tamarinde pulp en de boemboe toe aan je Instant Pot.
  • Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 20 minuten.
  • Zodra de timer afgelopen is, geef je het minimaal 10 minuten om natuurlijk leeg te lopen.
  • Druk op CANCEL en vervolgens SAUTE en laat het geheel (zonder deksel) inkoken tot een mooie, dikke saus.

Notities

Bakken in de pot of in een aparte koekenpan.
Hoewel je prima kan bakken in de Instant Pot geef ik zelf de voorkeur aan een aparte koekenpan om de volgende redenen:
  • Meer controle over de temperatuur
  • Groter bakoppervlakte (dus meer tegelijk kunnen bakken)
  • Beter zicht
Het heeft natuurlijk als nadeel dat je een extra pan moet afwassen, maar zelf neem ik dat voorlief gezien de voordelen. 
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: daging, Instant Pot, rundvlees, Stoofvlees

Pin deze Daging Bali uit de Instant Pot!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Daging Bali uit de Instant Pot

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close