Daging Smoor (Indonesisch rundvlees in ketjap)

Daging Smoor rundvlees

Daging Smoor is een Indonesisch rundvleesgerecht dat gesudderd wordt in onder andere ketjap. Minder bekend dan zijn broertje Rendang, maar zeker niet minder lekker. Daging smoor is ook nog eens een stuk makkelijker te bereiden. Vandaag deel ik jullie mijn recept, waarbij ik zowel een variant heb uit een Instant Pot, maar ook een recept dat gebruik maakt van een gewone pan.

Smoor gerechten uit de Indonesische keuken zijn niet pittig, maar eerder zoetig. Dit komt voornamelijk door het gebruik van ketjap. Het geeft de gerechten ook een karakteristieke donkere, bijna zwarte, kleur.

Indonesisch rundvlees in ketjap

Ingrediënten Daging Smoor

750 gr rundvlees (suddervlees, sucadelappen)
2 rode uien
2 tenen knoflook
5 eetlepels ketjap (geen soja, lees hier het verschil)
1 à 2 theelepels sambal
1 eetlepel azijn
250 ml water of runderbouillon
zout & plantaardige olie (zoals arachideolie)

Bereiding

Overige benodigdheden: braad- of hapjespan met deksel

  1. Snijd je rundvlees in blokjes van 1,5 cm en bestrooi goed met zout.
  2. Snijd de uien en knoflook fijn, zelf doe ik dit in een luie bui meestal in mijn Nutribullet met een klein beetje olie.
  3. Verwarm wat olie in de pan en bak op hoog vuur het vlees aan alle kanten mooi bruin. Zet lager en voeg de ui en knoflook toe. Fruit even tot de ui bruin begint te worden.
  4. Blus af met het water of bouillon en voeg ketjap, azijn en sambal toe. Breng aan de kook.
  5. Zet lager zodat het nog aan bubbelt en sudder dit met de deksel op de pan, tot het vlees heerlijk zacht is geworden. Meestal duurt dit zeker 2 uur.
  6. Haal de deksel van de pan en kook de saus tot de gewenste dikte in.

Bereiding Instant Pot

Overige benodigdheden: een Instant Pot

  1. Snijd je rundvlees in blokjes van 1,5 cm en bestrooi goed met zout.
  2. Snijd de uien en knoflook fijn, zelf doe ik dit in een luie bui meestal in mijn Nutribullet met een klein beetje olie.
  3. Kies de SAUTE stand van je Instant Pot en verwarm wat olie in de pan. Bak het vlees aan alle kanten mooi bruin. Voeg de ui en knoflook toe en fruit even aan, tot de ui bruin begint te worden. Als je het vlees echt mooi aan wilt braden, kun je dat ook eerst in een aparte braadpan doen. Voeg dan ook ui en knoflook toe en blus vervolgens af. Verplaats daarna alles naar je Instant Pot en volg de rest van het recept.
  4. Druk op CANCEL en voeg water of bouillon, azijn, ketjap en sambal toe.
  5. Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 10 minuten.
  6. Zodra de timer afgelopen is, geef je het minimaal 10 minuten om natuurlijk leeg te lopen.
  7. Druk op CANCEL en vervolgens SAUTE en laat het geheel (zonder deksel) inkoken tot een mooie dikke saus.

Ben jij ook zo gek op de Indonesische keuken?

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *