Drunken Chicken, of in goed Nederlands Dronken Kip, is niet je lamme vriendin na een avondje stappen op het Leidse Plein, maar een heerlijk Chinees gerecht, waarbij de kip gedrenkt is in Shaoxing wijn met gojibessen. De kip wordt gepocheerd en blijft hierdoor heerlijk sappig. Chinese Drunken Chicken wordt traditioneel gezien vaak als voorgerecht (koud of op kamertemperatuur) gegeten en komt het meest voor in de regio rond Shanghai.
Drunken Chicken
De naam Drunken Chicken (dronken kip) is ontstaan door het gebruik van Chinese rijstwijn in de saus waar de kip in ligt. Je zult van het eten van dit gerecht zelf niet dronken worden. De wijn heeft een alcoholpercentage van rond de 14%, maar de alcohol verdampt tijdens het koken.
Voor deze versie van het gerecht gaan we voor een eenvoudige variant, zodat je hem ook makkelijk thuis kunt maken. Normaal gesproken gebruik je ook angelica-wortel (of engelwortel) en rode dadels in dit recept. Als je ze hebt, gebruik ze dan zeker, ze mogen tegelijk met de gojibessen de pan in. Je eet zowel de rode dadels als de angelica-wortel niet op, ze geven alleen smaak af aan het gerecht.
De combinatie van wijn en kip doet mij meteen aan Coq au Vin denken, maar de gerechten smaken totaal anders, haha!
Serveer de kip met rijst en lekkere gewokte groente!
Shaoxing wijn en Gojibessen
De twee belangrijkste ingrediënten van dit gerecht zijn, naast de kip uiteraard, Shoaxing wijn en gojibessen.
Shoaxing wijn (soms ook geschreven als Shaohsing) is een kenmerkend ingrediënt voor veel Chinese gerechten, maar in Nederland nog niet zo bekend. Bij de grotere supermarkten vind je het nog niet, maar in de gemiddelde Aziatische Toko zeker wel! Je kunt gewoon de ‘cooking wine’ versie gebruiken, je hoeft geen luxe rijstwijn aan te schaffen. Mocht je het toch echt niet kunnen vinden, zou je het eventueel kunnen vervangen door een droge sherry.
Gojibessen kun je wel gewoon in de supermarkt krijgen. We gebruiken altijd gedroogde bessen, want ik ben ze nog niet in verse vorm tegengekomen.
Pin deze Drunken Chicken!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.