Daging Smoor is een Indonesisch rundvleesgerecht dat gesudderd wordt in onder andere ketjap. Minder bekend dan zijn broertje Rendang, maar zeker niet minder lekker. Daging smoor is ook nog eens een stuk makkelijker te bereiden. Vandaag deel ik jullie mijn recept, waarbij ik zowel een variant heb uit een Instant Pot, maar ook een recept dat gebruik maakt van een gewone pan.
Niet pittig Indonesisch gerecht
De Indonesische keuken staat bol met heerlijke recepten. Vaak met flink wat kruiden en zeker niet vies van wat pit. Smoor gerechten uit de Indonesische keuken zijn niet pittig, maar eerder zoetig. Dit komt voornamelijk door het gebruik van ketjap. Het geeft de gerechten ook een karakteristieke donkere, bijna zwarte, kleur. Let op dat je geen soja gebruikt in plaats van ketjap, dan krijg je namelijk een ontzettend zout resultaat.
Daging Smoor uit de Instant Pot
Dit heerlijke recept kun je natuurlijk ‘ouderwets’ stoven op het fornuis, maar je kunt het ook maken in de Instant Pot. Ik ga voor slechts 15 minuten onder hoge druk, gecombineerd met 10 minuten Natural Release. Dit geeft zacht vlees, wat nog wel zijn vorm houdt. Het valt niet uit elkaar. Dat is hoe ik daging smoor zelf ken. Anders dus dan bij rendang, waar het vlees helemaal uit elkaar valt. Mocht je daar wel naar opzoek zijn dan zou ik er zeker 5 tot 10 minuten bij optellen.
Pin dit recept voor Daging Smoor !
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Dit is goed voor 4 personen schat ik zo in. Als je 6 personen aan tafel hebt, moet je dan alle ingrediënten maal 0.5 erbij doen en dezelfde IP bereiding hanteren?
Hi Jeroen, dat klopt. Meestal maak ik het dubbele en vries het overgebleven in 😀
Leuk recept , wat voor azijn moet gebruikt worden ?
Ik gebruik meestal gewone witte wijn azijn
Hi. Ik heb een crockpot. Maar wat bedoel jij met 10 minuten natuurlijk leeglopen? 10 minuten op high pressure lijkt mij zo kort.
Hi Merel, bij een Instant Pot kan je er voor kiezen om als de tijd afgelopen is, meteen het ventiel open te zetten. De druk gaat er dan meteen af, er komt dan met hoge druk stoom uit je ventiel. Je stopt hiermee direct het proces. Je kunt er ook voor kiezen om dit niet te doen en dan loopt de druk langzaam weg (dus zonder ingrijpen, vandaar dat het ‘natuurlijk’ wordt genoemd). Weet niet of je die mogelijkheid ook op de Crockpot hebt?
10 HP + 10 NR geeft het resultaat van de foto. Zacht vlees, wat nog wel zijn vorm houdt. Het valt niet uit elkaar. Dat is hoe ik daging smoor zelf ken. Anders dus dan bij rendang, waar het vlees helemaal uit elkaar valt. Mocht je wel op zoek zijn naar dat resultaat, dan zou ik voor 18 tot 20 minuten op high pressure gaan en dan nog 10 tot 20 minuten natural release.
Super bedankt voor je reactie! Nee geloof niet dat de crockpot die natural knop heeft. Maar goed. Zo kom ik zeker verder. Ga ik morgenavond lekker maken!
Vanavond ook gemaakt. Twintig minuten pc en 20 min nr. Alleen wel veel vocht dus ook nog bijna 10 min saute maar t was wel heel lekker. Toppertje!