Daslook Pesto

Deel met vrienden en familie

Maak in een handomdraai heerlijke daslook pesto met zelfgeplukte verse daslook. Deze saus is lekker fris met een vleugje knoflook door de daslook. Super leuk om een keer te proberen, want dit wil je echt proeven.

Daslook pesto met bosje daslook er naast

Daslook Pesto

Daslook, wetenschappelijk bekend als Allium Ursinum, is een wilde, eetbare plant, die behoort tot de Allium-familie, waartoe ook knoflook en ui behoren. Het is inheems in Europa en groeit voornamelijk in vochtige bosgebieden en langs beekjes.

Door zijn smaak is daslook ideaal om te gebruiken in pesto. Je hoeft bijvoorbeeld geen knoflook toe te voegen, zoals dat vaak gedaan wordt bij een groene pesto op basis van basilicum. De daslook zelf heeft namelijk al een knoflook-achtige smaak.

Daslook Pesto kun je overal voor inzetten, waar je gewoonlijk ook pesto zou gebruiken. Mijn favoriete combinaties zijn broodjes kaas met een dun laagje pesto, of een heerlijke daslook pasta pesto.

Daslook pesto in vijzel
wild plukken van daslook en hier pesto van maken

Daslook plukken

Daslook is niet te koop in de winkel of op de markt, je moet het zelf plukken. Nou staan parken en bossen in het juiste seizoen helemaal vol en kun je er meteen een leuk uitje van maken!

Hoewel daslook een smakelijke en gezonde plant is, moet je voorzichtig zijn bij het plukken in het wild. Het is belangrijk om zeker te zijn dat je te maken hebt met daslook en niet zijn giftige lookalike lelietje-van-dalen. Wrijf een stukje van de plant tussen je vinger en ruik goed. Daslook heeft een duidelijke knoflook-geur. Je wilt natuurlijk wel eetbare daslook pesto maken!

Ga je op zoek naar daslook voor je pesto, hou je dan aan de ongeschreven wildpluk-regels:

  • Neem alleen wat je nodig hebt
  • Pluk niet hele planten weg
  • Pluk alleen de bladeren en niet teveel bloementjes, zodat er volgend jaar weer daslook is
Daslook uit Amsterdam

Daslook Pesto

Maak in een handomdraai heerlijke Daslook Pesto met zelfgeplukte verse daslook. Deze saus is lekker fris, met een vleugje knoflook door de daslook. Super leuk om een keer te proberen, want dit wil je echt proeven!
Porties 1 potje pesto
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1 flinke bos daslook
  • 100 gr pijnboompitjes of cashewnoten
  • 60 gr Parmezaanse kaas (geraspt)
  • sap van een kwart citroen
  • zout
  • olijfolie

Instructies

  • Was de daslook en verwijder de harde steeltjes. Laat goed uitlekken.
    1 flinke bos daslook
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge pan, totdat ze goudbruin zijn geworden.
    100 gr pijnboompitjes
  • Plaats de daslook met een flinke snuf zout in een vijzel en vijzel goed, tot alle sappen vrij komen.
    1 flinke bos daslook, zout
  • Voeg de pijnboompitten toe, gevolgd door de Parmezaanse kaas. Vijzel het tot je een mooie, groene massa krijgt.
    100 gr pijnboompitjes, 60 gr Parmezaanse kaas
  • Nu mag er een kneepje citroensap bij. Voeg beetje bij beetje olijfolie toe, totdat je pesto de gewenste smeuïgheid heeft bereikt. Ik kom meestal uit op twee eetlepels olijfolie.
    sap van een kwart citroen, olijfolie
  • Eventueel kun je de pesto nog op smaak brengen met wat zout, maar meestal is dat niet meer nodig!
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans, Mediterranean
Trefwoord: daslook, pesto, saus

Pin dit recept voor Daslook Pesto!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Daslook Pesto wilde knoflook

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close