Daging Smoor is een Indonesisch rundvleesgerecht dat gesudderd wordt in onder andere ketjap. Minder bekend dan zijn broertje Rendang, maar zeker niet minder lekker. Daging smoor is ook nog eens een stuk makkelijker te bereiden. Vandaag deel ik jullie mijn recept, waarbij ik zowel een variant heb uit een Instant Pot, maar ook een recept dat gebruik maakt van een gewone pan.
Niet pittig Indonesisch gerecht
De Indonesische keuken staat bol met heerlijke recepten. Vaak met flink wat kruiden en zeker niet vies van wat pit. Smoor gerechten uit de Indonesische keuken zijn niet pittig, maar eerder zoetig. Dit komt voornamelijk door het gebruik van ketjap. Het geeft de gerechten ook een karakteristieke donkere, bijna zwarte, kleur. Let op dat je geen soja gebruikt in plaats van ketjap, dan krijg je namelijk een ontzettend zout resultaat.
Daging Smoor uit de Instant Pot
Dit heerlijke recept kun je natuurlijk ‘ouderwets’ stoven op het fornuis, maar je kunt het ook maken in de Instant Pot. Ik ga voor slechts 15 minuten onder hoge druk, gecombineerd met 10 minuten Natural Release. Dit geeft zacht vlees, wat nog wel zijn vorm houdt. Het valt niet uit elkaar. Dat is hoe ik daging smoor zelf ken. Anders dus dan bij rendang, waar het vlees helemaal uit elkaar valt. Mocht je daar wel naar opzoek zijn dan zou ik er zeker 5 tot 10 minuten bij optellen.
Pin dit recept voor Daging Smoor !
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Dit is goed voor 4 personen schat ik zo in. Als je 6 personen aan tafel hebt, moet je dan alle ingrediënten maal 0.5 erbij doen en dezelfde IP bereiding hanteren?
Hi Jeroen, dat klopt. Meestal maak ik het dubbele en vries het overgebleven in 😀
Leuk recept , wat voor azijn moet gebruikt worden ?
Ik gebruik meestal gewone witte wijn azijn
Hi. Ik heb een crockpot. Maar wat bedoel jij met 10 minuten natuurlijk leeglopen? 10 minuten op high pressure lijkt mij zo kort.
Hi Merel, bij een Instant Pot kan je er voor kiezen om als de tijd afgelopen is, meteen het ventiel open te zetten. De druk gaat er dan meteen af, er komt dan met hoge druk stoom uit je ventiel. Je stopt hiermee direct het proces. Je kunt er ook voor kiezen om dit niet te doen en dan loopt de druk langzaam weg (dus zonder ingrijpen, vandaar dat het ‘natuurlijk’ wordt genoemd). Weet niet of je die mogelijkheid ook op de Crockpot hebt?
10 HP + 10 NR geeft het resultaat van de foto. Zacht vlees, wat nog wel zijn vorm houdt. Het valt niet uit elkaar. Dat is hoe ik daging smoor zelf ken. Anders dus dan bij rendang, waar het vlees helemaal uit elkaar valt. Mocht je wel op zoek zijn naar dat resultaat, dan zou ik voor 18 tot 20 minuten op high pressure gaan en dan nog 10 tot 20 minuten natural release.
Super bedankt voor je reactie! Nee geloof niet dat de crockpot die natural knop heeft. Maar goed. Zo kom ik zeker verder. Ga ik morgenavond lekker maken!
Vanavond ook gemaakt. Twintig minuten pc en 20 min nr. Alleen wel veel vocht dus ook nog bijna 10 min saute maar t was wel heel lekker. Toppertje!
Daging Smoor:
1 à 2 EETlepels sambal! Was dat een foutje? Had dat niet 1à 2 THEElepels sambal moeten zijn? Voor een niet pittig gerecht, stond ik werkelijk in de fik. Ik heb het vlees goed afgespoeld, toen was het nog te doen.
Als tip voor mensen die niet al te pittig willen eten. Maar bedankt voor het delen van je gerechten!
Groetjes, Dorien
Hi, nee er moet inderdaad eetlepels staan. Het is natuurlijk heel erg afhankelijk van de sterkte van je sambal en hoeveel pit je aan kan.
Mijn tip is dan ook altijd eerst je sambal proeven.
Hoi Mariska, dank voor je reactie.
Kun je dan niet aangeven welk soort sambal je het beste kunt gebruiken? Omdat er bij het gerecht expliciet staat dat het een “minder pittig” gerecht zou zijn. Maar zelfs met 1 eetlepel Sambal Oelek was het gerecht echt veel té pittig. Ook mijn man, die pittig eten goed aankan, vond het erg pittig. Ik zou eerder 1 à 2 theelepels adviseren voor een “minder pittig” gerecht. En evt. achteraf op smaak brengen, door extra sambal toe te voegen. Eruit halen achteraf, wordt een stuk moeilijker. En sambal proeven, dat heb ik nog nooit gedaan…… Wat proef je dan, behalve dat het pittig is?
Ik vraag me af wat jij in een echt pittig gerecht aan sambal toevoegt 🙂
Sambal manis of Badjak zijn minst pittig/ wat zoeter van smaak. En dat is wat je proeft, een mini mespuntje of t zoet is of dat je direct in de fik staat.
Hoi Mariska, het klinkt super lekker! Zou ik ook sperzieboontjes er bij in kunnen doen, of kook je die dan tot snot en kan ik die beter los koken en daarna toevoegen?
Beter los, wordt anders echt veel te gaar. Tenzij je dat lekker vindt natuurlijk
Dank voor je supersnelle reactie! Dan doe ik het gewoon los. Krijg morgen mijn instant pot en je kookboek binnen en ga dan meteen dit recept proberen!
Haha lukt me niet altijd zo snel hoor! Wat super leuk! Kijk dan meteen even op pagina 139 dan snap je mijn antwoord helemaal !
Ha. Dit recept was echt lekker. Eerste keer koken met de instantpot en had deze ingredienten in huis. Mager rundvlees gebruikt, er kwam veel vocht vanaf waardoor het sausje waterig was. Heb het nog een uur laten sudderen en toen was het voldoende ingedikt. Volgende keer zeker twee volle eetlepels sambal erin en niet te zuinig met de ketjap.
Je kan het de volgende keer of met ander vlees proberen of het vocht verlagen naar 150ml. Als jouw vlees zoveel vocht afgeeft dan moet dat makkelijk kunnen.