De perfecte zachte naan (zonder oven!)

Deel met vrienden en familie

De perfecte naan is zacht, luchtig en flexibel, zonder taai te worden. Het heeft smaak genoeg om zo, zonder iets, lekker te zijn, maar is neutraal genoeg om lekker bij elke curry te kunnen eten. Nog lekkerder worden ze als je ze na het bakken insmeert met een dun laagje knoflookboter, voor een echte knoflook naan!

Naan zonder oven

Het deeg voor naan is simpel om te maken, je hebt maar weinig nodig. Even goed kneden, wachten tot het brooddeeg goed gerezen is, bolletjes vormen en bakken in de pan. Bij naan komt er namelijk geen oven aan te pas! Je bakt ze gewoon in een koekenpan. Dit maakt het lekker snel. Geen lange tijd in de oven, maar gewoon een minuutje per kant. Tenzij je wegloopt uit de keuken tijdens het bakken, kan dit recept voor naan niet mis gaan!

Indiase naan recept zonder oven

Verschil naan en flatbread

Zowel naan als flatbreads zijn heerlijke, platte broodjes uit de Indiase keuken. Ze combineren perfect met recepten zoals butter chicken, rode linzen dahl, raita en Indiase pompoen en stiekem combineren ze ook heerlijk met daging smoor en rendang, ook al zijn dat natuurlijk Indonesische gerechten. Daarnaast worden beide soorten brood ook nog eens in de pan gebakken. Naan heeft, in tegenstelling tot flatbread, gist in het deeg. Hierdoor ben je wat langer bezig, ze moeten immers rijzen, maar worden ze wel luchtiger en zachter.

perfecte naan zacht en luchtigDit recept gebruikt 1 theelepel zout, wat ongeveer 6 gram is, voor 12 naan. Dat komt neer 0.5 gram zout per naan. Daarmee zijn deze naan zowel babyproof, als geschikt voor de kleinste kinderen die maximaal 1 gram zout mogen.

De perfecte luchtige naan

Het deeg voor naan is simpel om te maken, je hebt maar weinig nodig. Even goed kneden, wachten tot het brooddeeg goed gerezen is, bolletjes vormen en bakken in de pan. Bij naan komt er namelijk geen oven aan te pas! Het resultaat is een heerlijke zachte en flexibele naan, waar je perfect alle saus van je curry mee kunt opvegen!
Porties 12 stuks
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
rijzen 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten

Kookgerei

  • Theedoek
  • Optioneel: keukenmachine met deeghaak

Ingrediënten

voor de naans

  • 275 ml lauwwarme melk
  • 7 gr instant gist 
  • 500 gr bloem
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 3 eetlepels dikke yoghurt (bv Griekse- of kokosyoghurt)

extra voor de bereiding

  • olie
  • bloem
  • boter met knoflook (optioneel)

Instructies

Naan deeg maken

  • Meng de gist met de lauw warme melk en zet apart. Laat dit vijf minuten zijn ding doen, als het goed is zul je zien dat het gaat schuimen.
  • Meng ondertussen de overige ingrediënten met elkaar.
  • Vervolgens mengen we beetje bij beetje het melk/gist mengsel erbij. Het deeg mag een beetje plakkerig zijn. Kneed goed door, tot je een mooi zacht en soepel deeg hebt. Het mag nog een klein beetje plakken. Met de hand zal dit ongeveer 10 minuten in beslag nemen, met een machine natuurlijk korter.
  • Haal het deeg uit de kom en maak er een mooie bol van. Smeer in met een heel dun laagje olie en plaats terug in de kom. Bedek de kom met plasticfolie en laat ongeveer een uur op een warme (niet te warm!) plek rijzen, of totdat het deeg is verdubbeld in omvang.
  • Verdeel het deeg in 12 gelijke bolletjes en bedek deze met een theedoek.

Naans afbakken

  • Rol elk bolletje uit tot ongeveer 3-5 mm dik, eventueel met een heel klein beetje bloem, en bak in een koekenpan met een dikke bodem op midden hoog vuur. Je gebruikt hier geen olie of ander vet bij.
  • Bak ze eerst op een kant tot je bubbeltjes ziet ontstaan, meestal duurt dit rond de 30 seconden.
  • Draai de naan om en druk plat met een spatel. Bak weer. Blijf controleren met de spatel of ze niet aanbakken. Na een paar naan heb je dit helemaal door.
  • Draai nog een keer kort om en smeer de bovenkant in met knoflookboter.
  • Herhaal dit voor alle naan. Bedek de gebakken naan meteen met een theedoek, hierdoor blijven ze lekker zacht!

Notities

Kan je net zoals ik niet zo goed tegen lactose? Ik ben er inmiddels achter dat deze naans net zo goed smaken met kokosyoghurt en lactose vrije melk! 
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Aziatisch, Indiaas, Indian
Trefwoord: bakken, basis recept
Kan ik de yoghurt in het recept vervangen door iets anders?

Ja, je kunt Zure Room of kokosyoghurt gebruiken in plaats van gewone yoghurt. Een andere optie is om de yoghurt helemaal weg te laten en in plaats daarvan melk te gebruiken.

Hoe maak ik mijn Naan extra zacht?

Het geheim van zachte Naan is om het direct na het bakken te bestrijken met gesmolten boter of ghee. Dit helpt de Naan zacht en smeuïg te blijven. Daar dek je ze terwijl ze nog warm zijn direct af met een schone theedoek. Als je ze zonder laat afkoelen worden ze hard

Kan ik Naan maken zonder gist?

Ja, je kunt Naan maken zonder gist door baking soda en bakpoeder te gebruiken als rijsmiddel. Hierdoor wordt de Naan niet zo luchtig als met gist, maar het is nog steeds erg lekker.

Kan ik Naan van tevoren maken en bewaren?

Ja, je kunt Naan van tevoren maken en bewaren in een luchtdichte zak of container. Bewaar het bij kamertemperatuur gedurende maximaal 2 dagen of vries het in voor langere opslag. Vers blijven ze natuurlijk het allerlekkerste, maar dat is met alle soorten brood eigenlijk wel zo.

Hoe kan ik Naan opwarmen?

Je kunt Naan opwarmen in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot het warm en knapperig is. Je kunt het ook kort opwarmen in de magnetron of oven. Bestrijk het opnieuw met boter of ghee voordat je het opdient voor extra smaak.

Pin dit recept voor de perfecte naan!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

De perfecte naan

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Rem van Nuijsenburg says:

    Misschien moet je even vermelden dat het deeg wat plakkerig blijft.
    Oh wacht, dat doe je al twee keer achter elkaar in drie opeenvolgende zinnetjes.
    Waarom trouwens suiker in het deeg verwerken? Nergens voor nodig als je voldoende tijd neemt om e.e.a. te laten rijzen.
    En waarom bakpoeder gebruiken als je al gist gebruikt? Als je het deeg na de eerste rijs, het opbollen en vormen van de naan een half uurtje laat rusten rijst het gewoon door en heb je helemaal geen bakpoeder nodig!

    1. Mariska Author says:

      Het bakpoeder dient niet alleen voor het rijzen van het deeg, maar voel je vrij om het weg te laten als je zelf aan de slag gaat.

  2. Rem van Nuijsenburg says:

    Oh vertel eens, waar dient bakpoeder dan voor in dit recept?

    1. Mariska Author says:

      Het zorgt er voor dat de naans zachter worden.

  3. Rem van Nuijsenburg says:

    Ik weet niet wie je dit heeft wijs gemaakt maar het klopt echt niet!

    1. Ik weet niet eens onder welk recept ik een review moet schrijven!

      Ik vind dit en vele andere gerechten echt heerlijk!
      Je bent niet zuinig met kruiden, wat een compliment is!

      En voor het eerst is de naan echt goed gelukt! Tov andere recepten die ik geprobeerd heb.

      Je hebt bij meerdere recepten net dat ene trukje/tip wat mist bij andere mensen hun recepten.

      1 vraagje voor de naan, en evt andere deegwaren waarbij je met melk werkt. Kan je ook havermelk gebruiken? Of is dit een andere werking?

      Liefs!

      1. Mariska Author says:

        Wat een complimenten, heel leuk om te lezen!

        Havermelk kan ook, maar is niet altijd ideaal omdat het heel mager is en sommige merken suiker toevoegen. Wat is de reden dat je melk wilt vervangen? Gaat het om lactose of ga wil je het geheel plantaardig maken?

        1. Dankjewel voor je snelle bericht.

          Wanneer mogelijk probeer ik alles liefst zo plantaardig mogelijk te maken, vandaar de vraag 😊

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close