De perfecte pavlova met citroenroom en heel veel verse frambozen! Met een paar kleine trucjes maak je een pavlova die mooi wit blijft, van buiten knapperig is en van binnen lekker plakkerig. Ik maakte deze pavlova met een Maxima Planeetmenger, die ik zo mooi kon testen voor jullie!
De Maxima planeetmenger
Na het uitpakken ben ik positief verrast door de kwaliteit en robuustheid van de standmixer. Hij ziet er op de website natuurlijk al goed uit, maar het is toch altijd even afwachten hoe hij er dan echt van dichtbij uitziet. Kijk hem eens ‘shinen’ op mijn aanrechtblad! Visueel is het sowieso al een aanwinst in de keuken.
Het design is simpel, geen onnodige frutsels of versieringen. Persoonlijk hou ik daar wel van. Er zit een aan/uit drukknop op, een snelheidsregelaar en een hendel om de kop omhoog te kunnen doen. Naast deze prachtige pastel blauwe kleur is de planeetmenger er ook in het pastel groen, pastel roze en wit.
En wat ga je dan als eerste mixen?
Het eerste dat in mij op kwam om te maken was een pavlova! Hoewel het een heel simpel recept is, duurt het opkloppen van de eiwitten best wel even. Daarbij moet je tijdens het mixen ook nog beetje bij beetje de suiker toevoegen; niet onmogelijk met een handmixer, maar wel een beetje onhandig!
De mixer mixt en kneedt als een droom. Ik merk dat ik iedere keer weer een gerecht (lees: excuus) probeer te verzinnen om de mixer aan het werk te zetten. Verwacht dus binnenkort meer standmixervriendelijke recepten! Waarschijnlijk iets met deeg, want kneden kan dit ding echt als een gek!
Ingrediënten voor de perfecte pavlova
Pavlova
3 eiwitten (op kamertemperatuur)
175 g witte basterd suiker
1 theelepel wittewijn azijn of citroensap
1 theelepel maïzena
Citroenroom
250 ml slagroom
1 bakje Mascarpone (250 g)
2 eetlepels poedersuiker
1 citroen
& heel veel frambozen
Bereiding van de perfecte pavlova
Zorg dat de kom waarin je gaat mixen goed vetvrij is, anders zullen je eiwitten namelijk niet stijf worden. Dit kun je doen door een beetje azijn of citroensap op een stukje keukenpapier te druppelen en deze langs de binnenkant van de kom te halen.
- Verwarm de oven voor op 130 graden Celsius.
- Begin met het stijfkloppen van de eiwitten op de hoogste stand van je mixer. Zodra het echt op een meringue begint te lijken gaan we (terwijl je ondertussen dus door mixt!) lepel voor lepel de suiker toevoegen.
- Blijf mixen tot de eiwitten stijf zijn, dit ziet eruit zoals op de foto boven met de garde. Je kunt het boven je hoofd houden zonder dat het naar beneden lekt. Als je wat van het mengsel tussen je vingers wrijft, moet je geen suikerkorrels meer voelen.
- Teken een cirkel op een stuk bakpapier (25 – 30 cm doorsnee), draai het papier om en spatel binnen de cirkel je stijfgeklopte eiwit.
- Bak dit ongeveer 1 uur in de oven. Na het verstrijken van het uur zet je de oven uit, maar laat je de pavlova nog 2 tot 3 uur afkoelen in je oven, met de deur dicht.
De citroenroom
- Klop de slagroom lobbig (hoeft deze keer echt niet helemaal stijf te zijn!) met de poedersuiker.
- Klop de Mascarpone los met de rasp van de schil van een halve citroen en een eetlepel citroensap. Schep de geklopte slagroom hier rustig doorheen.
- Dek af en bewaar in de koelkast, tot de pavlova is afgekoeld.
Tot slot!
- Leg de pavlova op je serveerschaal en schep hier de citroenroom bovenop. Gek op zoet? Zeef dan nog wat poedersuiker over het geheel uit. Maak niet de fout die ik maakte, door eerst je pavlova helemaal te bedekken en pas van het bakpapier te halen. Mijn pavlova brak daardoor en dat is natuurlijk zonde!
Eet smakelijk!
Disclaimer: Dit product is mij toegezonden, dit heeft mijn mening echter niet beïnvloed. Ik ben door de opdrachtgever niet verplicht om bepaalde punten te benoemen en kon vrij mijn eigen mening uiten.