De perfecte zachte naan (zonder oven!)

De perfecte naan is zacht, luchtig en flexibel, zonder taai te worden. Het heeft smaak genoeg om zo, zonder iets, lekker te zijn, maar is neutraal genoeg om lekker bij elke curry te kunnen eten. Nog lekkerder worden ze als je ze na het bakken insmeert met een dun laagje knoflookboter, voor een echte knoflook naan!


Naan zonder oven

Het deeg voor naan is simpel om te maken, je hebt maar weinig nodig. Even goed kneden, wachten tot het brooddeeg goed gerezen is, bolletjes vormen en bakken in de pan. Bij naan komt er namelijk geen oven aan te pas! Je bakt ze gewoon in een koekenpan. Dit maakt het lekker snel. Geen lange tijd in de oven, maar gewoon een minuutje per kant. Tenzij je wegloopt uit de keuken tijdens het bakken, kan dit recept voor naan niet mis gaan!

Indiase naan recept zonder oven

Verschil naan en flatbread

Zowel naan als flatbreads zijn heerlijke, platte broodjes uit de Indiase keuken. Ze combineren perfect met recepten zoals butter chicken, rode linzen dahl, raita en Indiase pompoen en stiekem combineren ze ook heerlijk met daging smoor en rendang, ook al zijn dat natuurlijk Indonesische gerechten. Daarnaast worden beide soorten brood ook nog eens in de pan gebakken. Naan heeft, in tegenstelling tot flatbread, gist in het deeg. Hierdoor ben je wat langer bezig, ze moeten immers rijzen, maar worden ze wel luchtiger en zachter.

perfecte naan zacht en luchtigDit recept gebruikt 1 theelepel zout, wat ongeveer 6 gram is, voor 12 naan. Dat komt neer 0.5 gram zout per naan. Daarmee zijn deze naan zowel babyproof, als geschikt voor de kleinste kinderen die maximaal 1 gram zout mogen.

De perfecte luchtige naan

Het deeg voor naan is simpel om te maken, je hebt maar weinig nodig. Even goed kneden, wachten tot het brooddeeg goed gerezen is, bolletjes vormen en bakken in de pan. Bij naan komt er namelijk geen oven aan te pas! Het resultaat is een heerlijke zachte en flexibele naan, waar je perfect alle saus van je curry mee kunt opvegen!
Porties 12 stuks
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
rijzen 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 min

Apparatuur

  • Koekenpan
  • Theedoek
  • Optioneel: keukenmachine met deeghaak

Ingrediënten

voor de naans

  • 275 ml lauwwarme melk
  • 7 gr instant gist 
  • 500 gr bloem
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 3 eetlepels dikke yoghurt (bv Griekse- of kokosyoghurt)

extra voor de bereiding

  • olie
  • bloem
  • boter met knoflook (optioneel)

Instructies

Naan deeg maken

  • Meng de gist met de lauw warme melk en zet apart. Laat dit vijf minuten zijn ding doen, als het goed is zul je zien dat het gaat schuimen.
  • Meng ondertussen de overige ingrediënten met elkaar.
  • Vervolgens mengen we beetje bij beetje het melk/gist mengsel erbij. Het deeg mag een beetje plakkerig zijn. Kneed goed door, tot je een mooi zacht en soepel deeg hebt. Het mag nog een klein beetje plakken. Met de hand zal dit ongeveer 10 minuten in beslag nemen, met een machine natuurlijk korter.
  • Haal het deeg uit de kom en maak er een mooie bol van. Smeer in met een heel dun laagje olie en plaats terug in de kom. Bedek de kom met plasticfolie en laat ongeveer een uur op een warme (niet te warm!) plek rijzen, of totdat het deeg is verdubbeld in omvang.
  • Verdeel het deeg in 12 gelijke bolletjes en bedek deze met een theedoek.

Naans afbakken

  • Rol elk bolletje uit tot ongeveer 3-5 mm dik, eventueel met een heel klein beetje bloem, en bak in een koekenpan met een dikke bodem op midden hoog vuur. Je gebruikt hier geen olie of ander vet bij.
  • Bak ze eerst op een kant tot je bubbeltjes ziet ontstaan, meestal duurt dit rond de 30 seconden.
  • Draai de naan om en druk plat met een spatel. Bak weer. Blijf controleren met de spatel of ze niet aanbakken. Na een paar naan heb je dit helemaal door.
  • Draai nog een keer kort om en smeer de bovenkant in met knoflookboter.
  • Herhaal dit voor alle naan. Bedek de gebakken naan meteen met een theedoek, hierdoor blijven ze lekker zacht!

Notities

Kan je net zoals ik niet zo goed tegen lactose? Ik ben er inmiddels achter dat deze naans net zo goed smaken met kokosyoghurt en lactose vrije melk! 
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Aziatisch, Indiaas, Indian
Trefwoord: bakken, basis recept

Pin dit recept voor de perfecte naan!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

De perfecte naan

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close