De perfecte naan is zacht, luchtig en flexibel, zonder taai te worden. Het heeft smaak genoeg om zo, zonder iets, lekker te zijn, maar is neutraal genoeg om lekker bij elke curry te kunnen eten. Nog lekkerder worden ze als je ze na het bakken insmeert met een dun laagje knoflookboter, voor een echte knoflook naan!
Naan zonder oven
Het deeg voor naan is simpel om te maken, je hebt maar weinig nodig. Even goed kneden, wachten tot het brooddeeg goed gerezen is, bolletjes vormen en bakken in de pan. Bij naan komt er namelijk geen oven aan te pas! Je bakt ze gewoon in een koekenpan. Dit maakt het lekker snel. Geen lange tijd in de oven, maar gewoon een minuutje per kant. Tenzij je wegloopt uit de keuken tijdens het bakken, kan dit recept voor naan niet mis gaan!
Verschil naan en flatbread
Zowel naan als flatbreads zijn heerlijke, platte broodjes uit de Indiase keuken. Ze combineren perfect met recepten zoals butter chicken, rode linzen dahl, raita en Indiase pompoen en stiekem combineren ze ook heerlijk met daging smoor en rendang, ook al zijn dat natuurlijk Indonesische gerechten. Daarnaast worden beide soorten brood ook nog eens in de pan gebakken. Naan heeft, in tegenstelling tot flatbread, gist in het deeg. Hierdoor ben je wat langer bezig, ze moeten immers rijzen, maar worden ze wel luchtiger en zachter.
Dit recept gebruikt 1 theelepel zout, wat ongeveer 6 gram is, voor 12 naan. Dat komt neer 0.5 gram zout per naan. Daarmee zijn deze naan zowel babyproof, als geschikt voor de kleinste kinderen die maximaal 1 gram zout mogen.
Ja, je kunt Zure Room of kokosyoghurt gebruiken in plaats van gewone yoghurt. Een andere optie is om de yoghurt helemaal weg te laten en in plaats daarvan melk te gebruiken.
Het geheim van zachte Naan is om het direct na het bakken te bestrijken met gesmolten boter of ghee. Dit helpt de Naan zacht en smeuïg te blijven. Daar dek je ze terwijl ze nog warm zijn direct af met een schone theedoek. Als je ze zonder laat afkoelen worden ze hard
Ja, je kunt Naan maken zonder gist door baking soda en bakpoeder te gebruiken als rijsmiddel. Hierdoor wordt de Naan niet zo luchtig als met gist, maar het is nog steeds erg lekker.
Ja, je kunt Naan van tevoren maken en bewaren in een luchtdichte zak of container. Bewaar het bij kamertemperatuur gedurende maximaal 2 dagen of vries het in voor langere opslag. Vers blijven ze natuurlijk het allerlekkerste, maar dat is met alle soorten brood eigenlijk wel zo.
Je kunt Naan opwarmen in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot het warm en knapperig is. Je kunt het ook kort opwarmen in de magnetron of oven. Bestrijk het opnieuw met boter of ghee voordat je het opdient voor extra smaak.
Pin dit recept voor de perfecte naan!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Misschien moet je even vermelden dat het deeg wat plakkerig blijft.
Oh wacht, dat doe je al twee keer achter elkaar in drie opeenvolgende zinnetjes.
Waarom trouwens suiker in het deeg verwerken? Nergens voor nodig als je voldoende tijd neemt om e.e.a. te laten rijzen.
En waarom bakpoeder gebruiken als je al gist gebruikt? Als je het deeg na de eerste rijs, het opbollen en vormen van de naan een half uurtje laat rusten rijst het gewoon door en heb je helemaal geen bakpoeder nodig!
Het bakpoeder dient niet alleen voor het rijzen van het deeg, maar voel je vrij om het weg te laten als je zelf aan de slag gaat.
Oh vertel eens, waar dient bakpoeder dan voor in dit recept?
Het zorgt er voor dat de naans zachter worden.
Ik weet niet wie je dit heeft wijs gemaakt maar het klopt echt niet!
Ik weet niet eens onder welk recept ik een review moet schrijven!
Ik vind dit en vele andere gerechten echt heerlijk!
Je bent niet zuinig met kruiden, wat een compliment is!
En voor het eerst is de naan echt goed gelukt! Tov andere recepten die ik geprobeerd heb.
Je hebt bij meerdere recepten net dat ene trukje/tip wat mist bij andere mensen hun recepten.
1 vraagje voor de naan, en evt andere deegwaren waarbij je met melk werkt. Kan je ook havermelk gebruiken? Of is dit een andere werking?
Liefs!
Wat een complimenten, heel leuk om te lezen!
Havermelk kan ook, maar is niet altijd ideaal omdat het heel mager is en sommige merken suiker toevoegen. Wat is de reden dat je melk wilt vervangen? Gaat het om lactose of ga wil je het geheel plantaardig maken?
Dankjewel voor je snelle bericht.
Wanneer mogelijk probeer ik alles liefst zo plantaardig mogelijk te maken, vandaar de vraag 😊