De lekkerste Kaiserschmarrn

Deel met vrienden en familie

Zin in Kaiserschmarrn of gewoon een nostalgisch gevoel na je wintersport in Oostenrijk? Je kunt deze luchtige pannenkoek heel makkelijk zelf maken. Met dit recept maak je super simpel de lekkerste Kaiserschmarrn!

Wat is Kaiserschmarrn?

Kaiserschmarrn is kort door de bocht een uit elkaar getrokken, luchtige pannenkoek uit Oostenrijk, die vervolgens wordt bestrooid met poedersuiker. Het korstje hoort goed knapperig te zijn, terwijl de binnenkant juist heerlijk zacht en luchtig is. Kaiserschmarrn wordt meestal geserveerd met iets zoets, zoals pruimen- of appelcompote of bijvoorbeeld (warme) kersen.

In Oostenrijk wordt dit gerecht geserveerd als dessert, maar hier is het meer populair als lunchgerecht.

Kaiserschmarn met poedersuiker, roomboter en kersen

Wintersport-eten

Iedereen die wel eens op wintersport is geweest in Oostenrijk kent Kaiserschmarrn wel, het is namelijk ideaal wintersportvoer. Het zit vol koolhydraten, iets wat je heel goed kan gebruiken als je de hele dag op de piste bent geweest. Daarnaast helpt het ook erg goed als je net even te lang op de après-ski bent blijven hangen.

Andere gerechten die mij echt altijd aan wintersport doen denken zijn Glühwein, Käsespätzle, Wienerschnitzel, Apfelstrudel en gek genoeg ook Spaghetti Bolognese.

Kaiserschmarrn met rozijnen en kersen

Met of zonder rozijnen?

De meningen verschillen nogal of je Kaiserschmarrn met of zonder krenten hoort te maken. De een vindt mét fantastisch, de ander moet er niets van hebben. Mocht je wel voor de versie met krenten gaan, dan kun je ze eventueel ook even laten wellen in een scheutje rum!

De lekkerste Kaiserschmarrn

Zin in Kaiserschmarrn of gewoon een nostalgisch gevoel na je wintersport in Oostenrijk? Je kunt deze luchtige pannenkoek heel makkelijk zelf maken. Met dit recept maak je super simpel de lekkerste Kaiserschmarrn!
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 eetlepels suiker
  • 0.25 theelepel zout
  • 80 gr bloem
  • 100 ml melk
  • 0.5 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel boter

Om te serveren

  • 1 eetlepel boter
  • 1 schaaltje compote
  • 2 theelepels poedersuiker

Instructies

  • Scheid de eieren en klop met je mixer het eiwit luchtig met een snuf zout en suiker. Het moet net niet helemaal stijf zijn, want dan heb je kans dat je Kaiserschmarrn droog wordt.
    2 eieren, 2 eetlepels suiker, 0.25 theelepel zout
  • Ondertussen mengen we door de bloem de eidooiers, het vanille-extract en de melk beetje bij beetje door elkaar, tot je een beslag hebt zonder klontjes.
    80 gr bloem, 100 ml melk, 0.5 theelepel vanille-extract
  • Schep een kleine schep van je geklopte eiwitten bij het beslag. Dit mag je redelijk wild doorkloppen met je garde, hierna kun je de garde wegleggen en gaan we verder met de spatel.
  • Spatel rustig en voorzichtig (in batches) de rest van het eiwit door het beslag. Spatel genoeg zodat het mengt en je geen wit meer ziet.
  • Verwarm nu je oven voor op 200 graden Celsius. Dit geeft het beslag tijd om te rusten.
  • Verwarm een koekenpan op laag vuur en smelt hier de boter in. Schep je beslag in de pan en verwarm een minuut.
    Ga je voor rozijnen in je Kaiserschmarrn? Strooi deze dan nu over je beslag heen.
    1 eetlepel boter
  • Plaats de pan in de voorverwarmde oven en bak 10 minuten, tot de pannenkoek aan beide kanten mooi goudbruin is en de binnenkant gaar.
  • Haal je pan uit de oven (let op, het handvat is heet!) en trek met twee vorken of een spatel uit elkaar. Maak het extra lekker door nu weer een goede klont boter toe te voegen.
    1 eetlepel boter
  • Bestrooi met poedersuiker en serveer met compote naar keuze!
    1 schaaltje compote, 2 theelepels poedersuiker
Auteur: Mariska
Gang: Dessert, lunch, ontbijt
Keuken: Europees, Oosterijks
Trefwoord: pannenkoek, pasen, wintersport, zoet

Pin dit recept voor Kaiserschmarrn!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.Kaiserschmarn zelf maken met simpel recept geserveerd met kersen

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close